DünyaEkonomiGüncelInstagramManşetSiyasetYaşam

Sığınmacılar, çalışma izninden muaf tutulacak!




Türkiye Resmi Gazete‘nin bugünkü sayısında yayımlanan, “Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği”ndeki düzenlemeye göre, sığınmacıların çalışma izni muafiyetinin süresi uzatıldı

Sığınmacılar, çalışma izninden muaf tutulacak!

Düzenlemeye ile kapsam dahilindeki sığınmacılar, içişleri Bakanlığı’nın bildiriminde belirlenen kapsam ve sürelerde çalışma izninden muaf tutulacak. Yönetmeliğe göre, Türkiye’ye “önemli hizmet ve katkı sağlayabilecekleriyle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca bildirilen” yabancıların muafiyetleri de 3 yıla çıkartılabilecek.

Bu düzenleme, insani ikamet izni ve geçici koruma altında bulunan yabancıları da kapsıyor. Ayrıca, Türkiye’den başka bir ülkeye geçmek amacıyla gelen yabancılar da bu muafiyetten faydalanabilecek.

Basın mensupları da görevleri süresince çalışma izninden muaf olacak

Öte yandan yönetmeliğin ilgili maddesinde yapılan düzenleme uyarınca ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın uygun görüşü olması kaydıyla, daimi basın kartı kapsamında gelen yabancı basın mensupları da görevleri süresince çalışma izninden muaf olacak.

Bu kapsamda, 48. maddenin h bendindeki, “ekonomik, sosyo-kültürel ve teknolojik alanlar ile eğitim konularında Türkiye’ye önemli hizmet ve katkı sağlayabilecekleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca bildirilen yabancılar” için altı aya kadar olan süre 3 yıla çıkarıldı.

“Spor meşruhatlı vize” alma zorunluluğu kaldırıldı

Ayrıca profesyonel yabancı sporcular, antrenörler ve spor personelini için de düzenleme getirildi. Bu kapsamda “spor meşruhatlı vize” alma zorunluluğu kaldırıldı. Bu kişiler, federasyonlar ya da kulüplerle olan sözleşmeleri süresince çalışma izni olmadan Türkiye’de çalışabilecek.

Yönetmelikte yapılan bir diğer düzenlemeyle yabancıların yurt içinden yapacakları çalışma izni muafiyeti başvurusu için Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren en geç 30 gün olarak uygulanan süre sınırı kaldırıldı. Buna göre, yurt içinden çalışma izni muafiyeti başvuruları, yabancının Türkiye’de yasal olarak bulunduğu süreler içinde yapılabilecek.











Başa dön tuşu