EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Kıbrıs sorunuyla ilgili üçlü toplantıda neler konuşuldu!!?




Atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde New York’ta Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’le gayri resmi akşam yemeğinde bir araya geldi. Yemekte Tatar’ın Hristodoulides’den güneydeki tutuklamalar konusunda yardım talebinde bulunduğu ortaya çıktı

Genişletilmiş temasları koordine etme görevi Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo’ya verilebilir!

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs sorunuyla ilgili gayrı resmi görüşmelerin garantör güçleri de kapsayacak şekilde genişletilmesini önerdi

Öneri, atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hristodoulides ile düzenlenen gayrı resmi akşam yemeğinde görüşüldü.

Tarafların üzerinde mutabık kaldıkları genişletilmiş diyalog muhtemelen BM himayesinde gerçekleşecek ancak Maria Angela Holguin’in bu adımda yer alması beklenmiyor.

Bu iki yönlü yaklaşım, bir yandan diyaloğu teşvik etmek, diğer yandan da toplumlar arasında güven oluşturarak müzakerelerin yeniden başlamasının yolunu kademeli olarak açmayı amaçlıyor.

Türk tarafı İngiltere’yi dahil etmek istemedi

Kıbrıslı Türk tarafı, İngiltere olmadan yalnızca iki taraf olan Yunanistan ve Türkiye’yi içeren genişletilmiş temasları desteklerken, yönelimin Londra’yı da kapsadığı görülüyor.

BM başkanının, Yunanistan ve Türkiye ile yaptığı gibi İngilizlerle de bir sonraki adımları görüşmesi bekleniyor. Kaynaklar, Yunanistan ve İngiltere’nin beş taraflı görüşmelerden başka hiçbir formatı kabul etmediğini belirtiyor.

Ersin Tatar’ın, Maria Angela Holguin’in atanmasına karşı çıktığı, Kıbrıslı Türklerin “doğrudan” ticaret, uçuşlar ve temaslar için taleplerini yerine getirmediğine inandığı bildirildi.

Bu, BM Genel Sekreteri’nin bu genişletilmiş temasları koordine etme görevini başka bir kişiye, muhtemelen Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo’ya vermesine yol açabilir.

Kıbrıs Rum tarafı, tek egemenlik, tek kişilik ve tek vatandaşlık gibi müzakere edilemez unsurlarını ve AB üye devleti için hayati önem taşıyan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ve devlet işlevselliğini korumayı yineledi.

Görüşmelerde ayrıca, potansiyel olarak yeni kontrol noktaları açmaya odaklanarak güven artırıcı önlemlere de değinildi.

Tatar Haspolat dedi, Hristodoulides Gaziler ve Erenköy ile artırdı!

Tatar, Haspolat (Mia Milia) kontrol noktasının açılmasını talep ederken, Hristodoulides bunu Pyroi (Gaziler) veya Erenköy (Kokkina)’da bir kontrol noktası açmakla birleştirmeyi önerdi.

Hristodoulides ayrıca, Tatar’ın kapsamlı bir çözümden önce gelmemesi gerektiğini belirterek reddettiği bir Hakikat Komisyonu kurulmasını da önerdi.

Gençlik sorunlarıyla ilgili bir teknik komite kurulması önerisi de Tatar tarafından benzer şekilde reddedildi.

Tatar, güneydeki tutuklamalar konusunda Hristodoulides’den müdahale talebinde bulundu!

Kaynaklar, Tatar’ın kuzeydeki Kıbrıslı Rum mallarına el konulmasıyla ilgili kovuşturmalar konusunda endişelerini dile getirdiğini ve Hristodoulides’in müdahalesini talep ettiğini söyledi.

Guterres, liderleri “alışılmışın dışında” fikirlerle açık tartışmalara girmeye çağırdı ve önceki açıklamalara dayalı çatışmalardan kaçındı.

BM başkanı, toplumlar arası ilişkileri ve vatandaşların yaşamlarını iyileştirmek için güven artırıcı önlemlerin uygulanmasının önemini vurguladı.

Hristodoulides, AB-Türkiye ilişkilerini iyileştirmek için çeşitli BM atamaları ve girişimleri konusunda anlaşmaya varmak da dahil olmak üzere yönetiminin bir çözüme yönelik çabalarını vurguladı.

Tatar, egemen eşitlik çağrılarını yineledi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki devletli bir çözümü savunan son BM Genel Kurulu konuşmasına atıfta bulundu.

Philenews











Başa dön tuşu