Halkın Partisi (HP) Genel Sekreteri Turgut Alas, Türkiye ve Kıbrıs Cumhuriyeti‘nde patates fiyatlarının adanın kuzeyinden daha düşük olmasını, adanın kuzeyinde uzun yıllardır uygulanan yanlış tarım politikalarının bir sonucu olduğunu belirtti
Alas: Sorun sadece patates değil, sorun tarımsal anlamda yıllardır yapılan yanlışların bizi getirdiği noktadır
Alas, konuya dair yaptığı açıklamada, tarımsal sorunların çözülmesi için şu adımların atılması gerektiğini vurguladı:
Alas’ın konuyla ilgili yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:
“Haber sitelerinde manşetlerdeki soru:
“Patates neden Güneyde ve Türkiye’de KKTC’ye göre daha ucuz ? Nedenini kimse açıklayamıyor” !
Aslında sorun sadece patates değil, sorun tarımsal anlamda yıllardır yapılan yanlışların bizi getirdiği noktadır. Yani patateste şu an yaşananlar sebep değil sonuçtur. Yıllardır nedenini açıklıyoruz, demek ki ya sesimizi duyuramadık ya da duymak istemiyorlar !
Ne yapılması gerektiğini bir kez daha anlatalım;
1. Önce ülkenin nüfusu (De facto ve De jure) bilinmeli. Bunu tespit etmesi gerekenlerin hepsi farklı bir sayı söylüyor.
2. Gerçek verilere göre yıllık ve dönemsel ihtiyaçlar belirlenip ona göre üretim planlaması yapılmalı (kısa-orta-uzun vadeli).
3. Üretim fazlası durum oluşursa diye hasat sonrası depolama ve sanayi geliştirilmeli ki hem üretici ve ürün korunabilsin hem de tüketicinin gıdaya erişebilirliği sağlansın.
4. Doğrudan gelir desteği, teşvik ve benzeri kaynaklar yerine üretimi ve kaliteyi artıracak, başta işçilik olmak üzere bir çok girdi maliyetini düşürecek tarımsal teknolojiye kaynak ayrılmalı ve bu desteklenmeli.
5. İhracatta pazar kaybı yaşanan ürünlerin yerine içerideki açığı kapatacak ürünlerin üretimi desteklenmeli, bu şekilde hem toprak hem de kısıtlı su kaynakları daha etkili kullanılmalı.
6. Farklı bölgelerin farklı iklimsel avantajlarına göre yeniden bir ürün plantasyon planlaması yapılmalı.
7. Popülist ve şovenist söylemler yerine acı gerçekleri siyasilerin oy kaygısı olmadan topluma anlatması.
Bunlar yapılabilir mi ? Yapılabilir. Bunu yapacak ziraat mühendisleri de gıda mühendisleri de istatistik uzmanları da bu ülkede mevcuttur. Ama önce nüfus, bir an evvel nüfus ! Bunları yapacak irade hem yönetenlerde hem de toplumda sağlanırsa tabi.
Bunlar yapılmadan tarımsal ürünlerin arz-talep dengesi sağlanamayacak, şu an olduğu gibi kaos oluşacak, hem fiyatlar rekor kırmaya, hem birileri bu kaostan beslenip zengin olmaya, hem de üretici ve tüketici batmaya devam edecek”