
Basın Emekçileri Sendikası (Basın-sen), asgari ücretin; beslenme, barınma, ulaşım, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçları bile sağlamaktan çok uzak olduğunu belirterek, asgari ücretli emekçinin “insanca bir yaşam” istediğine vurgu yaptı
Basın-sen: Asgari ücret, barınma, beslenme, ulaşım, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçları karşılamaktan uzak!
Yazılı açıklama yapan sendika, hayat pahalılığının dahi açık biçimde altında belirlenen asgari ücret sonrası, kamuoyundan yükselen itirazlar nedeniyle yeniden toplanmak zorunda kalan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na dair değerlendirmelerinin net olduğunu söyledi.
Basın-sen açıklamasında, “Ortaya çıkan sonuç, emekçilerin yaşam gerçekleriyle bağını tamamen koparmış ve bu haliyle kabul edilebilir değildir. Asgari ücret, barınma, beslenme, ulaşım, sağlık ve eğitim gibi en temel ihtiyaçları karşılamaktan uzaktır” denildi.
“Sorunun yalnızca rakamlardan ibaret olmadığı bir kez daha ortaya koyuldu”
Açıklama şöyle devam etti;
“Bugün belirlenen rakam, emekçiye bir yaşam sunmamakta, yalnızca hayatta kalma mücadelesini daha da ağırlaştırmaktadır. Kıbrıs’ın kuzeyindeki hayatın pahalılığı ortadayken, bu gerçek yok sayılarak yapılan her belirleme, emekçiyi bilinçli biçimde yoksulluğa mahkum etmektedir.
Komisyonun yeniden toplanmak zorunda kalması, yapılan belirlemenin toplumda karşılık bulmadığını açıkça göstermektedir. Ancak bu durum, sorunun yalnızca rakamlardan ibaret olmadığını da bir kez daha ortaya koymuştur.
Emekçilerin yaşamını esas almayan, özel sektör emekçilerini sistemli biçimde yoksullaştıran bir anlayış değişmediği sürece, ortaya çıkacak her sonuç aynı ölçüde sorunlu olmaya mahkumdur.
“Ne ekonomik gerçeklerle ne de insan onuruna yakışır yaşam ilkesiyle bağdaşır”
Özel sektörde asgari ücret, fiilen ortalama ücret haline gelmiş durumdadır. Bu gerçek, asgari ücretin düşük belirlenmesinin yalnızca bir kesimi değil, toplumun geniş bir bölümünü doğrudan etkilediğini göstermektedir.
Aynı ülkede yaşayan emekçiler arasında yaratılan bu derin eşitsizlik, sosyal adaletle bağdaşmamaktadır. Asgari ücretin en düşük kamu maaşının dahi altında tutulması, emekçiye reva görülen yaşamın sınırlarını açıkça ortaya koymaktadır.
Basın-Sen olarak altını çiziyoruz, hayat pahalılığının bile altında belirlenen bir asgari ücret, ne ekonomik gerçeklerle ne de insan onuruna yakışır yaşam ilkesiyle bağdaşır. Emekçilerin artan borç yükü, barınma krizleri ve temel ihtiyaçlardan feragat etmek zorunda kalması, bu politikanın doğrudan sonucudur.
“Bu ülkenin emekçileri, yaşamlarını karşılamayan rakamlara mahkum edilemez”
Bugün yeniden toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun önünde duran gerçek açıktır. Emekçilerin yaşam ihtiyaçlarını karşılamayan, yoksulluğu kalıcılaştıran bir ücret düzeyi, hangi gerekçeyle sunulursa sunulsun meşru görülemez. Bu ülkede emeğiyle yaşayanların daha fazla yoksullaştırılmasına tahammül kalmamıştır.
Basın-Sen, asgari ücretle yaşamaya zorlanan tüm emekçilerin yanında olmaya, insanca yaşam talebini ısrarla ve kararlılıkla dile getirmeye devam edecektir. Bu ülkenin emekçileri, yaşamlarını karşılamayan rakamlara mahkum edilemez.
İnsanca yaşam istiyoruz. Yoksulluğun değil, yaşamın esas alındığı bir ücret istiyoruz”



















