GenelKıbrısManşet

Avcıoğlu Arıklı’nın iddialarını bir kez daha belgelerle tek tek çürüttü


Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanlarından Yusuf Avcıoğlu, dönemin Kıb-tek’ten sorumlu Bakanı Erhan Arıklı‘nın, “Benim dönemimden önce de kara duman çıkıyordu, TPIC’den gelen yakıtla alakası yok, benim dönemimde gelen tüm yakıtlar analiz edildi, temiz çıktı” iddialarını belgelerle tek tek çürüttü

Avcıoğlu: Gözümün içine baka baka yalan söylenmesine tahammül edemem

Sosyal medya hesabından belgeler eşliğinde bir açıklama yapan Avcıoğlu, hayatta tahammül edemediği şeylerden birinin de gözünün içine baka baka yalan söylenmesi olduğunu söyledi.

Döneminin Kıb-tek’ten sorumlu Bakanı Erhan Arıklı‘nın önceki gün katıldığı bir TV programında yine incilerini sıraladığını ve “Benim getirdiğim yakıttan herkes numune aldı, yakıt tertemiz çıktı. İhaleyi de TPIC’den ihalesiz alım için iptal ettim, ama başarılı olamadım. ‘Kıb-tek kara duman’ yaz arat, 2012, 2013, 2014, 2015 yıllarında da kara duman çıkıyordu, ‘İşte böyle zehirleniyoruz’ diye haberler hala duruyor. Filtre olmadığı için bu santraller çalıştırıldığında kara duman atar” dediğini anlattı.

İşin aslı nedir?

Avcıoğlu Arıklı’nın sözlerine şöyle cevap verdi;

“Peki işin aslı nedir?

Arıklı’nın Bakanlığı döneminde, özellikle 2021’in Ağustos ayı içerisinde TPIC’den gerek gemi gerekse kara tankerleri ile limit dışı/kirli/kalitesiz yakıt alınmıştır, bu durum analiz sonuçları ile de belgelenmiştir, yakıt analiz sonuçları ektedir.

Fotoğraf açıklaması yok.

Fotoğraf açıklaması yok.

Hatta dönemin Kıb-tek Genel Müdürü bu sebepten ötürü TPIC’e ceza kesilmesi için Yönetim Kurulu’na önerge de yapmıştır, önerge ektedir.

Fotoğraf açıklaması yok.

Bir yazı görseli olabilir

Fotoğraf açıklaması yok.

Arıklı Bakanlığı döneminde yakıt ihalesinin ‘adrese teslim’ olduğunu gerekçe göstererek ihaleyi iptal ettiğini iddia ederken, bu katıldığı TV programında yakıtı TPIC’ten ‘ihalesiz, adrese teslim, doğrudan alım ile yapabilmek için’ ihaleyi iptal ettiğini itiraf etmiştir.

 

10 ay gibi bir süre de, TPIC’ten bu yakıtı adrese teslim, ihalesiz, doğrudan alım yöntemiyle almayı da başarmıştır. Gerek İhale iptalleri gerekse adrese teslim doğrudan alımlarda yasal mevzuata aykırı uygulamalar tespit eden Sayıştay Başkanlığı raporunu Hukuk Dairesi’ne göndermiştir, raporun kapak sayfası ektedir.

Bir yazı görseli olabilir

Arıklı’nın, Kıb-tek’de kara duman konusunun 2021 Yılında, kendisinin TPIC’den adrese teslim, ihalesiz aldığı limit dışı/kalitesiz/kirli yakıt ile alakası olmadığını, bu durumun daha önce de yaşandığını iddia ettiği 2012-2013-2014-2015 yıllarında yakıtı kim getiriyordu diye baktığımızda, o dönem de yakıtı getiren şirketin tesadüfe bakın yine TPIC olduğunu görüyoruz, belgesi ektedir.

Fotoğraf açıklaması yok.

Yakıt limit dışı ise kalitesiz ve kirli ise, yakıtın kalorifik değeri düşükse ve tutuşmuyorsa/yanmıyorsa kara duman atar. Buna ilaveten buhar türbinlerinde santral devreye alınırken, brülörler (yakıcılar) sırayla devreye girer. İlk devreye girişleri sırasında, hava-yakıt oranı otomasyon ile tutturuluncaya kadar kısa bir süre kara duman atar.

Ne var ki bu buhar türbinleri ile Arıklı’nın bahsettiği dizel motorların, yapılarının ve fiziksel özelliklerinin uzaktan veya yakından alakası yoktur. Dizeller pistonlu iken, buharlar ile kanatçıklı makinalardır.

Kendisi konuya o kadar bir Fransız ama o kadar bir iddialı ki ikisini birbiri ile karıştırıyor. Dileyen ‘Diesel Generator vs Steam Turbine cross-section’ yazıp aratarak ikisi arasındaki bariz farkları çok net bir şekilde görebilir.

Unutmadan, yayının ilgili bölümü de ektedir”











Başa dön tuşu