GenelKıbrısManşet

Yarkıner: KKTC, trafik mevzuatı ve trafikteki araçların özelliği açısından eşi olmayan bir ülke






Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın kullandığı yetkilerin, araç güvenliği için risk yarattığını söyledi

Yarkıner: KKTC, trafik mevzuatı ve trafikteki araçların özelliği açısından dünyada eşi emsali olmayan bir ülke

Yazılı açıklama yapan Yarkıner, Kıbrıs’ın kuzeyine ithali edilen kullanılmış araçların, yol güvenlik denetiminin etkin şekilde yapılamadığını ve bu araçlarda emisyon için standart aranmadığını ifade ederek, gerekli bilgileri Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ile paylaşabileceklerini söyledi.

Ayer Yarkıner – Kıbrıs Arena
MMO Başkanı Ayer Yarkıner

Yarkıner “KKTC, trafik mevzuatı ve trafikteki araçların özelliği açısından dünyada eşi emsali olmayan bir ülkedir. Yürürlükteki ‘1974 Motorlu araçlar ve Yol Trafik Yasası‘ ile ‘Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Nizamnamesi‘ ağır hizmet araçlarının hangi standartta olacağını içermiyor, söz konusu yasal düzenlemeler yaşlı ve güvenli olmayan araçların ithaline imkân veriyor, bu konuda düzenleme yapılması gerekiyor”

“Arıklı’nın yetkileri araç güvenliği için risk yaratıyor”

Trafikte kullanılan ağır hizmet tipi araçların regülasyonlara uygun olmadığını, bu araçların ülkeye kullanılmış durumda, tadil edilerek ve mühendislik denetimi olmadan ithal edildiği kaydeden Yarkıner, araçların kayıtlarının ‘mukayyit onayı’ ile yapıldığını söyledi.

Bakanı Arıklı’nın mukayyidin kendisi olduğunu belirttiğini anlatan Yarkıner, Arıklı’nın kullandığı yetkilerin araç güvenliği için risk yarattığını söyledi.

“Zafiyetler giderilmelidir”

Yarkıner şöyle devam etti;

“Yasada yazılı olmayan boyutlardaki araçların kaydı mukayyit onayı ile yapılmaktadır. Yolda giden çekici araçlar ve römorkların boyutları, ağırlıkları ve tanımları yoktur/doğru değildir, düzeltilmelidir.

A.E 665/96 yürürlükten kaldırılmalıdır, araçların kapasitesinin üzerinde yük taşınmasına sebep olunmaktadır. Römorklu çekici araç kazalarında ‘sürücü hatası’ gerçek sebep değildir, sebep çekici ile römork frenleme kabiliyetlerinin uyumsuzluğudur, bu zafiyet giderilmelidir.

“Hangi yükü taşımak için tasarlandığı ve kapasitesi yazılmalıdır”

Araç kayıt belgeleri araç sınıflarına uygun yazılmalıdır ve üst yapılı araçlar için TSE ve/veya EN normunda uygunluk belgesi onaylı olmalıdır. Ağır ticari araçların hız sınırları olmalı ve 85 km/saati geçmemelidir. Yük taşıyan araçların üzerinde hangi yükü taşımak için tasarlandığı ve kapasitesi yazılmalıdır.

Üst yapılı araçlarda makine güvenlik uygunluğu denetimi yapılmalı ve CE belgesi tanımlanmalıdır. Taş ocaklarındaki tartı cihazları denetlenmeli ve kalibre olmaları sağlanmalıdır, tartılmamış hiçbir araç yola çıkmamalıdır, tartı istasyonlarında araç brüt ağırlık değerleri belirlenmeli ve bu ağırlık değerinin üzerindeki araçların taş ocağı dışına çıkışı engellenmelidir, Akaryakıt ve/veya tehlikeli madde taşıyan araçlar maalesef şehir içine kadar girebilmektedirler. Bu tip araçlar ADR donanımına sahip olmalıdırlar”

“Yeterli büyüklükteki tabela ile sürücülerin uyarılması gerekiyor”

Trafik mevzuatındaki yetersizlik giderilinceye kadar bazı acil tedbirler alınması gerektiğini kaydeden Yarkıner, ağır ticari araçların takometresiz, ABS’siz, yüke duyarlı fren sistemsiz ve yardımcı fren sistemsiz ithaline müsaade edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Girne-Değirmenlik dağ yolunu kullanan yük araçlarının azami hızının 25-35 kilometre arasında olması gerektiğini belirten Yarkıner, yüklü inişi yardımcı fren donanımına sahip araçlarda azami 3’üncü vites, bu donanıma sahip olmayan araçlarda ise 2’nci vites kullanılması, sürücüler yeterli büyüklükteki tabela ile bu konuda uyarılması gerektiğini ifade etti.

Girne–Lefkoşa–Girne güzergâhında yasak olmasına rağmen ağır ticari araçlar kullanıldığını, bunun riskli olduğunu belirten Yarkıner, belirlenecek süre sonunda yardımcı fren sistemine sahip olmayan iş ve inşaat araçlarının trafiğe çıkışının engellenmesi gerektiğini kaydetti.









Başa dön tuşu