GenelKıbrısSürmanşetYaşam

Mulla: Çalışmanın amacı insan ve doğa dostu yöntemlerin benimsenmesini sağlamak

Biyologlar Derneği (BioDer) Başkanı Gizem Mulla, “Sivrisinek mücadelesinde akıllı yaklaşımlar” çalışması kapsamında yapılanları anlattı ve herkesi duyarlı olmaya davet etti

Mulla: Çalışmanın amacı insan ve doğa dostu yöntemlerin benimsenmesini sağlamak

Dernek adına “Sivrisinek mücadelesinde akıllı yaklaşımlar” başlıklı bir yazılı açıklama yapan Mulla, bu çalışmanın dernek öncülüğünde ve Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (Kuşkor) iş birliğinde yürütüldüğünü belirtti.

Mulla, “Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte olan Sivil Büyü Programı‘nın desteğiyle sürdürülen bu çalışmanın amacı sivrisinek mücadelesinde hem insan hem de doğa dostu yöntemlerin benimsenmesini sağlamaktır” dedi.

“Ekoloji ve Çevre dersi alan 250 öğrenciye eğitimler verdik”

Mulla şöyle devam etti;

“Sürdürülen proje çerçevesinde Biyologlar Derneği olarak Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Güzelyurt TMK, Anafartalar Lisesi, İskele Evkaf TMK ve Lefkoşa Türk Lisesi’nde yine derneğimizin yazmış olduğu Ekoloji ve Çevre dersi alan yaklaşık 250 öğrenciye eğitimler vermiş bulunmaktayız.

Bu eğitimler kapsamında öğrencilere ülkemizde bulunan sivrisinek türleri, sivrisineklerin yaşam döngüleri anlatılmış, yumurtalarını nerelere bırakabileceği, yumurtadan çıkan larvaları nasıl tanıyacakları ve hiçbir kimyasal kullanmadan bu canlılar ile nasıl mücadele edebilecekleri anlatılmıştır.

Aynı zamanda sivrisineklerden bulaşabilecek Sıtma, Zika, Dang Humması, Chikungunya ve Batı Nil Virüsü gibi bulaşıcı olan ve ölümcül olabilen hastalıklar öğrencilere tanıtılmış, adamızın risk altında olduğu vurgulanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün(DSÖ) bir sonraki pandeminin sivrisineklerle bulaşan bir hastalık olacağı öngörüsü nedeniyle çok daha önemli hale gelen sivrisineklerle mücadele kapsamında bireysel olarak mücadele gösteren vatandaşlarımız yanında yükün büyük bir kısmını taşıyan yerel yönetimlerde sahada çalışan personele de etkili mücadele yöntemleri ile ilgili eğitimler verilmiş, fikir alışverişinde bulunulmuştur.

Etkinlikler;

Lefke Belediyesi, Gazimağusa Belediyesi, Girne Belediyesi, Lefkoşa Belediyesi ve Gönyeli Alayköy Belediyesi’nde bu eğitimler verilmiştir. Talep gelmesi durumunda okullar ve belediyelerde eğitimler devam edecektir.

Yine çalışma kapsamında hazırlanan mekanik mücadele yöntemlerini anlatan broşürler basılıp dağıtılmış aynı zamanda eğitici film ve kamu spotu sosyal medya ve birçok TV kanalları tarafından yayınlanmaya başlamıştır.

Sivrisinek mücadelesinin sürekliliği başarılı bir mücadele yapılabilmesi adına büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda yapılan çalışmaların takip edilmesi, kamu spotunda yer alan bilgilerin uygulanması çok önemlidir. Tüm halkımızı bu konuda duyarlı olmaya ve alınabilecek basit önlemlerle sağlığımızı korumaya davet ediyoruz”











Başa dön tuşu