GenelKıbrısManşetSağlıkYaşam

Jenkins: Bakımevlerinde tek kişilik yer dahi kalmadı. Ne yapmayı planlıyorsunuz?

Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Hatice Jenkins, ülkedeki tüm bakımevlerinde tek bir kişilik dahi yer kalmadını, ekonomik kriz göz önüne alındığında önümüzdeki yıl yaşlı bireylerin daha da yoksul ve kimsesiz kalacağını söyleyerek, hükümet ve yetkililere “Ne yapmayı planlıyorsunuz?” diye sordu

Jenkins: Tüm bakımevleri dolu, bir kişilik yer bile yok

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Jenkins, ülkedeki devlet bakımevlerinin tamamının dolu olduğunu, tek bir kişiyi dahi koyabilecek bir yer kalmadığını, ancak bir yaşlı bireyin ölümünün gerçekleşmesi durumunda başka bir kişinin onun boşalttığı yere yerleştirilebileceğini söyledi.

Hızla yaşlanan toplum nüfusu ve yaşanılan ekonomik kriz de göz önüne alındığında, 2024 yılında yoksul ve kimsesiz yaşlıları daha da kötü günlerin beklediğinin kesin olduğunu ifade eden Jenkins, “Çoğumuz bilmiyor ama tedavisi bittiği halde hastanelerde bekleyen birçok yaşlı kimsesiz insanımız vardır. Çünkü gidecek yerleri yoktur” dedi.

Jenkins’ten hükümet ve yetkililere sorular;

Hal böyleyken, yoksul yaşlılar için hükümetin ne önlemler aldığını ve yetkililerin bu konuda ne yaptığını ya da yapmayı planladığını soran Jenkins, endişe içinde beklediklerini çünkü yıllardır ihmal edilmiş bu alanın yeniden ihmal edileceği hissini taşıdıklarını kaydetti.

Jenkins, “Bu endişelerimizi azaltmak için hükümete 2024 taslak bütçesini hazırladığınız bu günlerde şunları sormak istiyoruz” diyen Jenkins’in cevap beklediği sorular ise şöyle;

1. Devlete ait olan Kalkanlı Yaşam Evi kime aittir? Sağlık Bakanlığı’na mı yoksa Çalışma Bakanlığı’na mı? Bu bakımevinin tamir ve rehabilitasyonu, personel ve diğer giderleri için 2024 bütçesine gerekli kaynağı koydunuz mu?

2. Yine bir devlet bakımevi olan ve inşası bir sponsor yardımı ile devam eden Lapta Bakımevi‘nin inşası, donanımı, personel ve diğer giderleri için gerekli kaynağı 2024 bütçesine koydunuz mu?

3. Sınırüstü Bakımevi‘nin tamiri bir buçuk yıldır tamamlanmadı, kime ait olduğu hala belli değil, kimin idaresinde olacağı belli değil. Eskiden olduğu gibi Sınırüstü ile ilgili hiç birşey seffaf değil. Niye?

Jenkins, “Toplumda bakımevlerine bu kadar çok ihtiyaç varken var olanların tükenmesine göz yummak nasıl bir şey? Cevap bekliyoruz” dedi.











Başa dön tuşu