GenelKıbrısSürmanşetYaşam

Yarkıner: Araba sıcaklığı ne olmalı? Klimalar nasıl kullanılmalı?

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, aşırı sıcakların sürücülerin tepki sürecini geciktirdiğini, bu gecikmenin de kanda 0.5 alkol bulunduğu andakiyle eş olduğunu belirterek, sürüş güvenliği için araç sıcaklığı ve klimaların kullanımı hakkında önerilerde bulundu

Yarkıner: Aşırı sıcaklarda sürücülerin tepki süreci yavaşlıyor

Oda adına yazılı açıklama yapan Yarkıner, aşırı sıcakların yaşandığı ülkede trafik çarpışmalarının da artış gösterdiğine görüldüğüne dikkat çekerek, standart oda sıcaklığından daha yüksek ortam sıcaklıklarının sürücüleri olumsuz etkilediğini belirtti.

Yarkıner, “Araç kabin sıcaklığı 35 dereceye ulaştığında sürücünün tepki sürecini de standart oda sıcaklığı ile mukayese ettiğimizde yüzde 20 oranında geciktirmektedir. Bu tepki sürecindeki gecikme oranı, yüzde 0,5 kanda alkol bulunan sürücünün tepki oranı ile eşittir” dedi.

Araba sıcaklığı ne olmalı? Klimalar nasıl kullanılmalı?

Ülkede bugünlerde güneşe park edilen araçların kabin sıcaklığının 50-55 dereceye kadar yükseldiğini, araçların mümkün olduğunca gölge alana park edilmesi, hareket edilmeden önce ve hareket ettikten 2-3 dakikaya kadar camların açık olarak bulundurulmalı ve kabin içindeki sıkışmış aşırı sıcak hava bu şekilde tahliye edilerek sıcaklığın yeterince düşürülmesi gerektiğine dikkat çeken Yarkıner, 1-2 dakika da pencereler açık iken klimanın çalıştırılması ve ideal sıcaklığa ulaştıktan sonra (21-25 derece) camların kapatılmasının uygun olacağını kaydetti.

Yarkıner, “Klima çalışırken ve üfleyeçlerin ayarları yapılırken tavana ve zemine doğru üfleme yapacak şekilde ayarlanması kabin içi ideal sıcaklığa ulaşmak için en uygun yöntemdir. Üfleyeçleri asla yüzünüze doğru ayarlamayınız, sıcaklık farkından dolayı yüz felci sorunu ortaya çıkabilir. Klima polen filtresinin uygunluğu da çok önemlidir, aksi halde baş ağrısı rahatsızlığına sebep olabilir. Aracın periyodik bakım planına uygun olarak polen filtreleri değiştirilmelidir. Araç içerisindeki ideal hava sıcaklığı yaz ve kış 21-25 derece olarak ayarlanması halinde ideal ortam sıcaklığına ulaşılmış olacaktır”











Başa dön tuşu