GenelInstagramKıbrısManşetSağlık

İlaç Takip Sistemi’ni yıllardır hayata geçirmediler, “hatalıyız” demekle yetindiler

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği‘nin (KTEB) uzun zamandır süren ısrar ve girişimlerine rağmen İlaç Takip Sistemi‘ni (İTS) devreye sokmayan hükümetin büyük ortağı Ulusal Birlik Partili (UBP) Milletvekili Ahmet Savaşan, hatalı olduklarını kabul etti ama bu hataya ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi‘ni (CTP) de dahil etti

Savaşan: UBP veya CTP’nin hükümette olduğu dönemlerde, eğer İTS oluşturulsaydı vurgun olmayacaktı

Kıbrıs Postası TV’de Gökhan Altıner’in konuğu olan Şavaşan, soruşturmanın başladığı an ile şu anki durum arasında ciddi bir fark olduğuna dikkat çekerek, ““Elbette ki yolsuzluk kabul edilebilir bir şey değil. Dolayısıyla yolsuzluk yapan tespit etme aşamasında polisimizin teyakkuzda olması doğaldır” ifadelerini kullandı.

Sağlıkta gelinmesi gereken noktanın çok gerisinde olunduğunu söyleyen Şavaşan, “Biz UBP olarak üzerimize düşen payı kabul ediyoruz. Fakat CTP hükümetleri de bu gelinen noktadan sorumludur. Gerek UBP gerekse CTP’nin hükümette olduğu dönemlerde, eğer ilaç takip sistemi oluşturulsaydı böyle bir vurgun olmayacaktı” dedi.

Savaşan, üzerlerine düşen sorumluluktan hareketle, ilaç takip sistemini ve sağlıktaki reformları bu dönemde süratli bir şekilde hayata geçirmeye karar verdiklerini ve buna yönelik adımlar attıklarını belirtti.

“Bütün doktor veya eczacılar yolsuzlukla suçlarsak açtığımız yarayı kimse kapatamaz”

Reçete yolsuzluğuna alet olan kişilerin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini, fakat kronik hastalığı olan insanların ilaca erişimini kolaylaştırmak maksadıyla ilaç veren eczanelerin durumunun farklı olduğunu kaydeden Savaşan, “Yolsuzluğu ve usulsüzlüğü ayırt edemeyip doktor veya eczacıların hepsini yolsuzlukla suçlarsak bu toplumda açtığımız yarayı kimse kapatamaz” dedi.

Savaşan, bu olayları patlak vermesinin ardından hiçbir doktorun reçete yazmadığını, çok ciddi problemler yaşandığını dile getirerek, “Yataklı Tedaviler Kurumu ile başlattığımız sağlıkta reform hareketinin ikinci aşaması ilaç takip sisteminin hayata geçmesi olacaktır” ifadelerini kullandı.

İyi niyetle herhangi bir menfaat elde etmeden reçete yazanlarla, yolsuzluk yapanların ayırt edilmesi konusun çok önemli olduğuna tekrardan vurgu yapan Savaşan, “Biz bu konuyu yakından takip ediyoruz. Bu olayın tekrar yaşanmaması için şeffaf bir sistem kurmaya kararlıyız” diye konuştu.











Başa dön tuşu