GenelInstagramKıbrısManşetSağlık

KTTB: Reçete sorununa tek çözüm e-reçete ve ilaç takip sistemidir!






Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), yeni sistemde, 40 yaş altı sigortalı kişi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere tek reçete ve 4 kalem ilaç ödeneceğinin belirtildiğini, böylece 2 çocuğu olan bir ailenin sadece bir çocuğunun ilaçlarının ödeneceğini belirterek, bunun Sosyal Sigortalar Yasası‘nın “Tedavi süresince ilaçların sağlanması” maddesine aykırı olduğunu kaydetti

KTTB: Bu noktaya gelinmesinin sorumlusu Bakanlık ve Sosyal Sigortalar Dairesi yöneticileridir

Yazılı açıklama yapan KTTB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sigortalar Dairesi bünyesinde hazırlanan; “hastaların ilaca erişimi ile ilgili yeni düzenlemelerin” gündemde olduğunu hatırlatarak, reçetelerle ilgili yapılan soruşturma ve tutuklamalar sonrası hastaların ilaca erişiminde ciddi sorunlar yaşandığının da açık olduğunu belirtti.

KTTB açıklamasında, “Bu durumun sorumlusu, sorunlu olduğu düşünülen reçetelerle ilgili soruşturmayı hekim-daire arasındaki sözleşme kuralları dahilinde yapmak yerine polise bildirilip konunun tam bir meslek onuru zedeleme noktasına gelmesine neden olan Bakanlık ve Sosyal Sigortalar Dairesi yöneticilerinin olduğunu tekrardan vurgulamak isteriz” dedi.

“Hem kalıcı ve hem de güvenli çözüm yolu; e-reçete ve ilaç takip sistemi”

KTTB açıklamasına şöyle devam etti;

“Hekimler olarak, bu soruşturma yöntemi nedeni ile güvensiz hissetmemiz neticesinde sigorta online sisteminden reçete yazmaktan uzaklaştık. Hekimler muayene ettikleri hastalarına reçetelerini yazmaya, hastalarının tedavisini düzenlemeye devam etmektedir.

Biz KTTB olarak, dairenin önerdiği yeni sözleşme ile tekrardan e-reçete düzenlenmeye başlanmasının, güven duymamamız nedeni ile hekimlerimize önermemiz mümkün değildir. 13/1976 sayılı yasamız tahtında hazırlanan reçete tüzüğümüze bağlı olarak reçete yazmayı önermek tek güvenli yoldur.

Uzun süredir üzerine çalışılan ve bir türlü kullanıma giremeyen e-reçete ve ilaç takip sistemi sorunların çözümü için hekimler, eczacılar ve hastalar için hem kalıcı ve hem de güvenli çözüm yolu olacaktır.

“Sosyal Sigortalar Yasası’na aykırı”

1 Ocak’ta devreye girecek sistemde, 40 yaş altı sigortalı kişi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere, örneğin çocuklarına tek reçete 4 kalem ilaç ödeneceği belirtilmektedir. Bu durum, 2 çocuğu olan bir ailenin sadece bir çocuğunun ilaçlarının ödeneceği anlamına gelmektedir.

40 yaş üstü kişilere de 2 reçetede 4’er kalemden en fazla 8 ilaç ödeneceği belirtilmektedir. Sosyal Sigortalar Yasası’nın sigortalılara sunulacak hizmetleri tanımlayan 73. maddesinin 4.fıkrasındaTedavi süresince ilaçların sağlanması’, maddesine açık şekilde aykırıdır. İlgili bakanlık ve daireyi yasal yükümlüklerini tam yerine getirmeye ve hasta haklarına saygılı kararlar üretmeye açıkça davet ederiz.

“Mutlaka meslek örgütleri ile birlikte hareket edilmelidir”

Yeni kurulacağı iddia edilen sistem, eski sistemin süslenmiş şeklidir. Geçtiğimiz dönemde de yaşanan daire içi denetleme yetersizlikleri ve eksikliklerinden doğan sorunlara çözüm bulmalı ve denetim mekanizmaları kurulmalıdır. Denetim mekanizmalarındaki eksikler nedeni ile ciddi sorunlar yaşanmasından dolayı endişe duymaktayız.

Sosyal Sigorta Dairesi yönetimi, Meclis’inde, reçete inceleme, sigorta kapsamı dahilindeki ilaç listesi konusunda kararlar alınırken KTTB ile hekimlerle birlikte çalışmalıdır. İlgili Bakanlık ve daire idaresi mutlaka meslek örgütleri, birliklerle birlikte hareket edip ortak çözüm yolları bulmalıdır”











Başa dön tuşu