GenelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Yücel: Muhalefetin hazırlıklarını yapması gerekiyor | CTP: Yüzde 33 – UBP: Yüzde 29


Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi‘nin (CMIRS) anketinin üçüncü ve son bölümünde, çalışmaya katılanlara Cumhurbaşkanlığı seçiminde olası adaylar soruldu

Yücel: CTP birinci parti durumuna gelmişti ama fark düşüktü, şimdi yükseldi

CMIRS’ün her 3 ayda bir gerçekleştirdiği ve Kıbrıslıtürklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven ve mutluluk algısını ölçtüğü ve bu oranların zaman içerisinde birbiriyle ilişkisi yanında yaşanılan gelişmelerden ne şekilde etkilendiğini de gözlemlediğini anketinin Haziran 2024 dönemine ait üçüncü ve son bölüm sonuçları yayınlandı.

500 kişi ile yüz yüze anket şeklinde yürütülen anket yine 3 bölüm şeklinde yayınlanacak. CMIRS Direktörü Mine Yücel’in anketin ikinci gölüm sonuçlarıyla ilgili değerlendirmesi ise şöyle;

Mine Yücel

Çalışmalarımız uzun zamandır ülke yönetiminde ciddi bir zafiyet olduğunu göstermektedir. Buna karşılık son dönem dışındaki hemen her ankette Ulusal Birlik Partisi (UBP) en yüksek oy alacak parti olarak ortaya çıkmaktaydı. Mart 2024 çalışmamızda ise Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) uzun zaman sonra ilk kez birinci parti durumuna gelmişti fakat fark oldukça düşüktü.

Bu çalışmamızda CTP’nin oy farkını biraz daha artırdığını görmekteyiz.

“Muhalefetin hazırlıklarını yapması gerekiyor”

Yine de farkın hala daha hata payı içerisinde olduğunu söylemek mümkündür. Bu resim ayrıca Meclis içerisinde ikiden fazla partinin yer alacağını da göstermektedir.

Ülkede böyle bir yönetim zafiyeti varken muhalefetin de hazırlıklarını yapması ve yönetime geldiği zaman sorunları nasıl çözmeyi planladığını seçmene iyi anlatması gerekmektedir.

 

Yüzde 35.48: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erhürman’a oy vereceğim

Henüz adaylar belli olmamasına rağmen önümüzdeki sene gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde olası adaylar içerisinde adı geçen kişilerin isimlerini kullanarak cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili ilk durum tespitini de yapmış bulunmaktayız.

Tabii not edilmelidir ki burada kullanılan isimlerin hiçbirisi aday olduğunu belirtmemiştir ve yine seçimden bu kadar uzak bir zamanda yapılan bir anket sadece bu günkü durumu yansıtmaktadır.

Olası Cumhurbaşkanı adayları arasında da siyasi partiler dağılımına paralel bir durum gözlemlenmiştir;

Yüzde 15: İkinci adayım Serdar Denktaş

İlk tercihleri olan adaya ek olarak katılımcılardan ayrıca ikinci tercihleri olan adayı da belirtmelerini istedik;

 











Başa dön tuşu