Deneyimli sendikacı Şener Elcil, gazetemizin gündeme getirdiği “DAÜ deniz arazileriyle” ilgili haberlere ilişkin konuştu; Evkaf’ın (Vakıflar İdaresi) DAÜ’deki arazilere karşın güneyden Evkaf’a ait bir araziyi veremeyeceğini, bunun suç olduğunu belirtti
Gazetemiz 5 Temmuz’da gündeme getirmişti
Gazetemizin 5 Temmuz’da gündeme taşıdığı ve sonrasında peş peşe açıklamalar yapılan “DAÜ deniz arazilerinin peşkeş çekileceğiyle” ilgili haberler gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.
Özgür Gazete olayı kamuoyuna duyurduğu ilk haberde; arazilerin Evkaf’a devredilmesinin talep edildiği, TC Elçiliği’nin de konuya dahil olduğu, üniversite yönetimi ve Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun (VYK) ise buna karşı olduğu bilgileri yer almıştı.
DAÜSEN açıklama yapmış ve karşı çıkmıştı
Haberin ardından açıklama yapan üniversitede örgütlü Akademik Personel Sendikası (DAÜSEN) ise atanmış hükümet tarafından yine zengin sermayedarlara peşkeş çekilmek üzere olduğu bildirilen Mağusa’da DAÜ’ye tahsis edilen arazilerin amacına uygun kullanılması gerektiğini vurgulamıştı.
Sendika açıklamasında, “DAÜ eski rektörlük binası ve arazisi, DAÜ Deniz Kulübü, Kültür Kongre Merkezi ve çevresinde bulunan araziler DAÜ’nün kullanımına verildiği amaca uygun olarak kullanılmalıdır. Söz konusu arazilerin mülkiyetinin devlet veya Evkaf’ta bulunması bu arazilerin kamu yararına ve DAÜ’nün eğitim, bilimsel çalışma, sportif ve diğer aktivite ihtiyaçlarına yönelik kullanımını ortadan kaldıracak şekilde bir değişiklik yaratılmamalıdır” ifadelerini kullanmış, tarafları açıklama yapmaya davet etmişti.
Olayın TMK boyutunu da gündeme getirmiştik
Bu açıklama sonrası da tüm taraflar sessizliklerini korumuş, muhalefet konuyla ilgili hiçbir soru sormamıştı.
Gazetemizin araştırmalarını derinleştirmesi sonrası için olayın bir başka boyutu ortaya çıkmıştı.
Buna göre; DAÜ’nün eski Rektörlük binası ve arazisinin mülk sahibi Kıbrıslırum bir vatandaş, malının güneyde bir malla takasını yapmak için Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) başvurmuştu.
Ancak mülk sahibinin güneyde istediği mal Evkaf’a ait olan Larnaka’daki bir araziydi ve Evkaf güneydeki malın 6.5 milyon euro, DAÜ arazisinin ise 2 milyon euro olduğunu tespit etmiş ve aradaki fark için de DAÜ deniz tesisleri arazilerinin devrini istemişti.
Konu geçtiğimiz hafta yapılan Bakanlar Kurulu’na da gitmiş ancak bazı Bakanlar itiraz edince sonuç alınamamıştı.
Gazetemizin bu iddiaları gündeme getirmesi sonrası da Evkaf yönetimi ve diğer tüm taraflar yine sessizliklerini korumaya devam etti.
Devir gerçekleşirse…
Böyle bir devrin gerçekleşmesi durumunda ise Evkaf’ın araziyi ne yapacağı, iddialar arasında olan Türkiyeli bir sermayeye casinolu otel yapımı için peşkeş mi çekeceği soruları ise yanıtsız kaldı.
Elcil: Ada İngilizlere kiralanırken, “Vakıf malları satılamaz, devredilemez, verilemez” maddesi koyuldu
Deneyimli sendikacı Şener Elcil ise konuyla gazetemize yaptığı açıklamada; 1878’de Berlin Konferansı’nda Kıbrıs’ın Osmanlı tarafından İngilizlere 92 bin sterlin 11 şilin 3 peniye yıllık kira bedeli kiralanırken, buradaki vakıf mülklerinin özel bir statüye tabi tutulduğunu anlattı.
Bu talebin özellikle II. Abdülhamit’in ısrarı olduğunu aktaran Elcil, yapılan kira sözleşmesinde vakıf mallarının kişilere devredilemez ve satılamaz kuralının yer aldığını ve İngilizlerin de buna uyduğunu kaydetti.
“Evkaf, ‘Maraş vakıf malıdır’ diyerek dava açmıştı”
Elcil ayrıca; Evkaf’ın Maraş’la ilgili açtığı davaya ve dava sebebine de dikkat çekerek, Evkaf’ın bu davada Maraş’taki mülklerin Abdullah Paşa Vakfı’na ait vakıf mülkleri olduğunu ve dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin vakıf mallarını sattığını savunduğunu hatırlattı.
Elcil, “Vakıflar Maraş’la ilgili, ‘Oradaki mülkler vakıf malıdır’ diyor ve az önce bahsettiğim kira anlaşmasındaki maddeden dolayı dava açıyor ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gidiyor” dedi.
“Evkaf vakıf malının devri için TMK’ya nasıl onay verir?”
DAÜ’deki takas konusunun da benzer bir durumda olduğunu belirten Elcil, DAÜ eski rektörlük binasının da bulunduğu 6 dönüm araziye karşılık, Kıbrıslırum mülk sahibinin istediği ve güneyde Larnaka’da bulunan arazinin de Evkaf’ın malı olduğunu hatırlattı.
Elcil, “TMK DAÜ arazileirne karşılık mülk sahibine önerdi bu araziyi. Evkaf buna nasıl onay verdi? Bir taraftan ‘Maraş vakıf mülküdür, devredilemez’ diye dava açıyor, öbür taraftan da güneydeki mülkünün kişiye verilmesiyle ilgili TMK onay veriyor” dedi.
“Evkaf’ın başındakiler suç işliyor”
Evkaf’ın başında olanların kendi yasalarına uymadığını, bunun bir suç olduğunu ve Evkaf’ı yönetenlerin suç işlediğini söyleyen Elcil, “Evkaf mülkü devredilemez, satılamaz, verilemez. Sadece kiraya verebilirsiniz 49 yıllığına” dedi.
Elcil, “Bu kişilerin dağıttığı mal İngilizlerin istismarından daha çok. İngilizler adadan ayrılırken, Kıbrıs Türk Cemaati’ne Evkaf’la ilgili yaptıkları bütün uygulamalardan doğan mağduriyeti gidermek üzere bir milyon sterlin verdi 1960’da. ‘O para ne oldu?’ diye sorulunca da ‘Saray Otel’i yaptık’ dediler. Saray Otel o para der mi? Sonucu değil esası konuşmak lazım, senin Evkaf olarak bir duruşun yok mu?” diye sordu.