
Başbakan Ersan Saner, basın toplantısı düzenleyerek, Sivil toplum örgütlerine yapılacak ödemeler için toplam 6 milyon TL katkı öngörmekte olduğunu söyledi
Saner: KKTC salgını dünyada en rahat geçiren ülke
Bütün dünyayı sarsan Covid-19 salgınını en iyi şekilde atlatmak için birçok kararlar aldıklarını belirten Saner, alınan kararalar neticesinde Kıbrıs’ın kuzeyinin salgını dünyada en rahat geçiren ülkelerin başında geldiğini söyledi.
Saner, “23 Aralık 2021’de hedefimiz 500 bin aşı idi. Bunu bugün itibariyle TC katkılarıyla başarıyoruz” dedi ve Temmuz ayı sonuna kadar halkın yüzde 70’nin aşılanmış olacağını vurguladı.
Gerek eğitim gerekse turizmde çalışan herkesin 25 Haziran itibariyle aşılandığını belirten Saner, önümüzdeki dönemde ülkeye daha fazla turist kabul edileceğini, yükseköğretimde ise yüz yüze eğitimin Eylül’de başlayacağını söyledi.
Çiftçi ve hayvancıya yapılan desteklere de dikkat çeken Saner, çiftçinin 2 Temmuz’a kadar ürünlerini TÜK’e teslim etmesi halinde ürün bedelinin peşin ödeneceğini açıkladı.
Başbakan Saner, altyapı yatırımlarının da Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle devam ettiğine işaret ederek, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu’nun 20 Temmuz’da hizmete açılacağını söyledi.
“Trafikteki sıkıntılar aşılacak”
Saner, yapımı devam eden İskele-Bafra, Değirmenlik-Çatalköy, Lefke-Güzelyurt bölünmüş yollarının da tamamlanarak trafikteki sıkıntıların aşılacağını vurguladı.
Türkiye’nin Ankara kaynaklı açtığı ihalelerle de KKTC’de 2021-2022 yıllarını kapsayan toplam 322 bin kilometre uzunluğundaki ihalelerin yaklaşık 140 kilometrelik köy yolları ihalelelerinin tamamlandığını ve yapımının sürdüğünü söyledi.
Başbakan, e-devlet binasının temelinin de 20 Temmuz’da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretine atılacağını belirtti.
500 yataklı hastane için gerekli çalışmaların tamamlandığını hatırlatan Saner, hastanenin temellerinin 15 Kasım 2021’de atılacağını, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023’te de tamamlanacağını kaydetti.
100 milyon TL’lik ihale
Güzelyurt ovasına su temini için hazırlanan tünel ve tünelden geçecek suyun bölgeye dağılması ve buradan hem Güzelyurt hem de Mesarya Ovasının sulanmasıyla ilgili 100 milyon TL tutarındaki ihalenin Ankara’dan serbest bırakıldığını kaydeden Saner, protokol çerçevesinde 2021 yılında Kıbrıs’ın kuzeyinde açılacak 100 milyon TL’lik ihaleleri duyurdu.
Saner’in ihalelerle ilgili açıklaması şu şekilde:
Saner, “Karayolları Master Planı uygulama projesi için 4 milyon TL, yol yapım ve bakım projesi için 10 milyon TL, belediye ve köylerin altyapı yatırımlarına katkı için 30 milyon TL, Organize sanayi bölgelerinin altyapı inşaatlarına katkı için 9 milyon TL, eğitim ve öğretim hizmetlerinin geliştirilmesi için 6.4 milyon TL, Polis teşkilatının güçlendirtilmesi projesi için 5 milyon TL,
DAÜ ve LAÜ yatırım giderlerine katkı projeleri için 6 milyon TL, Proje destekli tarımsal kısmı hibe programı için 3 milyon TL, sanayici ve küçük esnafa yönelik proje destekli kısmi hibe programı için 3 milyon TL, turizm projelerine kısmi hibe programı için de 3 milyon TL, Girne Öğretmen Evi tamir,bakım ve onarım projesi için 3 milyon TL,
diğer projeler dediğimiz Bitki ve Hayvancılık üretimi, ormancılık destekleri, eğitim ve kültür destekleri ile Ar-GE girişimcilik destekleri için de 16.4 milyon TL olmak üzere 100 milyon TL tutarındaki ihale bugünden itibaren eşit şekilde kademeli olarak çıkılarak, KKTC’nin bir kalkınma hamlesine dönüşmesine imkan yaratacaktır” dedi.
90 milyon TL’lik katkı
Başbakan Saner, reel sektörü desteklemeye yönelik verilecek yaklaşık 90 milyon TL’lik katkıları da açıkladı.
Saner, “6 bin 949 çiftçiye 10 milyon TL’lik hibe katkısı yapılacaktır. Elektrik bağlantısı altyapısı için için 3 bin gerçek ve tüzel kişiye 5 milyon TL hibe olarak aktarılacak. Salgından etkilenen 8 bin 700 esnafa başvurmaları halinde 15 milyon TL tutarında bir hibe programından faydalanabilecek.
Sanayicilere kalite belgesi, fuar, pazarlama ve navlun katkısı olarak 3 milyon TL’lik hibe programı açıklamış oluyoruz. Turizmde salgın desteği olarak 95 küçük otel, 550 restoran, 162 acente ve 43 rehbere toplam 15 milyon TL’lik hibe öngörüyoruz.
Zor durumda bulunan yaklaşık 4 bin vatandaşa 6 milyon TL’lik hibe programı açtık. Diğer ihtiyaçlar olarak belirlediğimiz Geçitkale itfaiye binası, engelsiz yaşam evi projemiz ve sivil toplum örgütlerimize yapılacak ödemeler için de toplam 6 milyon TL katkı öngörmekteyiz. ODTÜ, İTÜ ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine her birine 10’a milyon TL olmak üzere toplam 30 milyon TL’lik hibe katkısı yapılacak” dedi.
Saner, sivil toplum örgütleriyle yapılacak ödemeler için de toplam 6 milyon TL katkı öngörmekte olduğunu belirtti, Başbakan bu konuyla ilgili ayrıntı vermedi. Bu sivil Toplum örgütlerinin kim(ler) olduğu merak konusu.




















