Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Emel Tel, Maliye Bakanı Dursun Oğuz‘dan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘ın New York harcamalarını kamuoyu ile paylaşmasını istedi
Tel: Bilgi alma zorunluluğu doğdu
Kamuoyunun KTÖS‘ün , 1968 yılında, eğitim ve öğretmen hak ve sorunları hakkında olduğu kadar toplumsal tüm konularla ilgili de mücadele vermek için kurulmuş bir sendikal örgüt olduğu bilgisinde olduğunun altını çizen Tel, bu nedenle, KTÖS Yönetim Kurulu sıfatı ile, kamu bütçesinin nereye harcandığı konusunda bilgi alma zorunluluğu doğduğunu kaydetti.
“Paraların nereye harcandığını talep etmek şart”
Tatar’ın 18-28 Eylül 2021 tarihlerinde, Birleşmiş Milletler’in (BM) 75. Kurulu’na katılmak üzere New York’a gittiğini, ekibinin örtülü ödenek dışında Maliye Bakanlığı bütçesinden 160 bin Dolar (bir milyon dört yüz yirmi bin TL ) kullandıklarının hatırlatan Tel, Tatar ve ekibinin, bu lüks gezisini vatandaş adına sorgulamak ve paraların nerelere harcandığını talep etmenin şart olduğu vurgulandı.
BM merkezi New York’a giden Tatar ve ekibinin, bu lüks gezisini vatandaş adına sorgulamak, özellikle borçların ödenemez noktaya geldiği, binlerce işyerinin kapandığı, esnafın iflas ettiği bu dönemde, paraların nerelere harcandığını talep etmenin şart olduğunu kaydeden KTÖS Başkanı Tel, “İtibardan tasarruf olmaz diyerek vatandaşın yiyecek ekmek bulamadığı, hastalara ilaç alınamadığı, testlerin paralı hale getirildiği, okulların öğretmen ve alt yapı eksiklerinin sürdüğü bir dönemde bu harcamaları sorgulamak vatandaşlık görevidir” dedi.
Tel açıklamasında Maliye Bakanı Oğuz’a sorular yöneltti:
Örtülü ödenek dışında New York’a gitmek ve oradaki harcamaları karşılamak üzere Maliye Bakanlığı’ndan 160 bin dolarlık (bir milyon dört yüz yirmi bin TL) bir bütçenin Dışişleri Bakanlığı’na verildiği doğru mu?
New York’a giden ekipte kaç kişi ve kimler vardı?
New York’ta hangi otelde kalındı? Gecelik ücreti ne idi?
BM yetkilileri ile yapılan resmi görüşmenin dışındaki zamanlarda ekipteki kişilerin turistik gezilere katıldığı paylaşılan fotoğraflardan anlaşılmaktadır. Müze gezmek ve alışveriş yapmak için de devlet kaynakları kullanıldı mı?
Zorunlu olarak belirlenen harcama kalemleri dışında, ekipteki kişilerin her birine verilen günlük harcırah miktarları ne kadardır?