Kıbrıs Türk Amme Memurları (KTAMS) ve Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN), kamu sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde ortaya çıkan sorunlara dikkat çekmek için Sağlık Bakanlığı önünde ortak basın açıklaması yaptı
Atan: Sağlık çalışanlarının 6 aydır ek mesaileri ödenmiyor
Sağlık Bakanlığı’nın yaşanan sorunlara duyarsız kalması ve pandemi koşullarında bu sıkıntılar daha da artması nedeniyle Bakanlık önünde olduklarını vurgulayan Atan, ülkede sağlıkta yaşanan sıkıntılar nedeniyle çalışanların risk oranlarının arttığını söyledi.
Atan, “Sağlık çalışanlarının özlük hakları ve ek mesaileri ile ilgili hükümet edenlerin ve Bakanlığı hiçbir adım atmamış, risk ödeneğiyle ilgili de çalışma yapmamıştır. 6 aydır ek mesailer ödenmedi ve kılık kıyafet tüzüğü teknik kuruldan geçmesine rağmen uygulanmadı” dedi.
“Bu zor günlerde çalışanlarımızın haklarını da korumak zorundayız”
Çalışanların görev yerlerinin değiştirilmesinin çalışanların arasında huzursuzluk yarattığını söyleyen Atan, bölgesi değiştirilen çalışanların ulaşım masraflarının Maliye Bakanlığı tarafından ödenmediğini ve bu insanların Bakanlık eliyle mağdur edildiğini söyledi.
“Bu zor günlerde çalışanlarımızın haklarını da korumak zorundayız” diyen Atan, çalışanların özel hayatlarının bitmiş durumda olduğunu ve adım atılmazsa gereken her türlü girişimi yapacaklarını söyledi.
Bengihan: Pilli’nin partizanca aldığı kararlar sağlık sistemini kaosa sürüklüyor
Bakanlık önünde konuşan bir diğer isim olan KTAMs Başkanı Güven Bengihan ise ülkenin ekonomik yönden felakete sürüklendiğini söyleyerek, yönetenlerin de seçim derdinde olduğunu, geçim sıkıntısıyla ilgili bir politikaları olmadığını vurguladı.
Bengihan, “Sağlık hakkı en temel haktır. Sağlık Bakanlığı’nın partizanca ve yanlı aldığı kararlarla sağlık sistemi kaosa sürüklenmektedir” dedi.
“Pilli, ‘Sağlıkta siyaset olmaz’ derken yaptığı görevlendirmelerle siyasetin doktorasını yapıyor”
Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin siyasi kararlarla kendine yakın insanları rahat bölgelere görevlendirdiğini söyleyen Bengihan, kronik hastaların hizmet beklediği servislerde personel yokken, sağlık ocaklarında ihtiyaç fazlası personelin görev aldığını vurguladı.
Bengihan, “Pilli, ‘Sağlıkta siyaset olmaz’ derken yaptığı görevlendirmelerle siyasetin doktorasını yapıyor. Çalışanlar sağlıktaki bu haksız ve adaletsiz ayrımcılıktan rahatsızlık duymaktadır. Pandemi döneminde en çok ödüllendirilmesi gereken insanlar maalesef heba ediliyor” dedi.
“Memleket Omorfo’dan ibaret değildir”
Bengihan İlaç Eczacılık Dairesi‘nde, ilaçları tanımayan, doktorların reçetesini okumayı bilmeyen, yanlış ilaç veren, mevsimlik işçi olarak alınan vasıfsız insanlar olduğunu ve sağlıkta çok büyük hatalar yapıldığını vurguladı.
Bengihan, “Sağlık Bakanı iyi bir insandır deniyor. İyi bir insan olmasına bir şey demiyoruz ama sen sadece UBP’lilerin Sağlık Bakanı değilsin, hepimizin Sağlık Bakanısın. Memleket Omorfo’dan ibaret değildir. Birinci sıradan aday olup da sandıktan çıkamayanları da gördük. Kamu sağlık çalışanlarının hepsinin haklarının verilmesi için oradasınız. Seçimlerle uğraşmaktan vazgeçin çünkü halkın derdi geçimdir. Bugün burada sağlıkta yaşanan sıkıntıların daha da büyümemesi için, eşit ve adil bir sağlık hizmetinin sürdürülmesi için mücadele ediyoruz” dedi.
Taşçıoğlu: Sağlıkta hizmet veren tüm emekçiler kriz masasında olmalıdır
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) Başkanı Dr. Mustafa Taşçıoğlu da eylemde yaptığı açıklamada şunları kaydetti;
“Dün sendika yönetim kurulumuz ile Sağlık Bakanlığı arasında bir görüşme yapıldı ve görüşlerimizi bildirip sağlıktaki sorunların çalışanların hakları gözetilmeden çözülemeyeceğini söyledik.
Bizim talebimiz hekimlerin yanında, tüm sağlık çalışanlarının bulunacağı bir kriz masası olmasıdır. Sağlık Tıp-İş’ten ibaret değildir. Sağlık bir bütündür ve doktoru ile hemşiresi ile sağlıkta hizmet veren tüm emekçiler bu kriz masasında olmalıdır. Eğer böyle bir kriz masası oluşturulmayacaksa biz o masada olmayacağız”