GenelKıbrısManşet

Çocukların geleceğinden çalmaya devam ediyorlar






Geleceğini şekillendirecek olan kolej sınavlarına hazırlanan 11 yaşındaki ilkokul öğrencisini sınav ortasında ‘Covid pozitifsin’ diyerek sınavdan çıkardılar, sonra ‘Yanlışlık oldu’ diyerek geri getirdiler, ek süre vermediler, motivasyonunu dağıttılar, düşük puan almasına sebep oldular

Çocukların geleceğinden çalmaya devam ediyorlar

Neredeyse 2 yıldır tüm dünya ile birlikte Covid-19 pandemisinin yaşandığı ada yarısında hükümet edenler, salgının başından bu yana geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitim hayatından çalmaya ve geri dönülemez eksiklikler yaratmaya devam ediyor.

Okullarda 2 yıldır sağlanamayan sürekli eğitim, Covid önlemleri ve teknik takip nedeniyle, eğitim hayatlarının bir bölümünü kaybeden çocuklarla ilgili, Covid-19 pozitif/negatif takibini düzenli ve doğru şekilde yapamayan Eğitim Bakanlığı, bu kez de bir ilkokul öğrencisinin sınav kaybına neden oldu.

“Hayalini kurduğu eğitime adım adım yaklaşıyordu”

Gazetemize ulaşan öğrencinin ailesi, çocuklarının 2 yıldır koleje hazırlandığını ve buna yönelik çalışmalar yapıp sınavlara girdiğini anlattı.

Ciddi bir emek vererek çocuklarının eğitim hayatını şekillendirmeye çalışan aile, yaşanan son olaya kadar da çocuklarının sınavlarının ortalamasının sürekli 80 puan üzerinde olduğunu ve hayalini kurduğu eğitime adım adım yaklaştığını belirtti.

“Pozitif çıkan çocuğumuzun negatife döndüğünü, belgeleriyle birlikte sınav öncesi okula bildirdik”

Çocuklarının 29 Ocak’ta yapılacak kolej sınavından 9 gün önce (20 Ocak’ta) Covid-19 pozitif olduğunu öğrendiklerini belirten aile, bu durumu da okul müdürüne ve öğretmene bildirdiklerini ve pozitif sonuç belgesini de gönderdiklerini aktardı.

Aile gazetemize verdiği bilgide; “Çocuğumuz 27 Ocak’taki test sonucuna göre negatife dönünde, bunu önce okula sonra da aynı akşam bizi arayan Eğitim Bakanlığı yetkilisine bildirdik ve oğlumuzun normal şartlarda sınavına gireceği sınıfta olacağına dair bilgi aldık” ifadelerini kullandı.

“Çocuğumuzu negatif PCR sonucunu ibraz ederek sınav olacağı sınıfa gönderdik”

29 günü ise çocuklarını sınava gireceği Güzelyurt Maarif Koleji’ne getirdiklerini söyleyen aile, kapıda kendilerinden istenen ‘negatif’ PCR sonucunu da görevliye ibraz ederek çocuklarının sınava girdiğini belirtti.

Sınav çıkışı eve gidene kadar olan bitenden haberdar olmadıklarını söyleyen anne-baba, çocuklarının sorulara verdiği cevaplar üzerinden yaptıkları değerlendirmede düşük puan çıktığını görünce, çocuklarıyla bu konuyu konuştuklarını ve duydukları karşısında şok geçirdiklerini anlattı.

“Pozitifsin diyerek sınıftan çıkardılar, ‘pardon’ diyerek geri getirdiler”

Küçük çocuğun sınav ortasında gelen öğretmenin kendisine ‘Eşyalarını topla ve benimle gel” demesi üzerine bir başka öğrenci ile birlikte okuldan dışarı çıktıklarını, yolda da öğretmenin kendilerine “Siz pozitifsiniz değil mi?” diye sorduğunu anlatması üzerine aile durumu Bakanlığa bildirdiklerini belirtti.

Baba, “Çocuğumuz negatif test sonucunu ibraz ederek sınava girdiği halde, bundan haberi olmayan öğretmen tarafından sınavdan çıkarılıyor, pozitif öğrencilerin sınava girdiği başka bir okula getirmek üzere okuldan da çıkarılıyor, yolda çocukların ‘Biz negatifiz’ demesi üzerine ‘Bir yanlışlık oldu’ denilerek tekrar aynı sınıfa götürülüyor, ek süre verilmeden motivasyonları darmadağın olan çocuğumuzun hakkı elinden alınıyor. Çocuğum bana ‘Süre kalmadı baba, hızlı hızlı cevapladım kalan soruları’ dedi.

Aile “Tüm bunlar yaşanırken de 11 yaşındaki çocuğumuzun anne ve babasına haber dahi verilmiyor” diyerek duruma isyan etti.

Bakanlıktan “Ek süre verildi, kendisi kullanmadı” savunması

Durumu Eğitim Bakanlığı’na bildirdiklerini belirten aile, Bakanlık’tan kendilerine deyim yerindeyse ‘şaka’ gibi bir savunma cevabı geldiğini belirtti.

Bakanlığın yazdığı cevapta, çocuğa ek süre verildiği ancak kendisinin kullanmadığı ileri sürülürken, çocuğun ikini oturumdaki sınavda da aynı başarı oranını göstermesi de yaşanılanların ‘etkisi olmadığı’ yönünde savunma olarak kullanıldı.

Baba, “Bu çocuk mağdur oldu, bu sınavlarda başarı sıralaması önemli, 1 soru bile çok önemli. Geleceğine etkisi oldu, hayatını şekillendiren bir sınav bu. Ancak Bakanlık nezdinde bile çocuğumuzun hakkını arayamıyoruz” dedi.

Özel Haber/Pınar Barut









Başa dön tuşu