GenelKıbrısManşet

Kıbrıslı AP üyeleri Kişmir davasını komisyonun gündemine taşıdı


Avrupa Parlamentosu‘nun (AP) Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum üyeleri, gazetemizin yazarlarından Basın Emekçileri Sendikası (Basın-sen) Başkanı Ali Kişmir‘e yazdığı bir köşe yazsısından dolayı, 10 yıl hapislik öngörülen bir suçtan dava açılması konusunu AP gündemine bir soru önergesiyle taşıdı

“Komisyon adada yaşanan gerçeklerin farkında mı?”

Gönderilen soru önergesinin Türkçe ve Rumca metinleri şu şekilde:

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-sen) Başkanı Ali Kismir’e uzun yıllar hapis öngörülen bir dava açılmasıyla ilgili olarak, tüm Kıbrıslı milletvekilleri Avrupa Komisyonu’na yazılı bir soru gönderdi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye girişi yasaklanan Kıbrıslıtürk gazeteci ve Basın-sen BaşkanıAli Kismir, işgâl altındaki topraklarda yıllarca hapis yatma riskiyle karşı karşıya.

Kismir, Kıbrıs Türklerinin yeni liderinin seçildiği dönemde yayınlanan bir yazısı nedeniyle aleyhinde başlatılan bir “dava” hakkında, sözde devletin “polisi” tarafından bilgilendirildi.

Bu yazıda Sayın Kismir, Ankara’yı Kıbrıs Türklerinin iç siyasi işlerine müdahalesi ve “Cumhurbaşkanlığı seçimleri” nedeniyle oldukça eleştirdi.

Bunlar, Ankara ve adadaki temsilcilerinin gazetecileri ve ilerici Kıbrıslıtürkleri susturma ve sindirme, düşünce ve ifade özgürlüğünü ihlal etme girişimleridir.

Yukarıdakiler ışığında Komisyon şunları yanıtlamalıdır;

– Komisyon adada yaşanan gerçeklerin farkında mı?

– Kıbrıs Türk toplumunda AB vatandaşı olan gazetecileri korumak için ne gibi önlemler almaya hazırlanıyor?

***************************************************************************************************************************

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απέστειλαν από κοινού, όλοι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, σχετικά με τον πρόεδρο της τ/κ συντεχνίας του Τύπου, Αλί Κισμίρ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυετή φυλάκιση.

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας του Τύπου, Αλί Κισμίρ, ο οποίος δεν του επιτράπηκε η είσοδος πρόσφατα από την Τουρκία, βρίσκεται αντιμέτωπος στα κατεχόμενα με τον κίνδυνο της πολυετούς φυλάκισης.

O κ. Κισμίρ ενημερώθηκε από την «αστυνομία» του ψευδοκράτους για «δίκη» που ξεκινά εναντίον του λόγω ενός άρθρου γνώμης, το οποίο κυκλοφόρησε την περίοδο της ανάδειξης του νέου ηγέτη των Τ/κ το 2020. Σε αυτό το άρθρο ο κ. Κισμίρ ασκούσε έντονη κριτική στην Άγκυρα, εξαιτίας των παρεμβάσεων στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα των Τ/κ και στις «προεδρικές εκλογές».

Πρόκειται για επανειλημμένες προσπάθειες φίμωσης και εκφοβισμού από την Άγκυρα και των εκπροσώπων της στο νησί, εναντίον δημοσιογράφων και προοδευτικών Τ/κ, καταπατώντας το δικαίωμα στην ελευθερία της άποψης και της έκφρασης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

– Είναι ενήμερη για τα γεγονότα;

– Τι μέτρα είναι διατεθειμένη να λάβει για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι οποίοι είναι πολίτες της ΕΕ;

Βρυξέλλες,
25.02.2022











Başa dön tuşu