EkonomiGenelKıbrısManşet

Çiftçiler Birliği: Üreticiler yakıt zammından bezdi

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, hasat döneminde akaryakıta yapılan zamlardan dolayı üreticilerin bezdirdiğini belirterek, ithalat ile ucuzluk getirilemeyeceği vurgulandı

“Mazot desteği diye verilecek para ile 1 litre mazot dahi alınamayacak duruma düştük”

Yazılı açıklama yapan Birlik, henüz 2021 yılı desteklerinden kalanlar ödenmemişken, 2022 yılı söz verilen artışları görülmemiş ve anlaşılmamışken, hasat dönemi içinde hem de tüm giderler yükselirken, bir de her hafta yakıta yapılan zamların artık kendilerini bezdirdiğini belirtti.

Açıklamada, “Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın, çiftçiye yönelik desteklere ciddi artış yapması gerekiyor. Yıllık  mazot desteği ile 4 litre mazot alınabilirken, bugün devletin mazot desteği adı altında vermeyi düşündüğü para ile 1 litre mazot dahi alınamayacak duruma düştük” denildi.

“1 litre yakıtı 6 liraya alırken şimdi 22 liraya alıyoruz””

Türk lirasındaki değer kaybından önce çiftçilere dönüm başına verilen “Doğrudan Gelir Desteği”nin 12 dolar karşılığında olduğu, TL’deki değer kaybından dolayı desteğin 3 dolar karşılığına gerilediği belirtilen açıklamada, “Girdilerimiz de ters oranda artıyor. 1 litre yakıtı 6 liraya alırken şimdi 22 liraya alıyoruz” denildi.

Mazota gelen artışın yılda yüzde 300’e ulaştığı, kimyevi gübreye ise bir yılda yüzde 200-300 artış geldiği ancak çiftçinin ürününe verilen ücretin, ithal ürünün 3 TL aşağısında olduğu kaydedilen açıklamada, “İthalat ile ucuzluk getirilemez. Nitekim ithal ürüne yapılan sübvanseyeyse 300 milyon lira harcanmış ancak hiç bir ucuzlama yaratmamıştır. Sübvanseye artık bakanlık bütçesini aşmıştır. Yerli üreticiye verilen destek ise bu rakamın 3’te birine denk gelmektedir. Beklentimiz, girdi maliyetlerinde üreticileri koruyacak tedbirler alınmasıdır”











Başa dön tuşu