EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Yarkıner: ‘Profesör’ unvanlı bir bürokrat olan Arıklı, elektrik konusunda ‘cahildir’


Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı‘nın “Kablo ile elektrik gelecek” şeklindeki açıklamasına cevaben bu tip “cehalet içeren” kararların ülkeyi doğru iş yapılamaz hale getirdiğini belirtti

Yarkıner: Arıklı profesör unvanlı bir bürokrattır, elektrik enerjisi ve yönetimi konusunda ise cahildir

MMO Başkanı Yarkıner yaptığı açıklamada, atanmış Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın ‘profesör’ ünvanlı bir bürokrat olduğunu fakat enerji üretimi ve yönetimi konusunda ‘cahil’ olduğunu söyledi.

Arıklı’nın “Kablo ile elektrik gelecek” açıklamasının cahil cesaretiyle verilmiş bir beyanat olduğunu aktaran Yarkıner, “Kablo ile enerji transferine neden? Ne kadar? Kimin için sorularına cevap verebilirse ve bizi aydınlatabilirse veya bu konunun kamusal yarar için olduğunu ispat edebilecek vukufiyette ise kendisi ile kamu önünde görüşelim ve cahil dediğimiz için özür dileyelim” dedi.

“Bu iktidar ve iki iktidar ortağının marifeti ile, ülkemiz özellikle Türkiye’deki ayrıcalığı olan sermayedarların çiftliği oldu”

Yarkıner, hükümetin marifetiyle ülkenin özellikle Türkiye’de ‘ayrıcalıklı’ olan sermayedarların çiftliği haline geldiğini belirtti.

Arıklı’nın imzalanması için yoğun mesai harcadığı Kalecik III Anlaşması’nın da ülkenin ‘soygun ve cehalet belgesi’ olduğuna dikkat çeken Yarkıner, bu sözleşmenin kamu yararına olduğunu iddia eden herkesle kamuoyu önünde tartışmaya hazır olduklarını söyledi.

‘Profesör’ unvanına sahip birinin “İhale Yasası’nı okumadan anlamadan” değiştirmesinin de cehaletin bir sonucu olduğunu belirten Yarkıner, her ay alınmayan elektriğin ve tüketilmeyen yakıt bedelinin ödenmemesinin da “cahil cesareti” olduğunu vurguladı.

Kıb-tek ve elektrik enerjisi hizmetleri lojistik bir bilim olduğunun altını çizen MMO Başkanı Yarkıner, Makine Mühendisleri Odası olarak Kalecik III Sözleşmesi’ne imza koyanlar kişilere dava açtığını ve davadaki sürecin ilerlemediğini açıkladı.

“Su katılmamış bir cehalet kavramı”

MMO Başkanı Ayer Yarkıner açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Kalecik lll’ü imzalayanların da savunanların da bu sözleşmeye istinaden görev alanların da su katılmamış bir cehalet sarmalında olmaları nedeniyle Makina Mühendisleri Odası dava açmıştır.

Maalesef süreç ilerlememektedir.

Kablo ile ülkenin enerji ihtiyacının AKSA tarafından karşılanması için Kalecik III zamanından evvel yasal mesnetleri ve teknik gerekçeleri olmadan imzalanması;

1. Ülkemizin enerji kaynaklarının kullanılmasına ve ülkenin enerji bağımsızlığını engellemeye yöneliktir. Yani ihanettir.

2. Kablo ile enerjinin kimden ve neden ve hangi ekonomiklik şeffaflık ve kamusal yarar ve kimin için imzalandığı konularında kamusal yarar için bir cevap yoktur. Ülkenin bağımsızlığı, sürdürülebilir enerji, ülkenin kendi enerjisini yönetebilme kabiliyeti, ucuz elektrik enerjisine ulaşma vb prensiplerine uygun olduğuna dair herhangi bir geçerli nedeni yoktur.

“30 milyon dolar pul ücreti ve 115 milyon dolar teminat mektubu alınmadı”

3. Kablo ile elektrik konusunda bu iktidar geçerli neden olmadan ve gayri yasal usuller ile Aksa ile Kalecik lll sözleşmesini yapmıştır. Bu sözleşmeye istinaden 30 milyon dolar pul ücreti ve 115 milyon dolar teminat mektubu alınmamıştır.

4. Kalecik lll nedeniyle haksız olarak KKTC halkının dişinden tırnağından sökülerek her ay üretilmeyen enerjinin kira ve tüketilmeyen yakıt bedeli AKSA ‘ya ödeniyor. Sn Arıklı’ya bunun farkında değildir ya sözleşmeyi okumamıştır ya da okusa da anlamamıştır.

Bu iktidarın üyeleri, ortakları ve işbirlikçileri kablo ile elektrik ne olursa olsun gelecek ifadesini savunanların tümü cehalet göstermektedirler.

Ülkemizde verdiğimiz varoluş mücadelesi ve savaşının, KKTC halkının ekonomik refahı ve bağımsızlığı ile sonuçlanması yerine; iktidarın (cahilliklerinin de farkında olmadan) biat ettiği talimat aldığı zümrelerin kazançları için ülkemiz arpalık haline getirildi. Hepinize yazıklar olsun”











Başa dön tuşu