GüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Toplantıda “Eşit ve Egemenlik” talebinden söz edilmedi!!




Türkiye‘nin Avrupa Birliği (AB) ve Kıbrıs sorunu ile ilgili yakın dönemdeki geleceğinin şekilleneceği AB Dışişleri toplantısı dün Brüksel’de gerçekleşti. 5 yıl aranın sonrasında ilk kez Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan‘ın katıldığı toplantı, adanın güneyinde olumlu karşılandı

Tatar’ın kullandığı söylemden uzaklaşması memnuniyet sağladı

Kıbrıs Cumhuriyeti hükümet sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Kıbrıs’ın Türkiye’nin katılımıyla gerçekleşen gayriresmi AB dışişleri konseyi toplantısını olumlu olarak değerlendirdiğini söyledi.

CyBC’ye konuşan Letymbiotis, Lefkoşa’nın toplantının sonuçlarından ve çoğu ülkenin benimsediği tutumdan memnun olduğunu söyledi.

Lefkoşa’nın ayrıca Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın kullandığı sert söylemden uzaklaşan göndermelerinden de memnun olduğunu sözlerine ekledi.

Letymbiotis, çoğu üye devletin AB-Türkiye ilişkilerinin Kıbrıs sorunuyla ilgisiz olamayacağı mesajını verdiğini söyledi.

Letymbiotis toplantıyla ilgili olarak “Memnunuz çünkü üye devletlerin çoğu güçlü ve net mesajlar gönderdi” dedi.

“Eşit ve Egemenlik talebinden söz edilmedi”

Letymbiotis, Fidan’ın Euro-Türkiye ilişkilerinin Kıbrıs sorunundan ayrılmasını önermesine rağmen bunu ılımlı bir şekilde yaptığını söyledi.

Letymbiotis, Fidan’ın Kıbrıs sorunu hakkında konuşurken Tatar için bir dayanak noktası olan “iki devlet”ten bahsetmediğini belirtti. Letymbiotis ayrıca, Tatar’ın müzakereleri yeniden başlatma yönündeki üç talebini de tartışmadığını ekledi.

Bilindiği gibi talepler kuzeyle doğrudan ticaret, doğrudan uçuşlar ve doğrudan diplomatik ilişkiler.

Lefkoşa’nın her zaman belirli koşullara dayanarak ve Kıbrıs sorunuyla bağlantısı göz önünde bulundurularak Türkiye’nin Avrupa yolunu desteklemeye devam ettiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.

Daha önce Kıbrıs Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, Fidan’ın Kıbrıslı Türklerin izole edildiği yönündeki yorumunu reddetmiş ve bunun yerine Türkiye’nin Kıbrıs topraklarını 50 yıldır işgal ettiği gerçeğiyle karşılık vermişti.

Fidan: Türkiye-AB ilişkilerinin canlandırılmasının herkesin çıkarına olduğuna inanıyoruz

Gayriresmi AB dışişleri konseyi toplantısının ardından konuşan Fidan, “Türkiye-AB ilişkilerinin canlandırılmasının herkesin çıkarına olduğuna inanıyoruz. Ancak Kıbrıs sorununu Türkiye-AB ilişkileriyle ilişkilendirmenin sağlıklı bir yöntem olmadığını ve sonuç vermeyeceğini vurguladık” dedi.

Türkiye’nin en üst düzey diplomatı, AB üyeliğinin Ankara’nın stratejik bir hedefi olduğunu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da bu isteği açıkça dile getirdiğini söyledi.

“Olumlu bir gündemle ilerlemek istiyoruz. AB de aynı şekilde olumlu bir yaklaşım sergilerse, bu herkesin çıkarına olacaktır” dedi.

Fidan ayrıca, Schengen bölgesi ülkelerine girmek isteyen Türk vatandaşları için vize serbestleştirme konusunu da ele aldı.

Ankara’nın vize serbestleştirme kriterlerini karşılamasının bir öncelik olduğunu ve şu ana kadar 66 kriteri karşıladıklarını ve kalan altısı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

“Vize serbestleştirmesi sağlanana kadar, vatandaşlarımızın Schengen vize başvuru sürecinde karşılaştığı zorlukları ve engelleri ortadan kaldırmak için çalışmaya devam ediyoruz. Çoklu giriş ve uzun süreli vizelerin uzatılması konusunda AB ve Üye Devletlerle temaslarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Fidan, iki saatlik toplantının olumlu bir gelişme olduğunu ve AB ile ilişkilerin canlandırılması açısından önemli olduğunu söyledi.

Fidan ve Yunan mevkidaşı Giorgos Gerapetritis de gayrı resmi konseyin aralarında yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdi.

Yunanistan’ın en üst düzey diplomatı, Fidan’a, BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerin yeniden başlatılmasının gerekliliğini ve Yunan-Türk ilişkilerinin iyileştirilmesinin sunduğu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.









Başa dön tuşu