GüncelInstagramKıbrısManşetSağlıkSiyasetYaşam

KTTB: Yasalarımızı çiğnetmeyiz!!


Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB), dün atanmış Başbakan Üstel ile Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz arasında imzalanan protokol kapsamında Girne’de açılan askeri hastanenin sivil hasta kabulüne başlayacağının duyurulmasına sert tepki gösterdi. Tabipler Birliği, adanın kuzeyinde bu konuda yasaların açık olduğunu hatırlatarak, Birlik üyesi olmadan herhangi bir hekimin adanın kuzeyinde çalışmasının yasak ve suç olduğunun altını çizdi

KTTB: Yasalarımızı çiğnetmeyiz!

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, atanmış Başbakan Üstel’in dün Türkiye Cumhurbaşkanı Yılmaz ile imzaladığı protokol sonrasında Girne’de açılan askeri hastanede sivil hasta kabulüne başlanacağının açıklanmasına tepki gösterdi.

Tabipler Birliği konuyla ilgili olarak “13/1976 sayılı yasa ile kurulan kamusal nitelikli meslek örgütü Kıbrıs Türk Tabipleri’nin yasası açık ve net şekilde belirtmektedir ki, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hekimlik icra edilebilmesi için, KTTB’ye üyelik şarttır. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili yasamızın 28.maddesi üye olmalarını zorunlu kılmamakta ancak “hiçbir şekilde bu tabipler, sivil kişilere tabiplik ve diş tabipliği hizmeti veremezler” ifadelerini kullanarak yasaları hatırlattı.

“Yasaları yapanların bile bile yasaları çiğnemesi ve kendi kurumlarını yok sayması kabul edilemez”

Sağlık Bakanlığı ile konu ile ilgili yapılan toplantıda Birlik hukukçusunun açıklanan bu gelişmeye yasaların izin vermediğini yetkililere ilettiğini belirten Tabipler Birliği, “KTTB üyesi olmadan hekim olarak çalışmak yasaktır ve suç teşkil etmektedir. Yasaları yapanların bile bile yasaları çiğnemesi ve kendi kurumlarını yok sayması kabul edilemez. Hükümet etmek demek Anayasa ve yasalar çerçevesinde ülkeyi yönetmek, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermek demektir” ifadelerini kullanarak tepkisini dile getirdi.

“Üye olmadan sivil hasta bakılmasının yasal zemindeki sorunları yanında sivillerin askeri hastaneye yönlendirilmesi, zayıf kamusal sağlık sistemimizin güçlendirilmesi olasılığını ortadan kaldıracak” cümleleriyle devam eden Tabipler Birliği açıklamasında, bu gelişmenin ayrıca  inşası devam eden ve açılışı hep başka bahara kalan Girne Devlet Hastanesi’nin tam kapasite ile devreye girmesini de geciktirecek bir faktör olduğunu dile getirdi.

Üstel ve Dinçyürek’e çağrı

Tabipler birliği üyeleri olan atanmış Başbakan Üstel ve atanmış Sağlık Bakanı Dinçyürek’e çağrıda bulunan Tabipler Birliği, ülkedeki kamu sağlık kurumlarının yeterliliğinin ve kapasitesinin artırılmasının bir şart olduğunu belirtti.

Hem hekimleri, hem de yasayı ilgilendiren bu protokolün kamuoyuna ivedi bir şekilde açıklanması gerektiğinin vurgulayan Tabipler Birliği, askeri hastanelerde sivillere hizmet vereceği açıklanan hekimlerin KTTB’ye üyeliklerinin yapılabilmesi için gereken adımların atılması gerektiğini belirtti.











Başa dön tuşu