GüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Prodanovic: Kıbrıs ve Sırbistan özellikle ana ulusal çıkarlarını koruma konusunda birbirlerini destekliyor


Sırbistan‘ın Lefkoşa‘daki büyükelçisi Suzana Boskovic-Prodanovic bugün yaptığı açıklamada, “Kıbrıs’taki işgali asla yasal olarak tanımayacak” dedi

Prodanovic: Kıbrıs ve Sırbistan özellikle ana ulusal çıkarlarını koruma konusunda birbirlerini destekliyor

Kıbrıs Haber Ajansı‘na konuşan Büyükelçi, Kıbrıs ve Sırbistan’ın “özellikle ana ulusal çıkarlarını koruma konusunda birbirlerini desteklediklerini” söyledi ve aynı günün ilerleyen saatlerinde New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun aralarında gerçekleşmesi planlanan Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulides ile Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic arasındaki görüşmeye de atıfta bulundu.

Kıbrıs ve Sırbistan halklarının “samimi dostluk, dayanışma duygusu ve derin saygı” ile birbirine bağlı olduğunu belirten Prodanovic iki ülkenin “tarihsel deneyimlerinin benzer” olduğunu ifade etti.

Prodanovic, “Toplumlarımızdaki geleneksel değerler de ortak ortodoks geleneğimize dayanmaktadır” dedi ve “özellikle temel ulusal çıkarları koruma konusunda birbirimizi destekliyoruz” diye ekledi.

“Sırp siyasi yelpazesinin tamamında, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik tutumuyla ilgili tek bir uyumsuz ton bulunmuyor. Sırbistan Cumhuriyeti söz konusu olduğunda durumun burada da aynı olduğuna ikna oldum” dedi.

Kıbrıs sorunu hakkında ayrıntılı olarak konuşurken, “Hristodoulides ve diğer Kıbrıslı politikacıların çabalarının meyve vermesini ve iki toplum arasındaki müzakerelerin bu sonbaharda devam etmesini içtenlikle umuyoruz. Uzun süre devam eden bir statükonun kimseye faydası olmaz” dedi.

“İşgali asla yasal olarak tanımayacağız”

Prodanovic sözlerinin devamında, “Kıbrıs sorununun tüm tarihi ve siyasi karmaşıklığına rağmen, ülkem için bu soru nispeten basittir. Sırbistan Cumhuriyeti için yalnızca bir Kıbrıs vardır ve Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarının bir kısmının yasadışı bir işgali vardır, bu işgali asla yasal olarak tanımayacağız” sözlerini kullandı.











Başa dön tuşu