Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti tarafından Kıbrıslı Türklere yönelik açıklanan tek taraflı Güven Artırıcı Önlemlerden (GAÖ) biri olan, hastaların Kıbrıs Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’nün (KNGE) klinik hizmetlerine erişimi yetkililer tarafından devreye konuluyor
Enstitü: Kıbrıslı Türk hastalara sağladığımız hizmetleri büyük memnuniyetle artıracağız
Yapılan açıklamaya göre, “Enstitü, Kıbrıslı Türklere yönelik GAÖ paketinin Nikos Hristodoulides tarafından açıklanmasından sonra, Kıbrıslı Türk hastalara sağladığı hizmetleri büyük memnuniyetle artıracaktır. Bu kapsamda, Bakanlar Kurulu, 10 Mayıs 2024 tarihinde aldığı kararda bakım ve ilaç dahil olmak üzere Kıbrıslı Türklerin KNGE’nün klinik hizmetlerine tam erişimini onayladı.
Enstitüden yapılan açıklamada Temmuz 2024’ten itibaren, KNGE’nin Kıbrıslı Türk hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet sağladığı belirtilirken, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin geçerli kimlik kartına sahip olan tüm Kıbrıslı Türklerin, KNGE’nde maliyeti Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından karşılanacak parasız tedaviye hakkı olduğu vurgulandı.
KNGE’den yapılan açıklamada, klinik merkezlerinde hangi uzmanlık alanlarında hizmet verdiğini açıkladı:
1. Ender Nöromüsküler Hastalıkları için Avrupa Referans Ağına (ERN-EURO-NMD) bağlı olarak Nöromüsküler Hastalıklar (Örneğin, Miyastenia Gravis, Kas Distrofisi, Miyozit, Motor Nöron Hastalığı, Friedreich Ataksisi, Spastik Parapleji, Periferik Kalıtsal ve İltihaplı Sinir Hastalıkları)
2. Multipl Skleroz ve ilgili Hastalıklar (Nöromiyelitis Optika, Transvers Miyelite)
3. Ender Nöromüsküler Hastalıkları için Avrupa Referans Ağı (ERN-EURO-NMD) üyesi olarak Hareket Bozukluları (Parkinson Hastalığı, Huntington Hastalığı, Multisistem Atrofi, Progresif Supranükleer Felç, Ataksiler, Spastik Parapleji)
4. Ender Nöromüsküler Hastalıkları için Avrupa Referans Ağı (ERN-EURO-NMD) üyesi olarak Epilepsi
5. Demans
6. Klinik Genetik Merkezimizde başka kalıtsal hastalıklar
Kıbrıslı Türk hastalar KNGE’den randevu alabilmek için ne yapmalı?
Hastalar, KNGE’de nöroloji muayeneleri için uzman nörologlar tarafından muayene edilmekte ve ihtiyaca göre geniş çaplı tanı araştırmalarına, tedaviye ve multidisipliner bakıma gönderiliyor.
Yapılan açıklamada Kıbrıslı Türk bir hastanın KNGE’den randevu alması için yapması gerekenler de sıralandı. Buna göre KNGE’den randevu almak isteyen bir Kıbrıslı Türk hasta;
– Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartına sahip olmalıdır.
– Durumu hakkında bir doktor tarafından sevk kâğıdına sahip olmalıdır (ya ilgili tanıyı teyit eden ya da henüz tanı koyulmamışsa semptomların raporunu veren)
– Sevk kağıtları, değerlendirilmeleri için KNGE’ne gönderilmektedir (Tel. 22358600; Faks: 22392837; E-mail: [email protected]).
– Resepsiyondaki görevli, hastayı arayıp randevu ayarlayacak.
– Randevuya geldiğinde, hastanın yanında Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı ve sevk kâğıdı olmalıdır.