GüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

İngiliz katılımına ilişkin Türk taleplerini karşılamak için üç masa formülü!




New York‘ta gerçekleşen gayrı resmi üçlü görüşmenin ardından dün adanın güneyinde Ulusal Konseyi toplayan Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hristodoulides, BM Genel Sekreteri Guterres‘in önerdiği görüşme metodolojisi konusunda siyasi parti liderlerine bilgiler verdi. Bu bilgiler ışığında, Guterres’in Kıbrıs müzakereleri için yeni bir üç masa formülü önerdiği belirtiliyor

İngiliz katılımına ilişkin Türk taleplerini karşılamak için üç masa formülü!

Philenews’ün haberine göre, New York’taki gayrı resmi yemekte İngiltere’nin müzakere sürecine katılımına soğuk olan Türk tarafının taleplerini karşılamak amacıyla, BM Genel Sekreteri Guterres’in olası müzakerelerin metodolojisini Crans Montana sürecinde yaşanan sürece benzer üç masa formülüyle aşmayı planladığı belirtiliyor.

Dün adanın güneyinde Ulusal Konsey toplantısında Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hristodoulides’in siyasi parti liderlerine açıkladığı belirtilen üç masa formülü kapsamında tasarlanan müzakere yapısı şunları içeriyor:

İki toplum ve BM’nin yer aldığı bir “Yönetim” masası (2+1 formatı)
Her iki toplumu, Yunanistan, Türkiye, İngiltere ve BM’yi içeren bir “Garantiler” masası (5+1 formatı)
Her iki toplumu, Yunanistan, Türkiye ve BM’yi içeren bir “Güvenlik” masası (4+1 formatı)

Holguin, Tatar’a ‘3D’ vaat etti iddiası!

Philenews’ün haberine göre Genel Sekreter Guterres, New York’taki toplantıda sürecin tüm bölgeye bir mesaj gönderdiğini görerek devam etme kararlılığını dile getirdi.

Önceki yakınlaşmalara ve bir akşam yemeği toplantısında tartışılan altı noktaya atıfta bulunarak, tek Kıbrıs ihtimalinin iki Kıbrıs’tan daha çekici olduğunu belirtti.

Rum tarafı, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni korurken “üç tek” – tek egemenlik, vatandaşlık ve uluslararası kişilik – temelinde bir yönetim tartışmaya hazır göründü.

Güvenlik konularında, Hristodoulides “gözden geçirme + gün batımı maddesi” hükümlerinin önemini vurguladı.

Atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ise görüşmede, Türk askeri varlığıyla ilgili taahhütlerde bulunamayacağını bildirdiği ve önerilen birçok konuda muhalefet yapmaya devam ettiği ifade ediliyor. Tatar’ın görüşmede, kabul ettiği tek noktanın geçiş noktaları olduğunu kaydedildi.

Haberde, New York’taki görüşmede Tatar’ın Maria Angela Holguin Cuellar’ın BM elçisi olarak yeniden atanmasını reddettiğini ve ona “üç D” – doğrudan ticaret, uçuşlar ve uluslararası temaslar – vaat ettiğini iddia ettiğini ortaya koyduğu bilgisi yer alıyor.











Başa dön tuşu