GüncelInstagramKıbrısKültür&SanatManşetYaşam

Projede, Ali ve Maria adlı iki sanal karakter Kıbrıs’taki kültürel mekanları geziyor!




Kıbrıs‘ta önemli bir kültürel iş birliği projesi hayata geçirildi. Kültürel Miras Teknik Komitesi (TCCH) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle geliştirilen interaktif eğitim programına, Lefkoşa ara bölgesindeki Dayanışma Evi’nde düzenlenen bir etkinlikle resmen start verildi

Projede, Ali ve Maria adlı iki sanal karakter Kıbrıs’taki kültürel mekanları geziyor!

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, UNDP tarafından uygulanan proje, yenilikçi bir web tabanlı öğrenme ortamı aracılığıyla Kıbrıs’taki kültürel mirasın korunması ve restorasyonu çalışmalarını öne çıkarıyor.

12-15 yaş arası çocuklar için tasarlanan program, Ali ve Maria adlı iki sanal karakterin Kıbrıs’taki kültürel mekânları ve anıtları otobüsle gezmeleri üzerine kurulu.

Program kapsamında dinî yapılar, arkeolojik alanlar, kaleler ve sivil mimari örnekleri ziyaret edilebiliyor. Öğretmenler için hazırlanan özel bölümde ders planları, 3 boyutlu modeller, sanal gerçeklik uygulamaları, animasyon videoları ve interaktif sınavlar yer alıyor. Program https://iep.cyprusdigitalheritage.com adresinden erişilebilir durumda.

Khaydarov: Gençleri Kıbrıs’ın ortak tarihine yakınlaştırmada önemli bir adım

UNDP Kıbrıs Başkanı Jakhongir Khaydarov, programın “gençleri Kıbrıs’ın ortak tarihine yakınlaştırmada önemli bir adım” olduğunu vurgularken, eğitimin hem mirasın korunmasında hem de barışın sağlanmasında hayati bir araç olduğunu belirtti.

TCCH’nin Kıbrıslı Türk ve Rum eş başkanları Ali Tuncay ve Sotos Ktoris, programın sadece gençlere tarihi anıtları keşfetme fırsatı sunmakla kalmayıp, ortak mirasın korunmasının barış ve uzlaşma için temel oluşturduğunu vurguladılar.

ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie Fisher, kültürel mirasın “geçmişimizi öğreten, bugünümüzü gösteren ve geleceğimize ilham veren” rolüne dikkat çekerken, AB Komisyonu Kıbrıs Çözüm Desteği Birimi Başkanı Stefan Simosas ise, AB’nin 2012’den bu yana 150’den fazla anıtın restorasyonu için 32,4 milyon euro kaynak ayırdığına dikkat çekti.











Başa dön tuşu