GüncelInstagramKıbrısÖzgür Doğa Özgür ÇevreSiyasetSürmanşetYaşam

Etkinliğe 300’den fazla öğrenci katıldı






Mağusa Kültür Derneği tarafından yürütülen Yeşil Bilezik: Sürdürülebilir Kalkınma için Çevre Okuryazarlığı projesinin kapanış etkinliği Çevre ve Ekoloji Festivali, 4 Kasım 2024 tarihinde, 10:30-16:30 saatleri arasında Desdemona Parkı’nda gerçekleşti

Etkinliğe 300’den fazla öğrenci katıldı

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Bölüm Müdürü Michel Vedrenne ve Sivil Toplum Program Yöneticisi Mihai-Florin Stoleru’nun da katılım gösterdiği festivalde, 300’den fazla öğrenci çevre ve ekoloji bilincini artırmayı ve çevre okuryazarlığını teşvik etmeyi amaçlayan atölye çalışmalarına katıldı, interaktif stantlardan bilgi aldı ve çevre konusunda farklı disiplinlerde çalışmalar yürüten kişi ve kurumlarla tanışma fırsatı yakaladı.

Gelecek nesillere çevre okuryazarlığını teşvik etmeyi hedefleyen festivalde, Mağusa, Lefkoşa ve İskele bölgesindeki okullardan ilk ve ortaöğretim öğrencileri, gün boyunca sıfır atık yaratıcı drama, geri dönüşüm materyalleriyle robotik kodlama, sıfır atık mutfak uygulamaları ve sürdürülebilirlik gibi atölyelere katıldılar. Tohum topu yapımı, tohum çimlendirme, kağıt yapımı, kağıdın geri dönüşümü ve seramik gibi atölye çalışmalarıyla doğaya dokunarak doğa dostu uygulamaları tanıma ve deneyimleme fırsatı buldular.

Festivalde doğa dostu ve sürdürülebilir çalışmalar yürüten bireyler, dernekler, üreticiler, projeler, gönüllüler ve çevreye duyarlı bir çok girişimin tanıtım stantlarının yanı sıra, yerel üreticilerden doğal kozmetik ürünler, ev yapımı organik yiyecekler, ekolojik el işleri ve ileri dönüşüm ürünler ziyaretçilerle buluştu.

Festivalde, Proje Müdürü Münise Alibeyoğlu, MKD Başkanı Sermin İyican ve Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Bölüm Müdürü Michel Vedrenne konuşma yaptı.

Alibeyoğlu: ‘Proje boyunca her bir katılımcımız, çevre için attığımız adımların bir parçası ve geleceğe olan inancımızın bir simgesi oldu’

Veriye dayalı bir yaklaşımla Yeşil Bilezik Çevre Okuryazarlığı Müfredatı’nın geliştirildiğini ve bu müfredat kapsamında iki öğretim yılı boyunca Mağusa’da 941 ilkokul öğrencisine, 111 öğretmene, 52 lise öğrencisine ve 17 gönüllüye uygulamalı çevre okuryazarlığı ve çevre savunuculuğu eğitimleri sunduklarını ve birlikte birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini belirten Proje Müdürü Münise Alibeyoğlu, ‘Bu rakamlar, sadece birer sayı değil; her bir katılımcımız, çevre için attığımız adımların bir parçası ve geleceğe olan inancımızın bir simgesi oldu.’ dedi.

Projenin hayata geçirilmesine katkı sağlayan tüm paydaşlara, çevre eğitimi uzmanlarına, okul yöneticilerine, öğretmenlere ve Avrupa Komisyonu’na teşekkürlerini sunan Alibeyoğlu, projenin tüm çıktılarına, izlenen yöntemlere, uygulanan müfredata, oluşturulan ve uygulanan tüm model ve mekanizmaların ölçme-değerlendirme verilerine projenin web sitesinden ulaşılabileceğini belirtti.

İyican: ‘Çevresel sürdürülebilirlik, eğitimle mümkündür’

MKD Başkanı Sermin İyican, ‘30 yılı aşkın bir süredir pek çok başarılı çalışmaya imza atmış bir sivil toplum kuruluşu olarak çevresel sürdürülebilirliğin eğitimle mümkün olduğunun bilinciyle, Yeşil Bilezik Projesi ile öğrenci ve öğretmenlerin çevre okuryazarlığına katkıda bulunmuş olmanın ve projemizi Çevre ve Ekoloji Festivali ile tamamlamanın gururunu taşıyoruz.’ dedi ve katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkürlerini sundu.

Vedrenne: ‘Dernek ve proje ekibi, büyük bir görevi harika bir başarıyla tamamladı’

2006 ile 2024 yılları arasında, Yardım Programı kapsamında projelere 728 milyon Euro tahsis edildiğini belirten Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Bölüm Müdürü Michel Vedrenne, çevrenin desteklenmesinin Yardım Programı’nın temel hedeflerinden biri olduğunu söyledi.

Michel Vedrenne konuşmasında, yerel kurumların çevre politikalarını uygulamaktan sorumlu olsa da toplumun tüm kesimlerinin güçlü katılımının gerektiğinin altını çizdi. MKD’yi Yeşil Bilezik Projesi ile elde ettikleri sonuçlar için tebrik eden Vedrenne sözlerine, ‘Dernek ve proje ekibi, büyük bir görevi harika bir başarıyla tamamladı. Özellikle Mağusa’daki okullarda çevre müfredatı ve savunuculuk eğitimlerinin uygulanması, Kıbrıs Türk toplumunda yaygınlaşmasını umduğum en iyi uygulamadır.’ şeklinde devam etti.

Çocukların erken yaşlardan itibaren çevre okuryazarlığı kazanmasının, gençlerin uyumlu bir şekilde gelişmesinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Michel Vedrenne, bu girişimi destekleyen öğretmenlere, okul müdürlerine, yerel topluluğa ve eğitimden sorumlu yerel kuruma teşekkür etti ve yerel paydaşları, AB tarafından finanse edilen çevre projelerinde deneyim ve uzmanlığa sahip olan MKD ile iş birliğini sürdürmeye teşvik ettiğini belirtti.

Vedrenne konuşmasını, ‘Yeşil Bilezik Projesi’nde en çok takdir ettiğim şey, çevreyi koruma faaliyetlerinin eğlenceli ve neşeli bir şekilde gerçekleştirilmesiydi; bu, çevreyi korumanın bir yükten ziyade keyifli bir görev olabileceğini kanıtlıyor. Bugünkü festivalin, farklı alanlardan ve yaşlardan çevreye bağlı insanları bir araya getirerek bu yaklaşımın başarısının harika bir örneği olduğunu düşünüyorum.’ diyerek tamamladı.











Başa dön tuşu