GüncelInstagramKıbrısManşetSağlıkSiyasetYaşam

Sahipsiz köpek ve kedi sayısının artması ek fonun yerel yönetimlere devredilmesini sağladı!






Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı, adanın güneyinde artan sahipsiz hayvan nüfusunu ele almak için altı bölgesel hayvan barınağı kurmak üzere yerel yönetimlere 1,5 milyon euroluk fon sağladı

Sahipsiz köpek ve kedi sayısının artması ek fonun yerel yönetimlere devredilmesini sağladı

Girişim, yerel yönetimlerin sınırlı kaynaklar, altyapı ve uzman personel nedeniyle zorluklarla karşı karşıya kalmasıyla birlikte terk edilmiş veya doğmuş sahipsiz köpek ve kedi sayısının artmasıyla birlikte geldi.

Kıbrıs Cumhuriyeti Köpek Yasası uyarınca, yerel yönetimler toplama ve geçici barınma dahil olmak üzere sahipsiz hayvan yönetiminden sorumlu durumda bulunuyor. Bakanlık, uygulamayı iyileştirmek için sahipsiz hayvanları yakalamak için ayrıntılı bir protokol geliştirdi. Bunun yanı sıra, ekipman gereksinimleri ve personel eğitimi konusunda yönergeler sağladı.

Zorunlu çip uygulaması..

Bakanlık, 2022’de yavru terk edilmesini önlemek için iki aylıktan itibaren köpeklere zorunlu mikroçip takılması, evcil hayvanların kısırlaştırılmasını teşvik etmek için farklı lisans ücretleri, köpek tasmalarında lisans numarası ve sahip iletişim bilgileri gereksinimi gibi önemli yasal değişiklikler önerdi.

Bakanlık, Kıbrıs Cumhuriyeti Veterinerlik Derneği ile ortaklaşa olarak sokak kedilerinin kısırlaştırılması için 100.000 euroluk yıllık bir program uygularken, hayvan refahı örgütlerini desteklemek için 140.000 euro ayırdı. Yerel yetkililer ayrıca sokak kedileri için beslenme ve içme istasyonları kuruyor.

Okullardaki eğitim programları, bu girişimleri genişletmek için ilgili bakanlıklar arasındaki iş birliğinin artırılması planlarıyla birlikte bakanlığın farkındalık kampanyasının bir parçasını oluşturuyor.

Mevzuatın tek başına sorunları çözmesi beklenmiyor!

Paydaş istişareleri yoluyla geliştirilen yasa değişiklikleri, Meclis Çevre Komitesi tarafından incelenmeyi bekleyen parlamento onayını bekliyor.

Yetkililer, mevzuatın tek başına hayvan refahı sorunlarını çözemeyeceğini vurgulayarak, kısırlaştırma ve uygun yaşam koşulları da dahil olmak üzere bireysel sorumluluk ve uygun evcil hayvan bakımının önemini vurguluyor.

Bakanlığa göre, başarılı hayvan refahı yönetimi, artan kamu bilinci ve sorumlu evcil hayvan sahipliğinin yanı sıra devlet, yerel yetkililer, hayvan refahı örgütleri ve vatandaşlar arasında koordinasyon gerektiriyor.









Başa dön tuşu