BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Kıbrıs ziyareti çerçevesinde İki Toplumlu Kıbrıs Kadın Koalisyonu (CWBC) ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı’nın Ofisi tarafından iki toplumlu kadın örgütleriyle ortaklaşa düzenlenen bir toplantıya katıldı
DiCarlo toplantıda, kadınların barış sürecine katılımının önemini vurguladı
Ledra Palace Otel’de 10 Şubat Pazartesi günü gerçekleştirilen verimli ve bilgilendirici toplantıya aralarında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Tarih Merkezi (KIIF), Toplumsal Cinsiyet Danışma Ekibi (GAT), Hands Across the Divide (HAD), Akdeniz Kadın Arabulucular Ağı (MWMN) ve Women Walk and Talk‘un bulunduğu iki toplumlu kadın örgütleri katıldı.
DiCarlo, kadınların barış sürecine katılımının BM’nin kilit önceliği olduğunu, bunun sadece adalet ve eşitlik meselesi değil aynı zamanda “Akıllı Barış (SMART PEACE)” yapmanın bir parçası olduğunu vurguladı.
Kanıtların, kadınların tam, eşit ve anlamlı bir şekilde dahil edildiği çatışma önleme, arabuluculuk ve barış inşası süreçlerinin, toplum genelinin sahiplendiği ve desteklediği anlaşmalara yol açma olasılığının çok daha yüksek olduğunu gösterdiğinin altını çizdi. DiCarlo, kadınların etkin katılımıyla ulaşılan anlaşmaların aynı zamanda daha dayanıklı olduğunu belirtti.
DiCarlo, iki liderle yaptığı görüşmelerde kapsayıcı, şeffaf ve toplumsal cinsiyet açısından dengeli bir Kıbrıs barış sürecinin önemini vurguladığını belirterek, 2022 Eylem Planı doğrultusunda gelecekteki görüşmelerde kadınları müzakere heyetlerine etkin ve anlamlı şekilde dahil etmeleri gerektiğini ifade etti.
CWBC, kadınların barış sürecine toplumsal cinsiyet perspektifiyle tam, eşit ve anlamlı katılımına olan bağlılıklarını yineledi
DiCarlo’nun açılış konuşmasının ardından görüş alışverişinde bulunuldu. Katılımcı örgütler tarafından resmi müzakerelerin yokluğunda kadınların katılımının nasıl arttırılabileceğine ve gelecekteki barış görüşmelerinin bir parçası olarak nasıl resmileştirilebileceğine ilişkin spesifik tavsiyeler ortaya kondu.
Toplantıda CWBC, acil bir çözümün yanı sıra kadınların barış sürecine toplumsal cinsiyet perspektifiyle tam, eşit ve anlamlı katılımına olan bağlılıklarını yineledi.
CWBC’nin toplantıda, başta kadın grupları olmak üzere sivil toplumun güvenlik, yönetim ve insan hakları gibi konularda katkı sağlaması için resmi kanalların oluşturulmasını ve gelecekteki görüşmelerde müzakere masasında iki toplumlu bir kadın oluşumunun yer almasını önerdiği belirtildi.