
Adanın güneyinde faaliyet gösteren Philenews, Avrupa Parlamentosu‘nda (AP) bugün oylanacak olan ‘AB, Türkiye İlerleme Raporu’ oturumu öncesinde AP Kıbrıslı milletvekili Loukas Fourlas ile Türk Büyükelçi arasında sözlü tartışma yaşandığını duyurdu
Fourlas’dan Türk Büyükelçi’ye: İki devletli çözümü söyleyen de dinleyen de tek kişi sizsiniz
Philenews’ün haberine göre, Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıslı milletvekili Loukas Fourlas ile Avrupa Parlamentosu’nun Strazburg’daki genel kurul oturumunda Türkiye’nin AB İşleri Büyükelçisi arasında gerginlik yaşadığını aktardı.
Haberde, Türk büyükelçinin, Avrupa Halk Partisi üyesi olan Türkiye İlerleme Raporu’nun gölge raportörü Isabel Wiseler-Santos Lima ile bir araya gelerek Kıbrıslı milletvekili Fourlas tarafından sunulan değişikliklerin geri çekilmesini talep ettiği ifade ediliyor.
Türk Büyükelçi’nin, Lima’yı raporun nesnellikten yoksun olması ve aynı siyasi gruba mensup olan Fourlas’tan etkilendiği iddiasıyla eleştirdiği ve bunun Türkiye hakkında olumsuz bir raporla sonuçlanacağını iddia etti.
Kaynaklar, büyükelçinin daha önce Lima’ya Fourlas değişikliklerine itirazını dile getiren ve Türkiye’nin adada iki devlet ve iki halk savunan pozisyonunu yineleyen bir mektup gönderdiğini doğruladı.
Gölge raportör, büyükelçinin talebini reddederek, bunun yerine getirilemeyeceğini belirtti.
Fourlas ile Türk Büyükelçi Genel Kurul toplantısında karşı karşıya geldi!
Philenews, yaşanan bu gelişmelerin sonrasında AP milletvekili Fourlas’ın Genel Kurul oturumuna giderken Türk büyükelçisiyle karşı karşıya geldiğini aktardı.
Fourlas’ın, Türkiye’nin iki devletli çözüm duruşunun dünyadan izole olduğunu vurguladığı ifade edilirken, büyükelçiye “Bunu söyleyen ve dinleyen tek kişi sizsiniz” diyerek hararetli bir sözlü tartışmaya girildiği aktarıldı.
Fourlas, büyükelçiye “Eğer gerçekten Kıbrıslı Türkleri önemsiyorsanız, sadece Türkiye’nin çıkarlarını değil, işgal orduları ve yabancı garantiler olmadan vatanımızda özgürce yaşamamıza izin verin” diye meydan okudu.
Türk büyükelçisi ise Fourlas’a, 1963’te Kıbrıslı Türklere karşı etnik temizlik iddialarıyla yanıt verdi ve bunun Türkiye’den haklı bir koruma sağladığını şeklinde cevap verdiğini belirtiliyor.
Milliyetçi söylem atışması!
Fourlas, Kıbrıslı Türklerin ihtiyaç duyduğu tek korumanın, Türkiye’nin yerleşimciler ve bölgeyi İslamlaştırma girişimleri yoluyla yarattığı tehlikelerden kaynaklandığını söyledi.
Büyükelçi ise, Türkiye’nin 1974 eylemlerini Kıbrıslı Türkleri korumak için bir “barışı koruma operasyonu” olarak tanımladığı ifade edilirken, Fourlas’ın bunun çoğunluğu silahsız sivillerden oluşan yaklaşık 6.000 Kıbrıslı Rum’un ölümüne yol açan bir işgal olduğunu, yüzlercesinin hala kayıp olduğunu ve on binlerce mültecinin kaldığı şeklinde cevapladığı belirtildi.
Haberde ikili arasında yaşanan sözlü gerginliğin, olaya müdahale etmeyen bir başka Türk diplomatın yanında gerçekleştiği bilgisine de yer verildi.
Philenews