DünyaEkonomiInstagramManşetSiyaset

Karar sonrası Türk Lirası’nın değer kazanması bekleniyor!!



Türkiye, mali suçlarla mücadeleye uyumu tespit eden, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) oluşturduğu ”gri liste”den çıktı. Türkiye Hazine Bakanı Şimşek, haberi sosyal medya hesabından “Başardık” notuyla paylaştı

Karar sonrası Türk Lirası’nın değer kazanması bekleniyor

Bakan Şimşek, Türkiye’nin, kara paranın aklanmasının önlenmesine yönelik FATF gri listesinden çıkış haberini resmi açıklama öncesi “Başardık” mesajıyla paylaştı.

Singapur’da bulunan Bakan Şimşek, Türkiye’nin FATF‘ın gri listesindeki durumunun da ele alınacağı toplantıda konuşma yapacaktı.

Kara para aklamanın uluslararası alanda önlenmesi amacıyla OECD bünyesinde kurulan FATF’ın, 3 yılda bir açıkladığı ”gri liste”yi bugün güncelledi. Singapur’da toplanan FATF Genel Kurulu’nun, Türkiye’yi “gri liste”den çıkardı.

Türkiye, üç yıldır gri listede yer alıyordu

Türkiye, yaklaşık 3 yıldır ”gri listede” bulunduğu süreçte, 40 standardın 39’u ile uyum sağladı. Türkiye’nin listeden çıkmasıyla, TL’nin değer kazanması ve TL varlıklarının güçlenmesi bekleniyor.

Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle Türkiye’yi 21 Ekim 2021 yılında ”gri liste”ye almıştı. FATF, üye ülkeleri kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetliyor.

Gri listede Türkiye dışında Nijerya, Kenya ve Yemen gibi ülkeler yer alıyor

FATF’ın ”gri liste”sinde Türkiye dışında Nijerya, Güney Afrika, Jamaika, Kenya, Vietnam, Yemen, Bulgaristan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Filipinler ve Suriye dahil olmak 20 ülke daha yer alıyordu.

FATF’nin halen 37 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 39 üyesi bulunuyor. Türkiye ise FATF’a 24 Eylül 1991 tarihinde üye oldu.











Başa dön tuşu