EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Alas: Diğer ülkeler önlem alırken ‘KKTC’ sessiz kaldı!






Halkın Partisi (HP) Genel Sekreteri Turgut Alas, KKTC’nin giderek derinleşen gıda kriziyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Pandeminin başından itibaren bu konuda yetkililere çeşitli uyarılarda bulunduklarını ifade eden Alas, üretimdeki sorunların giderek arttığını ve kalıcı çözümler üretilmediği takdirde büyük bir gıda kıtlığı yaşanacağını söyledi

Alas: Hammadde, gübre, tohum, su, enerji ve işçilik gibi girdilere ulaşmak giderek zorlaşıyor

Alas, üretim maliyetlerini artıran birçok faktörün, yerel tarımı neredeyse durma noktasına getirdiğine dikkat çekerek, “Hammadde, gübre, tohum, su, enerji ve işçilik gibi girdilere ulaşmak giderek zorlaşıyor. Bunun yanında, bu girdilerdeki maliyet artışı verimi ve kaliteyi ciddi şekilde etkiliyor” dedi.

Diğer ülkeler önlem alırken ‘KKTC’ sessiz kaldı

Alas, 2023 yılında farklı ülkelerin bu sorunlara karşı attığı adımları örnek gösterdi. Peru’nun tarımda gübre yetersizliğini aşmak için “Tarımda Olağanüstü Hal” ilan ettiğini, Fransa’nın olası bir gıda kıtlığına karşı halkını Fransız ürünlerini tüketmeye teşvik ettiğini ve Cezayir ile Mısır gibi ülkelerin tahıl ihracatını yasaklayarak tohum stoğunu artırma yoluna gittiğini hatırlattı.

Ancak KKTC’de benzer bir yaklaşım sergilenmediğini belirten Alas, şunları söyledi:

“Pandeminin başından bu yana bu riskleri dile getirdik, fakat bizi yönetenler bu uyarıları dikkate almadı. Gıda arzını korumak için hiçbir stratejik plan yapılmadı.

Bugün herhangi bir yetkilinin, tarımda gidilecek yol hakkında bir açıklama yaptığını göremezsiniz. Ortaya koydukları tek çözüm ithalat! Ancak yerel üretim tamamen durursa ithalat da sürdürülebilir olmayacak”

Patates kuyrukları trajik tabloyu gözler önüne seriyor

Alas, KKTC’de tarımsal üretimdeki sorunların en somut örneklerinden birinin, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) önünde oluşan patates kuyrukları olduğunu ifade etti. Patates ithal eden bir ülke haline gelinmesinin sorgulanması gerektiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bir zamanlar patates ihraç eden bir ülkeydik. Bugün TÜK önünde oluşan kuyruklar trajik bir durumun habercisi. Bu manzarayı bir başarıymış gibi göstermek, gerçekleri göz ardı etmektir. Eğer üretim planlaması yapılmaz ve gerekli önlemler alınmazsa, çok yakında marketlerde ve manavlarda da benzer kuyruklarla karşılaşacağız”

“Gıda kıtlığı kaçınılmaz”

Turgut Alas, yerel üretimin durması halinde gıda fiyatlarının artışından dahi şikayet edilemeyeceğini, çünkü arzın tamamen yetersiz kalacağını belirtti. Ayrıca nüfus verilerinin eksikliği ve plansızlık nedeniyle, gelecekteki talebin karşılanmasının mümkün olmadığını söyledi.

“Bu zihniyetle yönetilmeye devam edersek, geçmişte benzin istasyonlarında, bugün TÜK önünde gördüğümüz kuyrukları, yarın marketlerde göreceğiz” diyen Alas, kalıcı çözümler üretilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Halk için acil planlama çağrısı

Alas, günübirlik çözümler yerine tarımda uzun vadeli planlamaya ihtiyaç olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Gıda krizine karşı sürdürülebilir politikalar üretilmezse, KKTC halkı çok daha zor günlerle karşı karşıya kalacaktır. Tarım sektörü stratejik bir öncelik olarak ele alınmalı ve üreticinin desteklenmesi için somut adımlar atılmalıdır”











Başa dön tuşu