KıbrısManşet

Pandelidis: Bin 188 kalıntıya ulaştık, bin 28’ini kimliklendirdik 

Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) üyesi Leonidas Pandelidis kayıplarla ilgili bu dramın ancak en son kayıp da saptandığında kesin olarak biteceğini söyledi

Pandelidis: Bin 188 kalıntıya ulaştık, bin 28’ini kimliklendirdik

Rumca yayın yapan Fileleftheros gazetesine konuşan Pandelidis, KŞK’nın göreve başladığı 2006 yılından 30 Eylül 2022 tarihine kadar, her iki tarafın resmen bildirdiği 1963-64 ve 1974 dönemi bin 510 Kıbrıslırum ve 492 Kıbrıslıtürk kayıptan bin 188’inin kalıntılarının saptandığını, bin 28’inin kimliklendirildiğini, 161’inin de kimliklendirme prosedürünün devam ettiğini belirtti.

Her iki taraftan bulunan kayıpların çoğunluğun sivil olmak üzere en küçüğünün birkaç aylık, en büyüğünün ise 90 yaş ve üzerinde olduğunu söyleyen Pandelidis, KŞK ekiplerinin bugün eşzamanlı olarak ada genelindeki 7 noktada 7 kayıp kazısı yapmaya devam ettiğini söyledi.

“Girne’de toplu mezar bulunduğu bilgisi aldığımız bir noktaya 6 apartman inşa edildi”

KŞK tarafından uygulanan kayıp kazı ve kimliklendirme prosedürleri hakkında da bilgi veren Pandelidis, hem kuzeyde hem de güneyde toplu mezarlar saptandığını, “Sighari” (Kaynakköy), Girne, Mağusa köyleri, “Aşşa” (Paşaköy) ve Limasol yakınında bir köyde gömülenlerden çoğunun sivillerin olduğu toplu mezarlarla karşılaştıklarını anlattı.

Pandelidis KŞK çalışmalarında, birçok yerin bina dikilmesi, yer değişikliği v.b değişiklikler nedeniyle zorluklar yaşandığını belirterek, Girne’de toplu mezar bulunduğu bilgisi aldıkları bir noktaya 6 apartman inşa edildiğini kaydetti.

Pandelidis, apartmanların arasında, geçitlerinde kayıp kazılarına başlamaya çalıştıklarını söyledi. Pandelidis, Lefkoşa’nın kuzeyinde de ölülerin toplanıp gömülmesinde kullanılan üç kamyon ile ilgili bilgi aldıklarını, iki kamyondaki ölüleri bulduklarını, üçüncüsünü aramakta olduklarını anlattı.











Başa dön tuşu