KıbrısManşet

KTÖS’ten “Okullarda din hocaları ders versin” diyen Talaykurt’a sert yanıt!


Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Mustafa Baybora, Kıbrıs Türk toplumunun ilerici ve aydınlık yüzü olan öğretmenlerin örgütlü gücü KTÖS’ün, gerici faaliyetlere karşı kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğini vurguladı

Baybora: Din ve inanç özgürlüğünün sınırı laiklik ilkesidir

Sendika adına “Din ve inanç özgürlüğünün sınırı laiklik ilkesidir” başlıklı bir yazılı açıklama yapan Baybora, Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik, siyasi ve demokratik buhran döneminden geçtiği bu günlerde toplumun geleceğe dair belirsizliğinin her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Baybora, “Yaşanan bu buhran döneminde ülkeyi yönettiğini iddia eden UBP-YDP-DP hükümetinin sorunların çözümüne yönelik herhangi bir kabiliyetinin olmamasının yanında, gailesi de bulunmamaktadır. Demokratik, rasyonel ve bilimsel yönetim anlayışından uzak olan UBP-YDP-DP hükümeti, Kıbrıs Türk toplumunun laik, demokratik ve seküler yaşam tarzının dönüştürülmesi politikalarına aracılık ve misyonerlik yapmaktadır” dedi.

“Dinin siyasallaşması faaliyetleri kamuya açık alanlarda icra edilmeye başlandı”

Son dönemlerde devletin üst kademelerinde inanç ve ibadet özgürlüğü adı altında yaşananaların, laik yaşam tarzına karşı tehlikenin ne kadar büyük olduğunun bir göstergesi olduğunu kaydeden Baybora, geçmişte kapalı kapılar arkasında örgütlenen ve bu faaliyetlerini yürüten, cemaat ve dergah mensuplarının, günümüzde inanç ve ibadet özgürlüğü adı altında dinin siyasallaşması faaliyetlerini kamuya açık alanlarda icra ettiğini belirtti.

Baibakanlık Denetleme Kurulu Başkanı Halil Talaykurt‘un daire personelini zorunlu din dersine götürdüğü haberimizde yer alan Talaykurt’un “Okullarda din derslerini din hocaları vermelidir” sözlerine atıfta bulunan Baybora, “Bu faaliyetleri yürütürken okullardaki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin din mensupları tarafından verilmesi gerektiği söylemini açıkça ifade etmektedirler” ifadelerini kullandı.

“Din ve inanç özgürlüğünün sınırı laiklik ilkesidir”

Baybora şöyle devam etti;

Kıbrıs Türk toplumunun ilerici ve aydınlık yüzü olan öğretmenlerin örgütlü gücü KTÖS bu gerici faaliyetlere karşı kararlılıkla mücadele etmeye devam edecektir.

Sendikamız, din ve inancı benimseme özgürlüğünün temelinin laiklik kavramı olduğunu belirttiği gibi, din ve inanç özgürlüğünün sınırının da laiklik ilkesi olduğunu tüm makamlara yeniden hatırlatırız.

“Laiklik ilkesinden şüphe duyanlar, Anayasa’yı yeniden okusun”

Laiklik ilkesinden ve seküler yaşamdan şüphe duyanların Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını yeniden okumasını tavsiye ederiz.

Bu gerici faaliyetlere karşı Kıbrıs’ın kuzeyindeki tüm ilerici ve demokratik güçlerin sesini yükseltmesi ve mücadele etmesi gerektiğini vurgular bu yolda birlikte mücadele etme kararlılığımızı yineleriz”











Başa dön tuşu