KıbrısManşet

Avcıoğlu: Tek faz sayaçlar 2 bin 555 TL+KDV, üç faz sayaçlar ise 3 bin 431 TL+KDV’ye alındı

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanlarından Yusuf Avcıoğlu, ErhanArıklı döneminde iptaller olması nedeniyle henüz sonuçlanabilen sayaç ihalesindeki vurgun ihtimalini değerlendirdi, hükümet ve Arıklı’ya kritik sorular yöneltti

Avcıoğlu: Tek faz sayaçlar 2 bin 555 TL+KDV, üç faz sayaçlar ise 3 bin 431 TL+KDV’ye alındı

Sosyal medya hesabından “Bunu da mı yüzünüze gözünüze bulaştırdınız?” başlıklı bir açıklama yapan Avcıoğlu, Erhan Arıklı‘nın Bakanlığı döneminde iki yıl boyunca ihale iptalleri nedeniyle yılan hikayesine dönen Kıb-tek “Elektronik Sayaç İhalesi“nin nihayet sonuçlandığını belirtti.

Avcıoğlu, Merkezi İhale Kurumu‘nun (MİK) açıkladığı sonuçlara göre; “tek faz sayaçların” 136.80 euro (2 bin 555 TL+KDV), “üç faz sayaçların” ise 183.70 euroya (3 bin 431 TL+KDV) alındığını belirtti.

İhale çerçevesinde alınacak olan 8 bin “tek faz” + 2 bin “üç faz” olmak üzere toplam 10 bin adet sayacın bin tanesinin dün itibariyle Kıb-tek ambarlarına ulaştığı bilgisini veren Avcıoğlu, ürünlerle ilgili bir takım sorunlar yaşandığının iddia edildiğini söyledi.

Fotoğraf açıklaması yok.

Avcıoğlu şöyle devam etti;

“Sayaçların, İhale Teknik Şartnamesi‘nde aranan ‘100 Amper üst sınırı‘ yerine, sayaç üzerindeki yazılım aracılığıyla ‘40 ampere’ limitlendiği,

Sayaçların, İhale Teknik Şartnamesi’nde aranan ‘7+1 toplam 8 haneli ekran’ yerine, ‘6+1 toplam 7 haneli’ ekrana sahip olduğu,

Sayaçların, her birini bilgisayara bağlayarak, ilgili yazılım aracılığıyla 40 amperden 100 ampere çıkarılarak kullanılmasının planlandığı,

Sayaçlar teslim alınmadan önce, firmanın üretimi gerçekleştirdiği fabrikaya giderek yapılan ‘Fabrika Testi’nin ise yapılmadığı iddia ediliyor.

Fotoğraf açıklaması yok.

Avcıoğlu’ndan kritik sorular;

Hükümet olduklarını iddia edenlere soruyoruz:

  1. Sayaçlar iddia edildiği gibi 40 ampere limitli mi?
  2. Sayaçlar üzerinde limit varsa, bu limit yazılım kaynaklı mı? Donanım kaynaklı mı?
  3. Sayaçlar üzerinde olduğu iddia edilen limit kaldırıldığında sayaç ömürleri kısalır mı?
  4. Sayaçların yazılımlarına müdahale edilmesi halinde sayaçlar garanti kapsamı dışında kalır mı?
  5. Sayaçların tamamı olan 10 bin ürüne Kıb-tek personelinin tek tek müdahale ederek düzeltmesinin mali külfeti nedir?
  6. Sayaçları istenen ayara getirmek için oluşacak mali külfet, ihaleyi kazanan firmaya rücu edilecek mi?
  7. Sayaçların 8 haneli ekran yerine, 7 haneli ekrana sahip olduğu doğru mu?
  8. Sayaçların 7 haneli ekrana sahip olduğu doğru ise bu ne gibi komplikasyonlar yaratır?
  9. Teknik Şartname’de aranan nitelikleri taşımayan ürünün kabulünü kim hangi hak ve yetki ile yaparlar? Fabrika testine gidilmemesi için üretilmiş bir Yönetim Kurulu kararı var mı?
  10. Hükümet olduklarını iddia edenler bu konuda soruşturma açacaklar mı?
  11. Tüm bu iddialar, sayaç alımlarını da yakıt konusunda olduğu gibi ihale ile almak yerine, adrese teslim, ihalesiz, doğrudan alımlar ile yürütmek için düzenlenmiş bir tezgah mıdır?

Fotoğraf açıklaması yok.

Avcıoğlu’ndan Arıklı’ya sorular;

Bu noktada Erhan Arıklı’ya da ayrıyeten değinmek gerekir;

Tarih: 24.12.2020 / Erhan Arıklı:

75-100 TL teklif edilen sayaçlar, 125 euroya yani bin 450TL civarında 10 bin adet alınmak istendi. Bu ihalenin iptali için gereğini yaptık. Çok ciddi paralar bunlar. Yine adrese teslim ihale yöntemi ile bir takım firmalara adeta kıyak geçilircesine bu ihaleler yapılıyor. Bu şartnameleri, bu ihaleyi yapanlar yeni dönemin farkında değiller. Biz günlerden beridir Kıb-tek’teki vurgunu önleyeceğiz, bunun için iş başına geldik diye bağıra bağıra anlatmamıza rağmen birileri hala eski alışkanlıklarına devam etmek istiyor. Bunun mümkün olmadığını görecekler. Gerekli soruşturma açılıyor. Gerekirse Savcılığa başvurarak, bu konuda gerekli takibin yapılmasını da isteyeceğiz. Kıb-tek’te artık vurgun olmayacak. Bunun sözünü burada veriyorum

Erhan Arıklı’ya soruyoruz;

*Bahsettiğiniz ’75 TL – 100 TL teklif edilen sayaçlar’ nerede?

*75-100 TL’ye sayaç varken, 2 bin 555 – 3 bin 431 TL’ye sayaç alınmasına nasıl ve neden göz yumdunuz?

*YDP’nin de hükümette olduğu dönemde iddia ettiğiniz fiyatın tam 35 katına yapılan bu sayaç alımı ile ilgili Savcılığa başvuracak mısınız?

*’Yeni dönem’den kastınız halka aleni yalan söylemek midir?

*’Adrese teslim ihale yöntemi ile bir takım firmalara adeta kıyak geçilircesine bu ihaleler yapılıyor’ derken altında YDP’nin de imzası olan bu ihaleyi mi kastetmiştiniz?”











Başa dön tuşu