KıbrısManşet

Kanatlı: İnşaatın gerçek sahibi Oktay buradadır, geldi ve denetleme yapıyor

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay‘ın “kaçak külliye“yi ziyaret edeceği haberine üzerine Kermiya‘da bulunan inşaat alanına giden “Külliyeye Hayır” aktivistleri ve Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı, inşaatın gerçek sahibinin denetime geldiğini söyleyerek, bunun siyasi bir proje olduğunu vurguladı

Kanatlı: İnşaatın gerçek sahibi Oktay buradadır, geldi ve denetleme yapıyor

İnşaat alanı önünde basına açıklama yapan Kanatlı, ortada bir şeffaf bir süreç olmadığını zaten bildiklerini, dolayısıyla Oktay’ın da alanı ziyaret edeceği bilgisini son saniye aldıkları için küçük bir grup olsalar da tavırlarını koymaya geldiklerini belirtti.

Kanatlı, “Burada bir inşaat alanı var ve Meclis Binası ve Cumhurbaşkanlığı yapılacak ama denetlemeye gelen kişi ne Meclis Başkanı Zorlu Töre ne Cumhurbaşkanlığı’nda bulunan Ersin Tatar ne de inşaatı yürüten Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı. İnşaatın gerçek sahibi Fuat Oktay buradadır, o geldi ve denetleme yapıyor” dedi.

“50 vekile 20 bin metrekare, tek kişiye 25 bin metrekare. Bu Türk usulü Başkanlık rejimidir”

Kanatlı şöyle devam etti;

“Bu bir inşaat değil siyasi bir projedir, gelenin kim olduğundan da bellidir. Proje detayları da ulaştı.

Bizim sistemimiz parlamenter sistemdir, yani her şeye 50 vekilden oluşan Meclis karar verir, yasaları o yapar. Cumhurbaşkanlığı ise bir kişinin bulunduğu sembolik bir makamdır.

Fuat Oktay, Kıbrıs Türk toplumundan silahlı askerlerle korunuyor

Ancak bir kişinin oturacağı bu sembolik makam için projede 7 bin 300 metrekarelik alana oturtulacak 25 bin metre karelik inşaat alanına sahip bir bina vardır.

Bunun karşısında 50 vekilin bulunacağı ve ülkenin yönetileceği Meclis binası ise 6 bin 800 metrekarelik alana oturtulacak 20 bin metrekarelik inşaat alanına sahip bir binadır.

Yani burada bina bittiğinde; Türk usulü Başkanlık rejimine geçilmiş olacak. Bu siyesi projeye de siyasi eylemlilikle cevap vermek gerekiyor.

“Gölgesi Meclis ve Cumhurbaşkanlığı üzerine düşecek dev bir cami olacak”

Arıklı diyor ki; ‘Fasıl 96 Madde 25’e göre kamu binalarına izin gerekmez’. Ancak bu projede, bizim yasalarımızda kamu binası olmayan bir de cami vardır.

Üstelik kocaman 4 minaresi olan bu cami, imar planına göre konuk bölgesi olan bir yere yapılacak. Gölgesi Meclis ve Cumhurbaşkanlığı binaları üzerine düşecek dev bir cami olacak bu.

O yüzden burası sonradan ağız değiştirildiği gibi bir yerleşke değil küliyedir”











Başa dön tuşu