Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanı Yusuf Avcıoğlu, kurumun AKSA‘ya olan borcunu “devlet olarak sözde üzerimize alıyoruz” diyen hükümetin daha sonra devlet dairelerinin Kıb-tek’e olan elektrik borcu ile mahsuplaşıp hepsini Kıb-tek’den geri alacağını belirtti
Avcıoğlu: Hükümetin Kıb-tek üzerindeki yalanları bitmek bilmiyor
Sosyal medya hesabından “Hükümetin Kıb-tek üzerindeki yalanları bitmek bilmiyor” başlıklı bir açıklama yapan Avcıoğlu, atanmış Başbakan Ünal Üstel’in geçtiğimiz hafta yapmış olduğu açıklamada Türkiye Cumhuriyeti ile imzalayacakları ek protokol ile 2 buçuk milyar TL’lik ek kaynak yaratılacağını ve bu ek kaynağın 900 milyon TL’lik kısmının Kıb-tek’in borçları için olduğunu söylediğini hatırlattı.
Avcıoğlu, “3 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete‘de yayınlanan yakıt alımıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararında ‘Navlun ücreti ödenmeyecektir’ detayı yer almış, hükümet bunu ‘hibe’ olarak duyurmuştu. Erhan Arıklı ise ek protokol ile gelecek olan 900 milyon TL’nin 600 milyon TL’sinin AKSA borcu, 200 milyon TL’sinin TPIC’in navlun gideri, 100 milyon TL’sinin ise santrallerle ilgili olduğunu söylemişti” dedi.
“Özetle hükümet diyor ki; ‘Alemin açıkgözü biziz’ “
Avcıoğlu şöyle devam etti;
“8 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Ek Protokol’ detaylarında ise;
‘448 milyon TL hibe + 2 milyar 52 milyon TL kredi olmak üzere toplam 2 buçuk milyar TL’ yer aldı.
448 milyon TL’lik hibe tüm detayları ile açıklanırken, bahse konu TPIC’e ödenecek navlun ücreti, hibe kalemi altında yer almadı.
Aksine, TPIC’e ödenecek navlun, krediler bölümünde, ‘kamu sektörü cari açığına katkı kalemi’ altında yer aldı.
Özetle hükümet diyor ki;
‘Alemin açıkgözü biziz. İhale konusu ürünü işte böyle ihalesiz alırız ve navlunu ödemek için Kıb-tek’in ensesine borç yazarız. Bunu yaparken, navlun ücretini de maliyet hesabının dışında bırakmış oluruz’
Hükümetin Kıb-Tek üzerindeki ayak oyunları bununla da kalmadı.
11 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararın 5. maddesinde ‘Kıb-tek’in AKSA’ya gecikme zamları ile birlikte olan borcundan düşülmek üzere 600 milyon TL devlet borcu olarak devralınır’, 6. maddesinde ise ‘Devralınan 600 milyon TL borç, Kıb-tek tarafından kamu kurum, kuruluşlarından talep edilen/edilecek borç tutarlarından mahsup edilir’ demektedir.
“Devletin ‘denetimle görevli kurumları’ göreve”
Özetle hükümet diyor ki;
‘Biz Kıb-tek’e yasa dışı bir şekilde görev zararı yaptırdık. Kurum AKSA’ya olan borcunu bu yüzden ödeyemedi. Şimdi, bu borcu devlet olarak sözde üzerimize alıyoruz ama daha sonra devlet dairelerinin Kıb-tek’e olan elektrik borcu ile mahsuplaşıp hepsini Kıb-tek’den geri alacağız’
Bakanlar Kurulu bu kararı ile Meclis’ten onay almış ‘Bütçe Yasası’nda ödeneği olmadığı halde kuruma görev ararı yaptırtarak’ suç işlediğini de ifşa etmiş oldu!
Devletin ‘denetimle görevli kurumları’ göreve. Yargılanacaksınız”