Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 25 Aralık’ta yapılacak olan Yerel Kuruluş Organları Genel Seçim süreci ve seçim yasakları başladığını duyurdu, seçim yasakları bugün başladı, propaganda süreci ise 5 Aralık’ta başlayacak
Yerel seçim süreci ve seçim yasakları bugün başladı
YSK’nın duyurduğu takvime göre, seçim yasakları bugün başladı, propaganda süreci ise 5 Aralık’ta başlayacak.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) duyurduğu takvime göre, seçim yasakları 16 Kasım’da, propaganda süreci 5 Aralık’ta başlayacak.
18 belediyede 220 meclis üyesinin ve 960 ihtiyar heyeti üyesinin de belirleneceği seçim için sandık seçmen listelerinin askıya alınmasının son günü 20 Kasım Pazar olarak ilan edildi.
Oy pusulaları 3 Aralık’ta düzenlenecek
Takvime göre, siyasal partilerin adaylarını saptamasının son günü 25 Kasım iken, adaylık için başvurular 28 Kasım’da kabul edilecek ve adayların geçici ilanı 29 Kasım’da yapılacak. 29 Kasım’da ilçe seçim kurulları da kendi ilçelerinde çıkacak adayları geçici olarak ilan edecek. Kesinleşen adayların ilan edilmesinin öncesinde, 3 Aralık’ta oy pusulaları düzenlenecek ve BRT konuşmaları için adaylar arasında yapılacak ad çekme duyurulacak.
Kesinleşen adaylar ise 4 Aralık’ta ilan edilecek. İlçe seçim kurulları da kendi ilçelerinde kesinleşen adayları 4 Aralık’ta duyuracak. Aynı gün, İlçe Seçim Kurulları’nda duvar ilanları için ad çekilecek.
Seçim propagandası 5 Aralık’ta başlayacak
Seçim propagandası 5 Aralık’ta başlayacak. Oy pusulası ve BRT’deki konuşma sırası için 5 Aralık’ta Yüksek Seçim Kurulu’nda ad çekilecek. Sandık seçmen listelerinin tamamlanmasının son günü de 5 Aralık olacak.
Seçimlerle ilgili kamuoyu yoklama ve araştırmalarının yayımlanmasının son günü 10 Aralık, seçmen kartlarının ve bilgilendirici broşürlerin dağıtılmasının son günü ise 22 Aralık olacak.
24 Aralık Cumartesi günü seçim propagandası sona erecek ve 25 Aralık Pazar günü seçmen sandığa gidecek.
Belediye Meclisi ve ihtiyar heyeti üye sayıları
YSK’nın ilçelerdeki belediyelerde belirlediği meclis üye sayıları şöyle:
Lefkoşa ilçesi; Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi 12; Gönyeli-Alayköy Belediyesi 14; Lefkoşa Türk Belediyesi 26.
Gazimağusa ilçesi; Beyarmudu Belediyesi 8; Gazimağusa Belediyesi 18; Geçitkale-Serdarlı Belediyesi 10; Mesarya Belediyesi 10; Tatlısu Belediyesi 6; Yeniboğaziçi Belediyesi 10;
Girne İlçesi; Çatalköy-Esentepe Belediyesi 10; Dikmen Belediyesi 10; Girne Belediyesi 16; Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi 14.
Güzelyurt ilçesi; Güzelyurt Belediyesi: 14
İskele İlçesi; Erenköy- Karpaz Belediyesi 10; İskele Belediyesi 12; Mehmetçik-Büyükkonuk Belediyesi 10. Lefke İlçesi; Lefke Belediyesi 10.
İlçeler itibarıyla köy ve mahallelerin çıkaracağı ihtiyar heyeti üye sayıları:
Lefkoşa 208; Gazimağusa 220; Girne 224; Güzelyurt 64; İskele 192 ve Lefke 52.
Seçim yasakları
Yüksek Seçim Kurulu, Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 79’uncu maddesi uyarınca seçimin başlangıç günü olan bugünden başlayarak seçim gününe kadar uyulması gereken kuralları da kamuoyuyla paylaştı.
Buna göre, seçimin başlangıç tarihinden seçim sonuçları ilan edilinceye kadar devlet, kamu iktisadi teşebbüsleri, yerel kuruluşlar ve bunlara bağlı daire ve müessese ve ortaklık ile diğer kamu tüzel kişiliğine sahip kuruluşlara ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla açılış ve temel atma dahil törenler düzenlemek, nutuklar söylemek, demeçler vermek ve bunlar hakkında her türlü araçla yayınlarda bulunmak yasak olacak.
Seçimin başlangıç tarihinden seçim sonuçları ilan edilinceye kadar Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve belediye başkanları yurt içinde yapacakları gezileri makam arabaları ve resmi hizmet araçları ile yapamayacak.
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar, seçim ile ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarında 5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası kuralları ile bağlı olacak.
Kurallar
“Devlet, kamu iktisadi teşebbüsleri, yerel kuruluşlar ve bunlara bağlı daire ve müesseseler, ortaklıklar ve diğer kamu tüzel kişiliğine sahip kuruluşlar ile kamu görevlilerinin, seçimlerde tarafsızlıklarını korumak zorunda oldukları gibi bunların siyasal partilere veya adaylara her ne nam ile olursa olsun bağış ve yardımda bulunmaları, her türlü araç, gereç ve olanaklarını bir siyasal partinin veya adayın emrinde veya herhangi bir siyasal faaliyette çalıştırmaları, kullanmaları veya kullandırmaları veya bir siyasal partinin veya herhangi bir adayın lehinde veya aleyhinde veya yurttaşın oyunu etkilemek amacıyla her türlü yayında bulunmalarının yasaktır.
Daha önce basılmış veya yayınlanmış ve bir önceki cümlede belirtilen niteliği taşıyan her türlü kitap, broşür, afiş ve bunlara benzer yayınlar da aynı kurala bağlıdır.
Devlet hizmetinde, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlıklarda ve bunlara bağlı daire, kurum ve kuruluşlarda, kamu tüzel kişilerinde, katma bütçeli veya döner sermayeli kurum ve kuruluşlarda, kamu iktisadi teşebbüslerinde veya kamu iştiraki ile kurulan teşebbüs, müessese, işletmelerde ve Belediyelerde memur, zorunlu hizmet personeli, işçi ve sözleşmeli de dahil olmak üzere, her ne ad altında olursa olsun atama ve her türlü terfi, barem ayarlaması ve kaza sınırları içerisinde görev yeri değiştirme hariç, nakil işlemlerinin ve bu işlemlere ilişkin her türlü sınavın yapılması durdurulur.
Ancak işletmenin çalışma şekli mevsimlik işçi çalıştırmayı gerektiriyorsa, hizmetlerinin devamı açısından mevsimlik olarak alınan işçiler; eğitim alanında kadro boşalması ve seçim tarihinin başladığı güne kadar doldurulmasının ve/veya istihdamının mümkün olmaması halinde geçici ve sözleşmeli olarak istihdam edilen öğretmenler; asistan hekimlerle imzalanacak sözleşmeler, sağlık alanında kadro boşalması ve kamu yararı bakımından gereklilik ve aciliyet olması halinde istihdam edilen kamu sağlık çalışanları ile savunma hizmetleri maksadıyla öğrenci seçme, yerleştirme ve nasıp işlemleri bu madde kurallarındaki yasaklara bağlı değildirler.
Belediyelerde istihdam edilen sözleşmeli personelin sözleşmelerinin, Belediye seçimlerinden dolayı yürürlükte olan seçim yasakları süresi içinde bitmesi halinde, sözleşmelerinin uzatılıp uzatılmayacağına Yüksek Seçim Kurulu karar verir.
Adaylar, herhangi bir spor kulübü, dernek, hayır kurumu ve benzeri yerlere her ne ad altında olursa olsun herhangi bir maddi katkıda bulunamazlar.
İskan Topraklandırma ve Eşdeğer Mal Yasası kuralları uyarınca başlanmış kaynak paketindeki kaynak dağıtımı, münferit kaynak dağıtımı, yeni kaynak paketi açılması, yeni kiralama ve yeni tahsis ile ilgili işlemlerin yapılması durdurulur.
İlgili mevzuat uyarınca yapılan alçak orman arazisi, hazine malları, hali araziler ve/veya Anayasanın 159’uncu maddesi kuralları uyarınca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına kayıtlı bulunan malların kiralama işlemleri durdurulur.
Kırsal bölgelerdeki yeni arsa dağıtımları durdurulur
Konut Edindirme Yasası kuralları uyarınca kırsal bölgelerdeki yeni arsa dağıtımları durdurulur;
Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) Yasası kuralları uyarınca İzin Kurulu tarafından yeni izin verilemez.
Akaryakıt istasyonu açma ile ilgili ön izin ve/veya izin verilemez.
Devlet ve/veya kamu kurum ve kuruluşlarının her aşamadaki ihale işlemleri durdurulur.
Ancak zorunlu hallerde bu işlemlerin yapılabilmesi Yüksek Seçim Kurulu’nun iznine bağlıdır.
Ateşli Silahlar Yasası kuralları uyarınca verilen her türlü tabanca taşıma ve/veya tasarruf izni verilemez.
Her türlü yurttaşlığa kabul işlemlerinin yapılması durdurulur
Yurttaşlık Yasası kuralları uyarınca her türlü yurttaşlığa kabul işlemlerinin yapılması durdurulur.
Her ne ad altında ve her ne statüde olursa olsun ihdas edilmiş fonlardan personel istihdamı yapılamaz.
Başka herhangi bir Yasada aksine kural bulunup bulunmadığına bakılmaksızın kamu kaynaklarını kredi olarak kullanan bankalar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası dahil, yukarıda öngörülen süre içerisinde verdikleri kredileri en geç üç gün içerisinde Cumhuriyet Meclisinin bilgisine getirirler.
Yasanın 80’inci maddesi uyarınca, seçimin başlangıç tarihinden seçim sonuçları ilan edilinceye kadar olan süre içinde, Devlet, kamu iktisadi teşebbüsleri, yerel kuruluşlar ve bunlara bağlı daire ve müessese ve ortaklık ile diğer kamu tüzel kişiliğine sahip kuruluşlara ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla açılış ve temel atma dahil törenler düzenlemek, nutuklar söylemek, demeçler vermek ve bunlar hakkında her türlü araçla yayınlarda bulunmak yasaktır.
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar, seçim ile ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarında Seçim ve Halkoylaması Yasası kuralları ile bağlıdırlar
Yasanın 81’inci maddesi uyarınca, seçimin başlangıç tarihinden seçim sonuçları ilan edilinceye kadar olan süre içinde; Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve belediye başkanları yurt içinde yapacakları gezileri makam arabaları ve resmi hizmet araçları ile yapamazlar.
Her ne amaçla olursa olsun yapacakları gezilerde, protokol gereği olan karşılama ve uğurlamalarla törenler yapılamaz ve resmi ziyafet verilemez.
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar, seçim ile ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarında 5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası kuralları ile bağlıdırlar.
Yasanın 82’nci maddesi uyarınca, seçimin başlangıç tarihinden seçim sonuçları ilan edilinceye kadar olan süre içinde, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve belediye başkanları ile adayların yurt içinde yapacakları gezilere hiçbir kamu görevlisi katılamaz”