KıbrısManşet

Avcıoğlu’dan: Amacınız; kablo projesini bahane edip AKSA sözleşmesini 15-20 yıl daha uzatmak

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanlarından Yusuf Avcıoğlu, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı‘nın “Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi” konusunda yalan söylediğini, bunun Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan‘ın tam üye, Türkiye’nin ise gözlemci üye olduğu Avrupa İletim Sistemi İşleticileri Ağı’nın (ENTSO-E) iznine tabii olduğunu söyledi

Avcıoğlu’dan Arıklı’ya: Bunları söyleyen ve AKSA tarafından kaâle bile alınmayan sen değil miydin?

Sosyal medya hesabından “AKSA denkleminin ‘etkisiz ve yetkisiz elemanı’ bol keseden atmış” başlıklı bir açıklaa yapan Avcıoğlu, dnemin Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın 8 Mart 2021 tarihli şu konuşmasını hatırlattı;

KIB-TEK Yönetim Kurulu Asbaşkanı Yusuf Avcıoğlu'ndan, KIB-TEK'le ilgili  açıklama - Kıbrıs Objektif
Kıb-tek eski Asbaşkanlarından Yusuf Avcıoğlu

“Mevcut jeneratörlerin daha ucuz, daha kaliteli ve daha temiz enerji alabilmek için gaza dönüştürmesini sağlamak gerek. Bununla ilgili AKSA’ya bu hafta muhtıra nitelikli mektup yazıyorum. Derhal ellerindeki jeneratörleri gaza dönüştürsünler ve kira fiyatlarını düşürsünler diye bir mektup yazıyorum”

Arıklı’ya “Bunları söyleyen ve AKSA tarafından kaâle bile alınmayan sen değil miydin?” diye sordu.

“Kablo konusunda da etkisiz ve yetkisizsiniz”

Avcıoğlu şöyle devam etti;

“Mart 2024’te sona erecek olan AKSA sözleşmesinin maddelerine göre Eylül 2022’de başlayan ve Mart 2023’te bitecek olan müzakere süreci sonunda AKSA’ya cevap vermek zorundasınız.

Mart 2024’te sona erecek olan AKSA sözleşmesinde 3 yıllık uzatma opsiyonu var.

Erhan Arıklı, 22 gündür karantinada - Kıbrıs Gazetesi - Kıbrıs Haber, KKTC  Son Dakika ve Gündem Haberleri
Enerji eski Bakanı Erhan Arıklı

Kablo projesi, güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın tam üye, Türkiye’nin ise gözlemci üye olduğu ENTSO-E (Avrupa İletim Sistemi İşleticileri Ağının) iznine tabii, dolayısıyla kablo konusunda da etkisiz ve yetkisizsiniz.

“Amacınız; kablo projesini bahane edip AKSA sözleşmesini 15-20 yıl daha uzatmak”

Gerek kablo projesi, gerekse özel bir şirketin üretimde pay sahibi olması konusunda Kamu İhale Yasası kullarına tabiisiniz, sizin keyfinize kalmış değil.

Niyetinizi de çok iyi biliyoruz, sizin esas amacınız; kablo projesini bahane edip AKSA sözleşmesini 15-20 yıl daha uzatmaktan başka bir şey değil.

Her hafta Meclis kürsüsüne çıkıp da halka yalan söylemekten hiç utanmıyor musunuz?”











Başa dön tuşu