KıbrısManşet

Kanatlı: Eski defterlere dönülecek, bu UBP adaylarının işine gelir mi emin olamadım

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri ve Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Meclis Üyesi adayı Murat Kanatlı, LTB’nin Cemal Bulutoğluları döneminden kalan borçlarının Ulusal Birlik Partisi (UBP) LTB adayı Sadık Gardiyanoğlu tarafından dile getirilmesini rakamlarla tiye aldı

Kanatlı: Uzmanlar adaylara iyi danışmanlık versin çünkü her söz dönüp adayın aleyhine kullanılabilir

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kanatlı, seçim kampanya uzmanlarının adaylara iyi danışmanlık vermesi gerektiğini çünkü her sözün dönüp adayın aleyhine kullanılabileceğini kaydetti.

Konuyla ilgili örnek veren Kanatlı, “Lefkoşa’da 8 yıldır yapılamayan hizmetlere değinen Sadık Gardiyanoğlu, mevcut belediyenin 334 milyon 584 bin TL borcunu 2 buçuk yıl içinde bitireceklerini kaydetti” cümlesini yorumladı.

“Güncel borç 242 milyon 266 bin TL”

Kanatlı şöyle devam etti;

Elbette bu cümleyi Ulusal Birlik Partisi (UBP) adayı değil başka biri söylese dersiniz ki; ‘Eleştiriyor, hakkı’ ama Cemal Bulutoğluları’na destek vermiş bir parti adayı bunu söylerse soru şu; ‘Bu borç nerden gelir?’

Somut rakamlarla konuşmak gerekirse 27 Ekim itibariyle borçlarla ilgili durum şöyle:

İhtiyat Sandığı (Ekim 2007-Aralık 2015) ana para 26.1 milyon TL + faizlerle 116.5 milyon TL
Sosyal Sigorta (Ekim 2011-Aralık 2015) ana para 26.3 milyon TL + faizlerle 61 milyon TL
Vergi Dairesi (Haziran 2007-Aralık 2015) ana para 23.3 milyon TL + faizlerle 61.2 milyon TL
Elektrik Kurumu taksitlendirilmiş 3.5 milyon TL

27 Ekim’e göre devlet kurumlarına olan toplam borç 242 milyon 266 bin 371 TL 98 kuruş

“Kamuya olan borcun çok çok önemli kısmı Bulutoğluları dönemine ait”

2016 yılından itibaren yasa değiştiği için Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları tam yapılır, emekliliğe çıkanların da yatırımları yapılır ayrıca devletle de protokol imzalandı, taksitlendirme yapılır.

Yani özellikle İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta borçları durmaz, ödenmekte ama özellikle İhtiyat Sandığı gecikme faizi çok yüksek olduğu için, rakam büyümekte. Özet olarak kamuya olan borcun çok çok önemli kısmı Cemal Bulutoğluları dönemine ait.

Peki bu yazılan bilgi gizli mi? Hayır.

Konu Lefkoşa Belediyesi Bütçe Komisyonu’nun farklı siyasi partiden üyelerin katıldığı toplantılarda çeşitli zamanlarda dile geldi ayrıca LTB adayı Sıla Usar İncirli, Milletvekili olarak Meclis’te soru önergesi verince bu bilgiler İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlığa gönderildi yani Sadık Beyin gizem yaratmasına gerek yok, bilgiye ulaşım imkanı herkesin var.

Banka borcu?

Sayıştay belgeleri ile sabit olduğu hali ile Cemal Bulutoğluları’nın banka harici kurumlardan aldığı borçlar ödenmesi imkansız hale geldiğinde Kadri Fellaloğlu daha uzun vadeli yeni bir borç alıp bunları kapatmıştı.

İşte o dönemden kalan ağır ekonomik yük nedeniyle uzun süre Lefkoşa Belediyesi ciddi miktarda taksitle borç ödedi ama tümü kapatıldı.

Bunun dışında bankalardan son dönem iki de kredi alındı. Biri Açık Pazar’ın tamamlanması için, bu borcun da 5.2 milyon TL’si kaldı.

Oradan alınan kiralar ile taksitler ödenir yani bir anlamı ile kendi kendini ödeyen bir borç. Bir de bu yıl 14 Mart 2022 itibariyle alınan kredi var; o da 52.7 milyon TL kalan bakiye.

Rakam yaklaşık iki aylık personel giderine denktir, yaklaşık 23 milyon TL aylık sosyal yatırımları ile beraber personel gideri var.

Bu kredi de önemli, neden alındı?

Çünkü Ocak 2022’deki yüksek hayat pahalılığı, devlet katkısının artışının düşük olması, Covid-19’dan doğan mali sorunlar nedeniyle hem tüm belediye başkanlarına, hem de sendikalara hükümetin ek ödenek çıkaracağını söylemesine rağmen çıkarmadığı koşullarda mecburi alınan bir kredi.

Uzun uzun de toplantılarda konuşuldu, Belediyeler Yasası değişikliğinin yakında zamanda olacağı varsayılarak alınmıştı yani Meclis’in ve hükümetin görev ve sorumluluğunu yapmamasından doğan koşullardan alınmak zorunda kalınan karar.

Hükümet kim, Meclis’te çoğunluk kim söylemeye gerek yok sanırım.

Tüm bunlarla beraber elbette bir de sürekli değişen bir overdraft var, ay sonu tavan yapan, ay başı inen 20 milyon TL.

“Borcu 2 buçuk yıl içinde bitireceklerini kaydetti da nasıl?”

Elbette ekonomik durum iyi değil ama ‘Belediyenin gelirlerinin yüzde 86’sının maaş ödemelerine gittiğini’ belirten Gardiyanoğlu bunun neden olduğunun cevabını da biliyor.

Yine Cemal Bulutoğluları dönemindeki istihdamların oluşturduğu kadro durumu olduğunu söylemeye gerek var mı? Yani yine Cemal Bulutoğluları dönemine ait bir soruna dokunup Sayın Sadık ey siyaset üretmeye çalışıyor.

Tehlikeli olan kısım ise şu; ‘Borcu 2 buçuk yıl içinde bitireceklerini kaydetti’ da nasıl? (Aklıma ilk geleni yazmayım…)

Çünkü 1 Ocak 2023 itibariyle ilk kısım hayat pahalılığı yüzde 50’ler civarı olacağı devletin Bütçe Dairesi tarafından bildirildi, bütçe yaparken 46 diye hesaplayın dediler ama orada durmayacağını hepimiz biliriz yani Sadık Gardiyanoğlu’nun şikâyet ettiği maaş ödemeleri daha da artacak, yeni belediye reformu ile yapılan düzenleme ile Lefkoşa’nın alacağı katkı oranı nüfus, yüzölçümü gibi kriterlerden dolayı da düşecek.

“Eski defterlere dönülecek, bu UBP adaylarının işine gelir mi emin olamadım”

Bunun haricinde belediyenin diğer büyük kalemi akaryakıt fiyatı sürekli artar, belediyenin aldığı temel gider ürünler dövizdir ve artar, böylesi koşullarda özellikle 2023 ilk altı ayının çok kötü geçeceğini herkes farkındayken 2 buçuk yılda borç kapama nasıl olacak?

Sadık beyin diğer projeleri olur olmaz tartışabiliriz, bir dert yok, vaat seçimin şanında var denir memlekette, her seçim konuşulur ama Lefkoşa Belediye Meclisi Bütçe Komisyonu kuruş kuruş mali yapıyı sürekli tartıştığı koşullarda, borç ödemeler kaynak üzerine bir polemik her bir belediye meclisi üyesine cevap hakkı doğurmakta.

Yeniden söyleyeyim ekonomik durum evet iyi değil ama bunu UBP polemik konusu yapacaksa, eski defterlere dönülecek, bu da UBP adaylarının işine gelir mi emin olamadım.

Türkiye’den getirilen seçim uzmanlarına birileri brifing versin, yanlış bir strateji güdüyorlar, uyarmadı olmasın”











Başa dön tuşu