KıbrısManşet

Özersay: Keyfi uygulamalar demokrasiye ve devlete zarar verir

Halkın Partisi (HP) Genel Bakanı Kudret Özersay, Kormacitli (Koruçam) Maronit Maria Skoullou‘nun Muhtarlık adaylığı başvurusunun reddedilmesinin gerekçelerini sorarak, bunun yakışıksız bir durum olduğunu vurguladı

Özersay: Toplumumuzun bir parçası olan bu insanlara bu hakkı sağladık

Sosyal medya hesabından “Keyfi uygulamalar demokrasiye ve devlete zarar verir” başlıklı açıklama yapan Özersay, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Koruçam köyünde adil bir muhtarlık seçimi yapılabilmesi için hem muhtar hem de aza olarak başvuru yapanların daimi ikametlerinin KKTC’de olup olmadığına bakarak ve bu konuda İçişleri Bakanlığı ile birlikte çalışarak tartışmasız bir seçimi hayata geçirdiklerini anlattı.

ozgur_gazete_kibris_maria_skoullou_kormacit

Özersay, “Koruçam köyünde yaşayan Maronitler KKTC vatandaşı olmasalar da ülkemizde onların kendi muhtarlarını seçebilmeleri konusunda net bir mevzuat bulunmasa da, kimi uluslararası standartları ve insan hakları uygulamalarını dikkate alarak dini azınlık konumundaki bu insanlara, aslında toplumumuzun bir parçası olan bu insanlara bu hakkı sağladık, uzun yıllardır bu uygulama ülkemizde devam etti” dedi.

“Sadece siyaseten kendinize yakın isimlerin seçilmesine mi müsaadeniz var?”

Şimdi muhtar adayı olmak için başvuruda bulunan, sadece o köydekilerin değil ülke genelinde binlerce kişinin sevdiği, ailenin, toplumun bir parçası olarak gördüğü Maria Skoullou’nun başvurusunun reddedildiğini öğrendiklerini söyleyen Özersay, “Hangi gerekçe ile?” diye sordu.

“Yapılan yazılı duyuruda bu reddedilmenin bir gerekçesi yok” diyen Özersay, “Geçen seçimde aza adayı olup seçilebilen bir şahıs bu seçimde neden muhtar adayı olamıyor? İkameti daimi ikamet olarak görülemeyecek durumda mı? Yoksa sadece siyaseten kendinize yakın isimlerin seçilmesine mi müsaadeniz var? Yoksa seçmen listesi adil olsun diye bazı kişilere ikametleri nedeniyle itiraz ettiği için mi şimdi ona bu uygulamayı reva görüyorsunuz?” sorularını da yöneltti.

Özersay Dışişleri Bakanlığı’na ve Cumhurbaşkanlığı’na çağrıda bulundu

dışişleri Bakanlığı’na, “Varsa makul bir gerekçeniz, bizim bilmediğimiz bunu açıklamanız demokrasinin gereğidir” diye seslenen Özersay, aksi halde bu devletin itibarına zarar vermiş olunacağını çünkü şu anki görüntünün tam bir keyfilik görüntüsü olduğunu ve kabulünün de mümkün olmadığını, yakışıksız olduğunu kaydetti.

Özersay, “Çok kültürlülük temelinde bu ülkedeki binlerce insanın gönlünde taht kuran bir kişiye bu uygulamayı neden reva gördüğünüzü bir an önce açıklamanız, makul bir açıklamanız yoksa da bu uygulamaya son vermeniz gerekir. Buradan Dışişleri Bakanlığı’na ve Cumhurbaşkanlığı’na çağrıda bulunuyorum, kamuoyuna ve bu ülkeyi seven bu insanlara bir açıklama yapmanız gerekir” ifadelerini kullandı.

Neler olmuştu?

Kormacit köyünde Yorgo Kasap Restoran‘ı işleten, ülke genelinde tanınan ve geçtiğimiz ay muhtar adayı olduğunu açıklayan Maria Skoullou, dün adaylığının “uygun olmadığı” gerekçesiyle reddedildiğini duyurmuştu.

Skoullou, “Adaylığımın sunulduğu günden reddedildiği güne kadar yanımda olan ama en önemlisi çeşitli şekillerde bana olan şefkatini ve sevgini gösteren hepinize teşekkür ederim. Ayrıca çok sayıda müşteri, tanıdık ve arkadaşlarıma bana karşı gösterdikleri ve göstermeye devam edecekleri destek ve güven için teşekkürlerimi sunuyorum” demişti

Muhtar adaylığım “uygun görülmedi”
Η υποψηφιότητά μου αρνήθηκε

Adaylığının hangi gerekçe ile uygun bulunmadığını belirtmeyen Maria Skoullou Kıbrıs’ın en ünlü Maronitlerinden biri olarak ülkedeki tüm kesimler tarafından sevilen bir isim.

Skoullou’nun Rumca yaptığı açıklama şöyleydi

Σεβαστοί εγκλωβισμένοι, τολμηροί επανεγκατασταθέντες, Μαρωνίτες του Κορμακίτης μας.
Όπως πληροφορηθήκατε, κρίθηκα μη κατάλληλη για να διεκδικήσω την θέση του επί κεφαλής της Τοπικής Αρχής Κορμακίτη στις επικείμενες εκλογές στις 23 Δεκεμβρίου 2022.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που ταχθήκατε στο πλευρό μου από την μέρα υποβολής της υποψηφιότητάς μου, μέχρι την μέρα της απόρριψής της, αλλά κυρίως όλους εσάς που δείξατε ποικιλοτρόπως την συμπάθεια και την αγάπη σας προς εμένα, μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς μου.
Ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και σε πληθώρα πελατών , γνωστών και φίλων για την στήριξη και την εμπιστοσύνη που έδειξαν, δείχνουν και θα εξακολουθούν να δείχνουν προς το πρόσωπό μου.
Τέλος , εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα, Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2023, γεμάτο υγεία , χαρά , ευημερία σε εσάς και στις οικογένειές σας.

Güvenlik gerekçesi!

Yenidüzen’den Hüseyin Özbarışçı’nın ulaştığı Bakanlık yetkilileri ise gerekçe olarak “Rum yönetimi güdümünde bir adaylık olduğu için olası bir güvenlik zafiyetine fırsat verilmemesi adına…” şeklinde utanç dolu bir açıklamada bulunmuştu.










Başa dön tuşu