KıbrısManşet

ŞAKA GİBİ SORUMSUZLUK: Ekipmanı geri göndermeyi unuttular

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) iş bilmez yöneticiler sayesinde bu kez de 110 bin euro (2 milyon 189 bin TL) zarara uğratıldı. Zararının tanzim edilmesini isteyen Siemens’e “Sana bir daha ihale vermeyiz” tehdidi yapıldı, konuyla ilgili henüz bir soruşturma başlatılmadı

ŞAKA GİBİ SORUMSUZLUK: Ekipmanı geri göndermeyi unuttular

Kıb-tek, Teknecik Elektrik Santrali’ndeki GIS fiderlerinin 25 yıllık ağır bakımlarının yapılmasıyla için ihaleye çıktı. İhaleyi kazanan Siemens firmasıyla da 2021 yılının Nisan ayında 509 bin 767 euroluk sözleşme imzaladı.

İmzalanan sözleşmeye göre Almanya ve Türkiye’den adaya gelecek olan teknik ekiplerin kullanacağı ekipmanın gümrük işlemleri Kıb-tek’e aitti. Ayrıca ekipmanın sahada kalacağı her gün için de bin euro ödeneceği maddesi sözleşmeye eklendi.

ozgur_gazete_kibris_kib_tek_gis_fiderleri

(Sözleşmenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz)

Kıb-tek sahayı ekibe teslim edemedi

Çalışma başladı ve bir süre sonra ekipler GIS fiderlerinin yüzde 95’inin bakımını tamamladı. Siemens ekibi, kalan yüzde 5’lik kısmın da bakımını yapmak için hazır olmasına rağmen, Kıb-tek sahayı ekibe teslim edemedi.

Bunun sebebi de; AKSA’nın o dönemlerde kurumun kendisine olan borcunu ödemediği gerekçesiyle elektrik üretmemesi ve sahayı ekibe elektrik akımını keserek teslim etmek zorunda olan Teknecik’te üretime ara verilememesi oldu.

Ekiplere “gidin” denildi, ekipmanlar unutuldu!

İddiaya göre bu gelişme üzerine; Teknecik Elektrik Santrali Başmühendisi Volkan Çetin herhangi bir Yönetim Kurulu kararı olmaksızın Siemens’e; ekiplerin geri dönebileceklerini, kalan yüzde 5’lik kısım için sahayı teslim edemeyeceklerini ve sözleşmenin feshedildiğini bildiren bir mail gönderdi.

Bunun üzerine firmanın Almanya ve Türkiye’den gelen ekipleri adayı terk ederek geri döndü.

Ancak gümrük işlemleri Kıb-tek’e ait olan ve sözleşmeye göre sahada olduğu her gün için firmaya bin euro ödenmesi gereken ekipman Teknecik ve Kıb-tek yetkilileri tarafından adeta unutuldu ve gönderilmedi.

Siemens fatura kesti, 110 bin euro istedi

Ekipmanın 100 günü geçen süre içinde gönderilmemesi üzerine Siemens firması kurumla iletişime geçerek, günlüğü bin eurodan olmak üzere toplamda 110 bin euro ödeme istedi, bunu da kuruma fatura etti.

Yine iddialara göre gecikmenin sorumlularından biri; Teknecik’te duran ekipmanı her gün gören ve orada olduğunu bilen Başmühendis Volkan Çetin.

Çetin ekip adadan ayrıldıktan yaklaşık bir ay sonra durumu santralin Müdür Muavinine bildirdi. Muavin ise bir önergeyle durumu Kıb-tek Yönetim Kurulu’na iletti.

Göz göre göre: Karar gittiği herkesin yanında bir ay bekledi!

Bunun üzerine ekipmanın geri gönderilmesi kararı alan Kıb-tek Yönetim Kurulu’nun bu kararı, Müdür Muavini Mehmet Özçelik’e tam bir ayda ulaştı.

Özçelik’in yanında da bir ay kadar bekleyen karar bu süreler geçtikten sonra nihayet işleme koyulabildi ancak 100 günü aşkın bir süre de geçmiş oldu.

İhmalkarlıkla geçen 100 gün sonunda, 509 bin euroluk iş yaptıran kurum, bunun yanında 110 bin euro da zarara uğratılmış oldu.

Siemens tehdit edildi: Bir daha size iş vermeyiz

Ancak iddialar bununa da sınırlı değil. İddiaya göre kurum içinde ciddi sıkıntıya neden olan skandalla ilgili çare arayan Yönetim Kurulu üyelerinden biri Siemens yetkilisini kuruma çağırdı ve “Eğer bu parayı istemekte ısrar ederseniz bir daha sizinle çalışmayız” tehdidinde bulunuldu.

Şu anda sümenaltı edilmeye çalışılan konuyla ilgili sorumlulara hala bir soruşturma dahi başlatılmadı.

Pınar Barut/Özel Haber











Başa dön tuşu