KıbrısManşet

Oya Talat: Ahmet Ünsal derhal görevden alınmalıdır

Kadın hakları konusunda uzun yıllar ciddi çalışmalar yürüten Kimyager Oya Talat, Türkiye‘den atama Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın toplumsal barışı bozmaya yönelik gerici açıklamarı sonrası görevden alınmasının yanında vatandaşlıktan da çıkarılması gerektiğini vurguladı

Talat: Ahmet Ünsal derhal görevden alınmalıdır

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat‘ın da eşi olan Oya Talay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Din İşleri Başkanlığı’na atanan Ahmet Ünsal derhal görevden alınması gerektiğini vurguladı.

Oya Talat

Talat, “Ünsal’ın basına yaptığı açıklamalarının doğru olmadığını yayınlanan ses kaydı ile görmüş olduk. Ahmet Ünsal’ın hepimizi tedirgin eden bu ifadeleri kullandığı açıkça ortaya çıkmış oldu. Bu tür konuşmalar ve tavırları, toplumsal yaşamı tehdit eden, kadınların yaşamın her alanında var olması için yıllardır uğraş veren ve eşitlikçi anlayışla demokratik yaşam koşullarını ülkemizde daha da ileriye taşımayı görev bilmiş bir kadın olarak kınamak ve reddetmek benim için bir görevdir” dedi.

“Bu kişi vatandaşlığımızdan da çıkarılmalıdır”

Talat açıklamasına şöyle devam etti;

“Kadınların insan haklarını hiçe sayan, ötekileştiren, erkeklerin şiddete başvurmalarını neredeyse teşvik eden bu düşüncelerini, dini kullanarak insanımıza tehditvari bir şekilde aktaran bu kişinin toplumsal iç barışımızı bozmaya çalıştığı, haklı tepkiler karşısında da tevil yoluna başvurduğu apaçıktır.

Bu anlamda suç işlediğini düşünüyorum. Devletin yetkili organlarına çağrımdır;

Din İşleri Başkanlığı’na atanmış ancak dini kullanarak kendi gerici, anti-laik, ayrımcı, kişisel yaşama müdahale edip kadınları sadece ev işi yapan, çocuk doğuran birey olarak lanse eden, yaşamın her alanında aktif olmuş kıbrıslı Türk kadınları aşağılayan bu kişi derhal görevden alınmalı ve kendisine yakışmadığına inandığım vatandaşlığımızdan da çıkarılmalıdır.

“Bize yakışan tavır da budur”

İnsanları cinsiyet, cinsel eğilim, ırk, dil, din farketmeden sevmeyi bilemeyen, dünyamızı paylaştığımız hayvanlara bile sevgisi olmayan bir kişinin dinle ne ilgisi olabilir?

Ayrımcı ve ötekileştirici duygularla yoğrulmuş bir üslup ile konuşmalar yapanların hiçbir dini inançta yeri olmadığını ve hukuken de sakıncalı tavırlar sergilediklerini düşünüyor, biliyor ve yineliyorum:

Hükümet ve Cumhurbaşkanı tüm ihbarları değerlendirerek, toplumda yükselen seslere kulak vererek, kamu vicdanını yaralayan, küçük çocukların var olduğu mekanda, onlarda travmalar yaratacak yaşlarına uygun olmayan sözlerle konuşmaktan çekinmeyen ve dini maske olarak kullanan bu kişiyi derhal görevden almalıdır.
Bize yakışan tavır da budur. Tüm halkımıza en içten saygılarımla”

Oya Talat Kimdir?

Oya Talat (d. 1952, Limasol), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat‘ın eşi ve Yurtsever Kadınlar Birliği Başkanıdır.[1]

Lise eğitimini Kıbrıs’ta tamamladıktan sonra Ankara‘ya gitti.[2] 1976’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nde lisansını tamamladı.[2] 29 Ekim 1978 tarihinde Mehmet Ali Talat ile evlendi.[3] 1984’te kendi laboratuvarını açarak kimyagerlik mesleğini sürdürürken 2001’de Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünde ikinci lisansını yaptı.[2] Kadın haklarına yönelik uluslararası alanda temaslarda bulunmakta ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaktadır.[4]

Ünsal neler söylemişti?











Başa dön tuşu