KıbrısManşet

Avcıoğlu: İki yıldır ülkede tam anlamıyla bir ortaçağ rezaleti yaşanıyor

Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı (MYO) Üyesi ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanlarından Yusuf Avcıoğlu, ülke genelinde dönüşümlü elektrik kesintilerine sebep olan arızaların sebeplerini anlattı, son yıllarda göreve gelen beş ilgili Bakan’ı topa tuttu

Avcıoğlu: Teknecik Elektrik Santrali’nde 1 buhar 2 de dizel türbin devre dışı

Sosyal medya hesaından açıklama yapan ve son günlerde yeniden başlayan ülke genelindeki elektrik kesintilerine işaret eden Avcıoğlu, “Beklenen oldu, rezalete devam” ifadelerii kullandı.

Teknecik Elektrik Santrali’ndeki 1 buhar (60MW) 2 de dizel (34 MW) türbin olmak üzere 94 MW’ık üretimin devre dışı kaldığını söyleyen Avcıoğlu, önce buhar türbinlerinden birinde meydana gelen arıza sebebiyle ünitenin durdurulduğunu söyledi.

Avcıoğlu, “Dzel ünitelerden birinde de ‘krank mili’ kırık ve o da aylardır devre dışıydı. Dizel ünitelerden bir diğerinde ise tamamlanan turbo bakımının ardından, henüz iş teslimi yapılamadığı ve garanti süreci başlatılamadığı için devre dışı” dedi.

“5 Bakan 3 parti değişti fakat hiçbir yatırım yapılmadı”

Avcıoğlu şöyle devam etti;

“Havanın kapalı ve yağmurlu olması sebebiyle güneş enerjisi sistemlerinin üretimleri de minimuma düşmüş durumda. Güney Kıbrıs’ta ise Dikelya Elektrik Santrali’nin emisyon limitlerini aşması gerekçesiyle kapatılmasının akabinde, fazla kapasite olmadığı için güneyden de elektrik alınamıyor.

Hal böyle olunca üretimde kapasite açığı arttı, dolayısıyla kesinti miktarı ve süreleri arttı. Bugünden itibaren kesinti başlangıcı sabah 11:00’e kadar gelmiş durumda.

2018 yılından beridir yatırım yapılmasına ihtiyaç olduğunu defalarca dile getirmemize rağmen, 5 Bakan 3 parti değişti fakat hiçbir yatırım yapılmadı.

Erhan Arıklı’nın Bakanlığı döneminde ise ihale iptalleri neticesinde bakımlar aksadı. Sıcak ve soğuk yedek kapasite ise hiç yok.

“Ortaçağ rezaleti yaşanıyor”

Diğer ünitelerde yaşanacak olası başka arızalarla ise kapasite yetersizliğinin, dolayısıyla kesintilerin artması da muhtemeldir.

UBP-DP-YDP menfaat ortaklığı ile başlayan kötü yönetim sebebiyle iki yıldır ülkede tam anlamıyla bir ortaçağ rezaleti yaşanıyor”











Başa dön tuşu