KıbrısManşet

Kablo ile elektrikten, Derinya’da TOKİ projesine ve sigorta sistemlerinin entegresine…

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kablo ile elektrikten, Derinya‘da TOKİ projesine kadar AKP‘nin ülkemizle ilgili kararlarını, atadıkları Başbakan ve kabinenin diğer üyelerine bildirdi

Oktay, ‘KKTC’ ile ilgili aldıkları kararları atadıkları Üstel hükümetine bildirdi

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay‘ın daveti üzerine Ankara‘ya giden atanmış Başbakan Ünal Üstel, talimatları almasının ardından Oktay’la ortak basın toplantısı düzenledi.

Oktay yaptığı açıklamada, ‘KKTC’ye yönelik “üç müjde” verdi ve bunları; Türkiye’den ‘KKTC’ye kabloyla elektrik temin edilmesi, Derinya’da TOKİ aracılığıyla sosyal konut projelerinin başlatılması ve ‘KKTC’de yaşayan TC vatandaşlarının Türkiye’deki sağlık sisteminden yararlanabilmesine yönelik sağlıkta sigorta sistemlerinin entegre edilmesi olarak anlattı.

Oktay: Ne Rum kesimi ne de farklı taraflar bu alanlarla ilgili rüya görmesin

Doğu Akdeniz’de hem Türkiye’nin hem de Kıbrıs Türk halkının hakları ve meşru çıkarları olduğunu söyleyen  Oktay, “Ne Rum kesimi ne de farklı taraflar bu alanlarla ilgili rüya görmesin” dedi.

Oktay, Maraş’ın hayat bulması yönünde KKTC hükümetinin yürüttüğü çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

“Derdimiz; KKTC’nin ay yıldızlı bayrağının tüm platformlarda dalgalanmasıdır”

Oktay, TC Cumhurbaşkanı  Erdoğan tarafından kabul edilen Başbakan ve hükümet ortaklarıyla, Türkiye-KKTC işbirliğiyle yürütülen projeler ile siyasi ve ekonomik alanlardaki gelişmeleri ele aldıklarını belirtti.

Hem değer üreten hem de sahip olduğu değerlerle dünyaya açılan bir KKTC için, ‘anavatan’ Türkiye olarak üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini dile getiren Oktay, “Geçmişiyle geleceğiyle Kıbrıs Türkü odaklı bu duruşumuz milli davaya sahip çıktığımız kadar dertli oluşumuzdandır. Derdimiz de; KKTC’nin ay yıldızlı bayrağının tüm platformlarda dalgalanmasıdır” diye konuştu.

2023 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması…

2023 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın hem projeler hem de mali çerçeve itibariyle bugüne kadar oluşturulan alt yapıyı farklı boyutlara taşıyacak şekilde tasarladıklarını söyleyen Oktay, ulaşım ve altyapıyla birlikte teknolojik dönüşüm, sanayileşme, madenlerin işlenmesi, tarımsal verimliliğin artırılması ve işgücü piyasasının güçlendirilmesi gibi önceliklerle ilerleyeceklerini ifade etti.

İşbirliğinin sürdürülebilir ve kurumsal nitelikte ve uzun vadeli bir yapıda olmaya devam edeceğine vurgu yapan Oktay, 2023 protokolü hazırlıklarını en kısa sürede omuz omuza tamamlayarak kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

“İki ülke sigorta sistemi entegre edilecek”

“KKTC’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle hassasiyet gösterdiği bir müjdemizi paylaşmak isterim” diyen Oktay, Kıbrıs’ta yaşayan Türk vatandaşlarına Türkiye’deki sağlık sisteminden, Türkiye’de yaşayanlar gibi yararlanma hakkı getirdiklerini belirtti.

Oktay, “Bu çerçevede iki ülke sigorta sistemleri entegre edilecektir” dedi.

Derinya’da sosyal konut projesi…

İkinci ‘müjde’yi açıklayan Oktay, Derinya bölgesindeki sosyal konut alanını devreye alarak, bu bölgede TOKİ işbirliğiyle sosyal konut projelerini yakın zamanda başlatacaklarını kaydetti.

Kablo ile elektrik temin edilecek…

“Üçüncü müjdemiz; asrın projesi ile denizin altından Torosların suyunu Kıbrıs Türkü kardeşlerimize ulaştırdığımız gibi şimdi de kablo ile elektrik temini projesini başlatıyoruz” diyen Oktay, bununla ilgili tüm hazırlıkların hükümet nezdinde devam ettiğini söyledi.

Oktay, “Ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin kapısını Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açtığımız, Derinya sosyal konut işbirliğimiz ve Kıbrıs Türkü’nün elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak bu müjdelerimizin hayırlı olmasını diliyorum. Anavatan Türkiye olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla KKTC’nin ihtiyaç duyduğu her alanda Kıbrıs Türkünü desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.











Başa dön tuşu