KıbrısManşet

Tuğcu: Güneyden acil pahalıya alım yapıldı, üç günlük yakıt kaldı, kesintiler devam edecek

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-sen) Genel Sekreteri Ahmet Tuğcu, elektrik kesintilerinin sebebinin; TPIC‘le yapılan anlaşmaya rağmen ikinci yakıt sevkiyatının hala yapılmaması nedeniyle, dipten çekilen kirli yakıtın kullanılmasıyla buhar türbinlerinin arızalanması olduğunu açıkladı

Tuğcu: Tahminen üç günlük yakıt kaldı

Sendika adına yazılı açıklama yapan Tuğcu, Teknecik Elektrik Santrali’nde yakıtın azalması sonucu dipten çekilen kirli yakıtın iki buhar türbinini devre dışı bıraktığını ve Perşembe gecesi ülke genelinde büyük çaplı elektrik kesintileri yaşandığını söyleyerek, TPİC firmasından doğrudan alım yöntemi ile bir yıllık 220 bin tonluk anlaşma yapılan yakıtın, ilk sevkiyatı olan 12 bin tonluk fueloilin, 05.01.23 tarihinde santrale geldiğini, bunun üzerinden 15 gün geçmesine rağmen ikinci sevkiyatın bir türlü ayarlanamadığını belirtti.

Tuğcu, “Bu nedenle şu anda Teknecik Elektrik Santrali’nde tahminen üç günlük yakıt kalmış bulunmaktadır. Yaptığımız araştırmada sonucunda edindiğimiz bilgiye göre ise gemi hâlâ doluma girmemiştir. Yakıtın gemiye Pazartesi günü yüklenmesi durumunda Teknecik’e ulaşması, Çarşamba günü öğlen saatlerini bulacaktır. Daha önce defalarca belirttiğimiz gibi, TPİC bu işi yapmak için doğru bir firma değildir” dedi.

“Gün; pahalıya mal olan bir biçimde geçici olarak kurtarıldı”

Yakıt yetersizliğinin sebebinin bunlar olduğunu, bunun sonucunda da Kıb-tek Yönetim Kurulu’nun dün itibarıyla güney Kıbrıs’tan bir kez daha elektrik alımına gitme kararı ürettiğini ve kilowatt saati 45 dolar cent’e ($ 0.45) alıma başlandığını belirten Tuğcu, yani günün; pahalıya mal olan bir biçimde geçici olarak kurtarıldığını kaydetti.

Tuğcu, “Ancak, TPİC’in tıpkı bundan önce olduğu gibi, bundan sonraki süreçte de yakıt sevkiyatını aksatmaya devam etmesi durumunda, aynı nakarat her birkaç haftada bir tekrarlanacak ve güney Kıbrıs alternatifi devreye sokulana de  halkımız yeniden elektrik kesintileriyle mağdur olmaya devam edecektir” dedi.











Başa dön tuşu