KıbrısManşet

Avcıoğlu: Siz AKSA’nın ortağı mı yoksa Yönetim Kurulu üyesi misiniz?

Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı (MYO) Üyesi ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanlarından Yusuf Avcıoğlu, gazetemizin dünkü manşetinde yer alan atanmış Başbakan Ünal Üstel ve AKSA Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı‘nın gizli buluşmasına dair çok önemli sorular sordu

Avcıoğlu: Savunmanız gerekenin de AKSA’nın değil KKTC halkının çıkarları olduğunun farkında mısınız?”

Sosyal medya hesabından gazetemizin haberine işaret eden bir açıklama yapan Avcıoğlu, bir yanda atanmış Başbakan’nın AKSA Yönetim Kurulu Başkanı ile meyhane köşelerinde, diğer yanda ise Başbakan Yardımcısı’nın AKSA ile pazarlık(!) halinde olduğunu söyledi.

ozgur_gazete_kibris_unal_ustel_aksa_cemil_kazanci

Avcıoğlu, “Üstelik tam da AKSA ile Mart 2024’te sona erecek sözleşmenin müzakere süreci içinde. Tam da bu sırada memlekette ise ne elektrik var ne de yakıt. Siz AKSA’nın değil, devlet diye böbürlendiğiniz yapının en yetkili makamlarını işgal ettiğinizin, savunmanız gerekenin de AKSA’nın değil KKTC halkının çıkarları olduğunun farkında mısınız?” diye sordu.

“Siz AKSA’nın ortağı mısınız yoksa Yönetim Kurulu üyesi misiniz?”

Avcıoğlu şöyle devam etti;

“Siz AKSA’nın ortağı mısınız? Siz AKSA’nın Yönetim Kurulu üyesi misiniz? AKSA’ya kablo projesini hangi hak ve yetki ile ihalesiz vermeye çalışıyorsunuz?

ENTSO-E nedir; 35 ülkeden 39 üyesi olan, Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticileri Birliği’dir.

Peki Türkiye’nin bu birlik ile bağlantısı nedir; Yunanistan ve güney Kıbrıs’ın da üyesi olduğu bu birlikte Türkiye gözlemci üye. Üye olan kuruluş ise TEİAŞ.

TEİAŞ kim; Türkiye’de yüksek gerilim seviyesindeki Enerji Nakil Hattı Sistemi’nin işletmenliğini yapan ve tekel olan kamu iktisadi teşekkülü.

“İhalesiz, adrese teslim bir şekilde nasıl vereceksiniz?”

AKSA Devlet Kurumu mu? Hayır
AKSA ENTSO-E üyesi mi? Hayır
AKSA TEİAŞ’ın alt kuruluşu mu? Hayır
AKSA özel bir şirket mi? Evet

Kamu İhale Yasası dururken özel bir şirkete; gerek yüz milyonlarca dolarlık kablo projesini, gerekse mevcut santralin devamı hakkını, ihalesiz, adrese teslim bir şekilde nasıl vereceksiniz?

“Bu ülkenin yüz karasısınız, yargılanacaksınız”

Atanmış hükümet cephesinde bunlar olurken, Meclis’teki meşru muhalefetten bir kişi de çıkıp kendilerine bunları sormuyor/soramıyor, sanki her şey güllük gülistanlıkmış gibi, projenin fiyatını tartışıyor.

Yani projenin fiyatı tamamsa, tüm bu gayrı yasallığa fit misiniz?

Şimdi anlıyor musunuz Kıb-tek’i neden Kamu İhale Yasası kapsamından çıkartmak istediklerini?

Bu ülkenin yüz karasısınız, yargılanacaksınız”











Başa dön tuşu