KıbrısManşet

Yarkıner: Birliğimiz; dün, bugün ve yarın da ülkemizin teknik; gözü, kulağı eli ve ayağı olacaktır






Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘ne (KTMMOB) bağlı Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, KTMMOB Yasası ile ilgili değişiklik önerisini sunan vekillere ve hükümete sordu; “Yasal sorumluluklarımızı yerine getirdiğimiz için mi rahatsızsınız?

Yarkıner: Birliğimiz; dün, bugün ve yarın da ülkemizin teknik; gözü, kulağı eli ve ayağı olacaktır

Oda adına yazılı açıklama yapan Yarkıner, devlet projelerinde ya da TC-KKTC arasında yapılan protokollerdeki projelerde vize zorunluluğunu kaldırıp meslek odalarını by-pass edecek olan ve UBP‘li Özdemir BerovaDP‘li Serhat Akpınar ve YDP‘li Talip Atalay tarafından hazırlanan “KTMMOB Yasası Değişiklik Önerisi”ne karşı yarın Meclis önünde eylem yapacak olan KTMMOB’a destek belirtti.

Yarkıner, “KTMMO Birliğimiz, dün, bugün ve yarın da ülkemizin teknik; gözü, kulağı eli ve ayağı olacaktır. Görevini yerine getirirken bilimden ve teknolojiden istifade etmiştir ve etmeye de devam edecektir. Mimarlık, mühendislik ve şehir planlanması konularında sadece doğruları savunacaktır” dedi.

“Neden rahatsızsınız?”

Yarkıner açıklamasına şöyle devam etti;

“Sorumluluğu, Kıbrıs Türk Halkının yararına ve halkın benimsediği yatırımları matematiksel uygunluk, şeffaflık ve yasal olarak olması gerektiği durum değerlendirilmesini yaparak kamuoyu ile paylaşmak, varsa hatalara itiraz etmek ve gerekirse yasal süreçler başlatmaktır.

Birbirinden değerli üç milletvekilinin bu öneriyi verme gerekçesi ve bu önerinin kabul edilmesi halinde uygulanacak yatırımların denetimsiz ve şaibeli olacağı, yasal olmayacağı/olmadığını öngörememelerinin nedeni ne olabilir?

Birliğimiz 21/2005 sayılı yasal sorumluluklarını yerine getirirken neden rahatsızsınız?

– Külliye inşaatının yasal olmadığını, ülkenin daha öncelikli ihtiyaçları olduğunu külliyeden önce, maliyetinin onda biri ile Kıb-tek‘in enerji üretim yeteneğinin KKTC’nin ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye gelebileceğini ve vahşi sermayeye muhtaç olmaktan kurtulacağını söylediğimiz için mi rahatsızsınız?

– Külliye‘nin ihtiyaç olduğunda/gerektiğinde, kendi kaynaklarımızla, kendi mimar, mühendislerimizle daha ekonomik ve tekniğe tam uygun, serbest rekabet koşullarında gerçek maliyet ile yapılabileceğini söylediğimiz için mi rahatsızsınız?

– Pandemi Hastanesi isimli tesisin inşaatı ile ilgili belirtilen risklerden sizi haberdar ettiğimiz ve söz konusu hastanenin Pandemi Hastahanesi teknik donanımına sahip olmadığını söylediğimiz için mi rahatsızsınız?

– Yine ihale yasasına uygun olmayan bir yöntemle; TPIC’den alınan ve zamanında teslim edilmeyen ve halkın 3-4 misli birim maliyet ile daha pahalı enerji almamızın hatalarını biz mühendisler söylerken siz bu durumdan hiç rahatsız değil misiniz?

– Yine son 2,5 yıldır kendinize ait gayrı yasal marifetleriniz ile direk ihalesiz bakımlar ile hizmet alınmadan ödenen fahiş fiyatlardan dolayı Kıb-tek’deki enerji üretim yeteneğini yüzde 10 seviyelerine indirdiğinizi, makinaları kırdığınızı, sigorta kapsamındaki makinayı hizmete hazır hale getiremediğinizi görüp kamuyu bilgilendirmemizden mi rahatsızsınız?

– KIB-TEK santrallerinin bakım ve onarımlarını uygun teknik şartnamelere ve denetimler ile yasal zeminde tedarik etseydiniz bakım maliyetlerinizin 10-15 misli daha az olacağını ve ihtiyaç duyulan bakımın ihtiyaca uygun yapılacağını bildiğimiz için mi bizden rahatsızsınız?

– KIB-TEK’in tedarik ve her türlü ihtiyacının KKTC’nin kendi imkânları ile karşılanabileceğini, ihtiyaç duyulan enerjinin kendi topraklarımızda üretilmesi gerektiğini söylediğimiz için mi rahatsızsınız?

– Türkiye’nin yapacağı yatırımlarda; KKTC mimarının, mühendisinin şehir plancısının olmamasında neden ısrar ediyorsunuz? Size talimat mı veriliyor? Bu işlerdeki SIR nedir ki ülkemizin mimarı, mühendisi, şehir plancısı sisteme sokulmuyor? Peki bizim olmadığımız bu yatırımların ‘Türkiye’nin parası ile yapılıyor size ne?’ diyenlerden misiniz?

– Külliyenin projesi var mı? Yok. Mekanik tesisat, özellikle LPG tesisatı ile ilgili standartlığı nereden aldınız, yangın güvenliğini nasıl sağlayacaksınız? Bu konularda sizin bildiğiniz ve bizim bilmediğimiz nedir?

“Kimileri gittiğinde geride bıraktığı vahşi, kokuşmuş çıkarların savunuculuğu ile anılır”

Yukarıdaki soruların hiçbirine vakıf değilsiniz, siz figüran olabilirsiniz ve denileni yapabilirsiniz ama biz mimar ve mühendisler bir iş nasıl yapılması gerekirse o şekilde yaparız.

Bu mesleki ve yasal sorumluluğumuzdur. Zaten sizden başkası da bu öneriyi vermezdi. Kimileri gittiğinde geride bıraktığı faydalarla anılır kimileri gittiğinde geride bıraktığı vahşi, kokuşmuş çıkarların savunuculuğu ile anılır”

Neler olmuştu?

UBP-DP-YDP Hükümeti, ülkedeki tüm kurumları ve meslek odalarını by-pass etmek için yeni bir hamle yaptı ve “kaçak külliye” ve TOKİ’nin ülkemizde yapacağı öngörülen mimari projelerde karşılarına problem(!) çıkmaması adına “vizeye gerek duyulmaması” için yasa önerisi hazırlamış ve Meclis’e sunmuştu.

Yerli kurumları by-pass etmek için dört koldan saldırıyorlar!

“Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasa Önerisi”, Ulusal Birlik Partisi‘nden (UBPÖzdemir BerovaDemokrat Parti‘den (DPSerhat Akpınar ve Yeniden Doğuş Partisi‘nden (YDPTalip Atalay‘ın imzasıyla Meclis‘e sunulmuştu.

Öneriye göre; “Devlete ait projeler ve uluslararası antlaşmalar veya bunlara dayanan protokoller uyarınca yapılacak projeler için vize alınması gerekmez” ibaresi yasaya eklenecek.

Yasa değişikliği yapılırsa, mimarı vatandaş olmayan, ülkemizde hazırlanmayan, yerli meslek odalarından onay ve vize almayan her türlü proje hayata geçirilebilecek ve yerli tüm kurum ve meslek odaları by-pass edilmiş olacak.

Mimar dava açtı!

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın geçtiğimiz sene KKTC Meclisi‘nde yaptığı konuşma sırasında “müjde” olarak duyurduğu, Türkiye’deki “kaçak külliye”nin bir benzerinin ülkemizde yapılacağı haberi sonrası, “yavru külliye” projesinin Türkiyeli mimarı Hilmi Güner Bakanlar Kurulu tarafından usulsüzce ‘KKTC’ vatandaşı yapılmıştı.

Edoğan KKTC Meclisi’nde konuşma yaparken

Mimarlar Odası tarafından “meslek etiğine aykırı” denilerek dava edilen vatandaşlık sonrası projesine vize almak isteyen mimar, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Mimarlar Odası’na üye olmak için başvurmuş ancak Oda’nın şartlarını yerine getirmediği ve dava süreci devam ettiği gerekçesiyle reddedilmişti.

İlgili Bakanlar Kurulu kararı

Bunun üzerine ilgili mimar, geçtiğimiz aylarda Mimarlar Odası’na dava dosyaladı. Bu arada külliye de tüm hızıyla devam ediyor.

Hilmi Güner
Foto: Pınar Barut










Başa dön tuşu