Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Tunç Adanır, Başbakanlık‘tan yapılan “Yasa önerisini geri çekiyoruz” açıklamasının ardından yarın Meclis önünde yapacakları eylemi askıya aldıklarını duyurdu
KTMMOB değişiklik önerisinin geri çekilmesi sonrası yarınki eylemi askıya aldı
Yazılı açıklama yapan Birlik, geçtiğimiz hafta hükümet partilerine mensup üç milletvekilinin, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (KTMMOB) yetki alanlarını kısıtlayan yasa değişikliği önerisi ile ilgili görüşlerini, tepkilerini ve eylem kararlarını halkla paylaştıklarını hatırlattı.
Adanır, “Bugün Başbakanlık’ta düzenlenen, Başbakan Ünal Üstel, KTMMOB Heyeti ve Oda Başkanlarımız arasında yapılan toplantı neticesinde devlete ait projelerde yaşanan aksaklıkların KTMMOB Yasası kaynaklı olmadığı ve yasal bir değişikliğe ihtiyaç duyulmadığı hususunda mutabakat sağlanmıştır” dedi.
Adanır: Kurumlara sahip çıkılması yönünde hemfikir olunmuştur
Adanır şöyle devam etti;
“Gerçekleşen toplantıda KTMMOB’ye bağlı Odaların Vize Büroları’nın devlete ait binalarda mevcut mevzuatlarımıza dayalı denetimlerin faydalarından bahsedilirken, bu denetimlerin; yapıların sağlıklı, güvenli ve uzun ömürlü olmasına katkı sağladığı, yerel değerlerin ve iş gücünün korunması adına KTMMOB ve Planlama İnşaat Dairesi gibi kurumlara sahip çıkılması yönünde hemfikir olunmuştur.
Uzun süren müzakereler sonucunda, yarın yapılması planlanan eylemimizin askıya alındığını üyelerimiz ve tüm kamuoyuna duyururuz.
KTMMOB olarak yaşadığımız coğrafyanın sosyal ve kültürel özelliklerine, iklim şartlarına uygun, halkımızın güvenliğini gözeten yapıların hayat bulması için yapılan ve yapılacak tüm projelerde yasalar çerçevesinde işbirliğine her zaman hazır olduğumuzu belirtiriz.
Eylem hazırlık sürecinde ilk günden itibaren Birlik’ini sahiplenerek yanımızda olan üyelerimize, bize desteğini beyan eden tüm Sivil Toplum Örgütleri’ne, Meslek Örgütleri’ne, Siyasi Partilere ve halkımıza mücadeleye verdikleri demokratik katkıdan ötürü teşekkür ederiz”
Neler olmuştu? Külliye ile başlayan süreç
TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın geçtiğimiz sene KKTC Meclisi‘nde yaptığı konuşma sırasında “müjde” olarak duyurduğu, Türkiye’deki “kaçak külliye”nin bir benzerinin ülkemizde yapılacağı haberi sonrası, “yavru külliye” projesinin Türkiyeli mimarı Hilmi Güner Bakanlar Kurulu tarafından usulsüzce ‘KKTC’ vatandaşı yapılmıştı.
Mimarlar Odası tarafından “meslek etiğine aykırı” denilerek dava edilen vatandaşlık sonrası projesine vize almak isteyen mimar, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Mimarlar Odası’na üye olmak için başvurmuş ancak Oda’nın şartlarını yerine getirmediği ve dava süreci devam ettiği gerekçesiyle reddedilmişti.
Bunun üzerine ilgili mimar, geçtiğimiz aylarda Mimarlar Odası’na dava dosyaladı. Bu arada külliye de tüm hızıyla devam ediyor.
KTMMOB Yasası’nda değişiklik önerisi geldi!
UBP-DP-YDP Hükümeti, ülkedeki tüm kurumları ve meslek odalarını by-pass etmek için yeni bir hamle yaptı ve “kaçak külliye” ve TOKİ’nin ülkemizde yapacağı öngörülen mimari projelerde karşılarına problem(!) çıkmaması adına “vizeye gerek duyulmaması” için yasa önerisi hazırlamış ve Meclis’e sunmuştu.
Yerli kurumları by-pass etmek için dört koldan saldırıyorlar!
“Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasa Önerisi”, Ulusal Birlik Partisi‘nden (UBP) Özdemir Berova, Demokrat Parti‘den (DP) Serhat Akpınar ve Yeniden Doğuş Partisi‘nden (YDP) Talip Atalay‘ın imzasıyla Meclis‘e sunulmuştu.
Öneriye göre; “Devlete ait projeler ve uluslararası antlaşmalar veya bunlara dayanan protokoller uyarınca yapılacak projeler için vize alınması gerekmez” ibaresi yasaya eklenecek.
Yasa değişikliği yapılırsa, mimarı vatandaş olmayan, ülkemizde hazırlanmayan, yerli meslek odalarından onay ve vize almayan her türlü proje hayata geçirilebilecek ve yerli tüm kurum ve meslek odaları by-pass edilmiş olacak.
KTMMOB eylem kararı almış, birçok sendika ve örgüt destek vermişti
KTMMOB ise verilen önerisinin sonrasında yapılan toplantıda Meclis önünde eylem kararı almış, birçok Oda, sendika ve örgüt ve siyasi parti de eyleme destek vereceğini açıklamıştı.
Açıklamanın ardından atama Başbakan Ünal Üstel, Birlik ve bağlı Oda Başkanları’yla görüşme talep etmiş ve bugün saat 11.00’da Başbakanlık’ta bir toplantı gerçekleştirilmişti.