KıbrısManşet

Tatar: Haberi 03.30’da aldım, 07.30’da da toplantıya başladık, biraz gecikmeli olarak bölgeye gidildi

Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Ersin Tatar, Türkiye‘de Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler nedeniyle yıkılan Adıyaman İsias otelde hayatını kaybeden Kıbrıslıtürk sporcular için yapacakları anıt ve spor salonu projesini anlattı ve yaşananlarla ilgili “Neticede kader…” yorumunda bulundu

Tatar: Haberi 03.30’da aldım, 07.30’da da toplantıya başladık

BRT‘de katıldığı canlı yayında Levent Kutay‘ın sorularını yanıtlayan Tatar, deprem haberinin kendisine nasıl ulaştığı ve o andan itibaren yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Tatar, “Deprem sabah 03.30’da uyandırıldım, haberdar edildim. Birkaç saat içinde Cumhurbaşkanlığı’na gittim. Yolda giderken de temaslarım oldu. Önce Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu‘nu aradım ve bir koordinasyon toplantısı çağırdım” dedi.

Daha sonra sırasıyla; Başbakan, TC Büyükelçisi, Komutanlar ve Sivil Savunma’yı aradığını söyleyen Tatar, sabah 07.30 sıralarında da toplantıyı başlattıklarını ve enkaz altında bulunan Kıbrıslıtürk sporcularla ilgili bilgileri aldıklarını belirtti.

Tatar, “Adıyaman’da askeri birlik yoktu, Kolordu Komutanı’mızın girişimleriyle  TC İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma ekiplerinin bölgeye gitmesini istedik. Ancak bölgeye gidildiğinde görülen enkazın ve depremin büyüklüğü haberleri geldi ve Jandarma’nın da enkaza müdahalesinin mümkün olmadığı anlaşıldı” dedi.

“Akşam üstüne doğru biraz gecikmeli olarak bölgeye gidildi”

Tatar şöyle devam etti;

“Ben toplantı öncesi, Pegasus KKTC Temsilcisi Zeki Ziya‘yı da aradım. Oraya uçak göndermemiz gerektiğini söyledim.

Ziya’nın ifadesiyle, olmayan uçağı bulduk. Çünkü deprem nedeniyle tüm uçaklara deyim yerindeyse el koyuldu devlet tarafından.

Ziya’nın girişimleriyle uçak tahsis edildi ve saat 12.00 civarında, Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, Sivil Savunma ekipleri, sağlık çalışanları ve özel teşebbüs arama-kurtarma ekipleri, gönüllüler ve aileler uçağa alındı. Akşam üstüne doğru biraz gecikmeli olarak bölgeye gidildi. Çünkü Adıyaman’a iniş izni de yoktu. TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’nun gayretleriyle iniş izni alındı.

Bir sonraki gün tekrar uçak kaldırıldı ve bu kez de Tarım Bakanı Dursun Oğuz bölgeye gitti. Çünkü Oğuz Sivil Savunma kökenlidir ve siyasete girmeden önce bu alanda çalışan biridir. Oğuz, ekiplerle birlikte son güne kadar orada çalışmaların içinde bulundu.

“Neticede kader…”

Adıyaman İsias otelde kaybettiğimiz çocuklarımızın adlarının yaşatılması için devlet elinden ne gelirse yapacaktır.

Biz 1974 den bu yana böyle bir acı yaşamadık. ‘Şampiyon Melekler’ adına bir spor salonu yapılması, Mağusa’da bir anıt yapılması gündemde.

Tüm bunlar en kısa zamanda netleşecek. Büyük duyarlılık ve hassasiyet var. Bu bizim çocuklara borcumuzdur.

Üzüntümüz büyük, bu acı bitmez. Çocuklar, aileleri ve öğretmenler, bu halkın gönlünde her zaman yaşayacak.

Neticede kader. Müsabakaya katılmak için gidiyorlar ve asrın felaketi oluyor, tarih böyle bir şey görmedi. İki deprem arka arkaya 10 saat içinde yaşanıyor.

Güneyden gelen yardımların da üzerinde Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı ya da bizi rahatsız edecek unsurlar bulunması halinde bu unsurları kapatarak, yardımların Türkiye’ye gönderilmesi kararını aldık, insani durumlarda siyasete şekil vermek lazım”











Başa dön tuşu